Alexandru Rafila: „Medicamentul Remdesivir împotriva COVID-19 ar putea fi autorizat şi fabricat în toamnă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a vorbit la Antena 3 despre efectele medicamentului Remdesivir testat în SUA pentru pacienţii cu coronavirus.

Peste 100 de pacienţi din diferse ţări ale lumii, trataţi cu medicamentul inovativ american, Remdesivir, care aveau forme grave de coronavirus, s-au vindecat.

"Medicamentul Remdesivir este un antiviral care a fost dezvoltat iniţial pentru infecţia cu virusul Ebola. El nu prea s-a dovedit eficace în infecţia cu virusul Ebola, însă se pare că e foarte eficace în infecţia cu noul coronavirus. Ce e interesant e că studiul de fază III, care întruneşte 4.000 de pacienţi din toată lumea, 2.400 din ei cu forme grave, a avut un prim răspuns. Primul site care a terminat studiul clinic a fost Spitalul din Chicago, unde sunt trataţi astfel de pacienţi. A inclus 125 de pacienţi, dintre care 113 cu forme grave, cu două excepţii: au fost două decese. În rest, toţi pacienţii s-au vindecat într-un interval nu mai lung de o săptămână".

Durata tratamentului a fost scurtă. Se testează două scheme terapeutice, una de cinci zile, alta de zece zile, pentru a se vedea care e schema optimă. E posibil să existe şi o recomandare intermediară la sfârşit, a mai spus Rafila la "Punctul de Întâlnire".

Medicul spune că acesta este primul medicament care ar putea să fie aprobat ca tratament al cauzei, al infecţiei. „Celelalte medicamente pe care le folosim în momentul de faţă sunt mai puţin legate de replicarea virală, de înmulţirea virusului. Mai degrabă sunt implicate în reducerea efectelor infecţiei, cum este Hidroxiclorochina. În paralel se testează şi alte antivirale, unele dintre ele provin din Japonia, China. Cred că la toate aceste tratamente antivirale ar trebui să avem un răspuns începând din toamnă. Atunci cred că Remdesivirul ar putea să fie deja autoritzat şi să fie fabricat", a mai spus Alexandru Rafila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite