Alexandru Rafila: Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi ca să ne putem atinge obiectivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre vaccinare şi modul în care trebuie făcută pentru a imuniza peste 60% din populaţie în cel mai scurt timp.

Rafila a precizat că este nevoie să se ajungă la peste 100.000 de vaccinări zilnic, care includ ambele doze de vaccinare, pentru a atinge obiectivul de imunizare de peste 60% până la sfârşitul lunii septembrie.

Vaccinarea este dimensionată la resursele de vaccin şi organizatorice de care România dispune în acest moment, a relatat Rafila, la Digi24.

Conform profesorului Alexandru Rafila, atingerea targetului de peste 100.000 de vaccinări pe zi ar fi posibilă dacă pe piată vor apărea mai multe vaccinuri. De asemenea, atrage atenţia cu privire la informarea populaţiei pe care o consideră cheia succesului pentru imunizare. 

Un rol esenţial îl vor avea medicii de familie. Noul vaccin de la AstraZeneca va fi făcut chiar în cabinetele medicilor de familie, fapt ce va ajuta la imunizarea mult mai rapidă a populaţiei, dispunând de 11.000 de centre de vaccinare în plus. Profesorul vorbeşte şi despre faptul că este foarte important ca medicii de familie să informeze corect si complet oamenii care se află pe listele acestora. 

„Şi nu ne referim neapărat la persoane cu boli cronice, ne referim şi la persoane care nu se încadrează în categoriile prioritare, deci restul de 5-6 milioane de persoane, care nu sunt prioritare. Noi avem peste 6 milioane de „prioritari”, cei din categoria a treia sunt mai puţini deja decât cei de categoria a doua şi depinde foarte mult aderenţa la vaccinare de informaţiile pe care le pot accesa şi atenţie, nu numai pe internet. Mediul rural şi în special persoanele vârstnice nu accesează aceste forme de informare şi se adresează autorităţilor locale, medicului de familie, asistentei medicale din cabinetul medicului de familie şi ei trebuie să fie vectorii. Efortul de educare şi de mobilizare al lor cred că este cheia succesului”, a punctat Alexandru Rafila.

De pe data de 27 decembrie 2020, au fost administrate 484.631 de doze de vaccin. 459.567 de persoane au fost vaccinate. Luni, 25 ianuarie, până la ora 17:00 au fost administrate 38.346 de doze de vaccin. Dintre persoanele vaccinate în prima zi a săptămânii, 11.908 au primit a doua doză de vaccin.

România este printre primele ţări europene ca acoperire a vaccinării şi ocupă poziţia a treia la media numărului de doze administrate în ultimele 7 zile, raportat la suta de locuitori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite