Alianţa de la Chişinău, în moarte clinică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat

După un scandal în Parlament, în urma căruia au început să cadă capete, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană se acuză reciproc de ruperea coaliţiei de guvernare.

Joi seară, deputaţii comunişti şi liberal-democraţi au votat pentru demiterea directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate, la solicitarea premierului Vlad Filat. Acesta susţine că şeful Securităţii n-a reacţionat prompt în cazul preluărilor frauduloase ale unor pachete de acţiuni de la cinci bănci. Printre păgubiţi figurează investitori sloveni şi olandezi, cazul având o rezonanţă internaţională.

După ce şi-a prezentat raportul în Legislativ, prim-ministrul a cerut demiterea şefului SIS, a procurorului general şi a preşedintelelui Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. De asemenea, Filat a promis că va veni cu remanieri, săptămâna viitoare, în Guvern. „Am greşit atunci când la formarea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE 2) am acceptat ca cele mai importante instituţii de forţă ale statului să ajungă în mâna unui singur partid, de fapt, în mâna unui singur om", a punctat liderul PLDM, făcând aluzie la democratul Vlad Plahotniuc.

„Trădare!", au strigat colegii de alianţă, liberalii şi democraţii, care au vorbit despre crearea unei noi coaliţii, „pepene verde", având în vedere culorile PLDM şi PCRM - verde şi roşu. „Este o lovitură în Alianţă şi o trădare", a declarat preşedintele interimar Marian Lupu, el fiind şi liderul democraţilor. În acelaşi timp, liberalul Mihai Ghimpu susţine că Filat a folosit atacurile asupra băncilor pentru a se răzbuna pe Vlad Plahotniuc. „Păcat că a pus aceste relaţii mai presus decât alianţa", a spus Ghimpu indignat.

Alianţa „pepene verde"

Conform unei decizii adoptate de deputaţii PLDM şi PCRM, într-o săptămână, preşedintele Parlamentului urmează să iniţieze şi procedura de demitere a procurorului general. Ieri, Marian Lupu a declarat însă că nu va face acest lucru, chiar cu riscul de a fi revocat din funcţia de şef al Legislativului. În pofida acuzaţiilor că ar fi distrus AIE 2, premierul moldovean susţine că aceasta mai poate fi resetată şi neagă faptul că votul de joi ar anunţa o nouă coaliţie, dintre comunişti şi liberal-democraţi.

„Ceea ce se va întâmpla în AIE depinde deja de ceilalţi lideri. Urmează să decidă în partide, să cântărească dincolo de emoţii. Aşa nu mai merge. Sistemul administrativ se degradează, pentru că funcţionarii se simt protejaţi de formaţiunile pe care le reprezintă. Dacă nu oprim fenomenul, atunci va fi mai complicat. Instituţiile trebuie depolitizate", a spus Vlad Filat.

Premierul a accentuat că nu persoana Vlad Plahotniuc îl deranjează, ci modul în care acesta asociază afacerile cu politicul. „Este o abordare foarte gravă. Nu am şi nu voi avea relaţii cu această persoană. Ştiu ce scenarii vor fi puse la cale. Au fost deja făcute fel de fel de porcării, inclusiv la adresa familiei mele", a adăugat Vlad Filat, fără a da detalii. În ultimele săptămâni se vehiculează că acesta ar fi în proces de divorţ.

Posibilele scenarii

Analiştii politici vorbesc despre trei moduri în care ar putea evolua lucrurile: resetarea AIE, crearea coaliţiei „pepene verde" şi declanşarea anticipatelor. „În următoarea săptămână, ne va fi clar dacă se va produce reformatarea AIE. În acest caz, PLDM va fi privilegiat, dar nu ştiu dacă partenerii PL şi PD vor accepta noile reguli de joc", susţine analistul politic Igor Boţan.

Cel de-al doilea scenariu nu va putea fi înţeles nici de alegătorii celor două formaţiuni, nici de cancelariile europene, susţin experţii. În discuţiile neformale, oficialii UE la Chişinău spun că o eventuală coaliţie PLDM-PCRM n-ar putea fi explicată la Bruxelles, însă cooperarea pe anumite subiecte - cum ar fi alegerea şefului statului - pentru depăşirea crizei politice, ar fi tolerată.Cât priveşte anticipatele, acestea nu sunt o soluţie, pentru că n-ar schimba esenţial configuraţia din Parlament, afirmă sociologii, bazându-se pe rezultatele ultimului sondaj de opinie.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla luni. În calitatea sa de preşedinte prin rotaţie al alianţei, Vlad Filat a cerut convocarea liderilor AIE în această zi. Democratul Marian Lupu a anunţat însă că nu va veni. „Să-şi păstreze elanul şi energia pentru noii săi parteneri, al căror joc a început să-l facă. Trebuia să ne convoace înainte de şedinţa de joi a Parlamentului, şi nu luni, ca să încerce să-şi continue metodele de şantaj cu presupusele reformatări", a fost replica lui Lupu la invitaţia liderului PLDM. În plus, preşedintele interimar al ţării a adăugat că luni pleacă într-o vizită la Bruxelles.

„Am greşit atunci când la formarea AIE 2 am acceptat ca cele mai importante instituţii să ajungă în mâna unui singur om.''
Vlad Filat premierul Republicii Moldova

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite