Alexandru Rafila, despre Certificatul verde: „O să fie o decizie nu numai medicală, ci şi politică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul a comentat şi o declaraţiei a preşedintei CE, Ursula von der Leyen, care a spus că Uniunea Europeană ar trebui să ia în calcul introducerea obligativităţii vaccinului împotriva COVID-19.
Ministrul a comentat şi o declaraţiei a preşedintei CE, Ursula von der Leyen, care a spus că Uniunea Europeană ar trebui să ia în calcul introducerea obligativităţii vaccinului împotriva COVID-19.

Ministrul Sănătăţii, Alexandu Rafila, spune că certificatul verde trebuie să includă toate cele trei altenative descise în legislaţia UE, adică vaccinare, trecere prin boală sau testare pentru COVID-19.

Întrebat miercuri, la un eveniment organizat de Colegiul Medicilor din România, dacă crede că obligativitatea prezentării certificatului verde în anumite locuri ar trebui pelungită, ministrul Sănătăţii a spus că aceasta este o decizie nu numai medicală, ci şi politică.

„O să discutăm, asta o să fie o decizie nu numai medicală, ci şi politică. Dumneavoastră aţi văzut că ne-am confruntat un an şi jumătate cu multe decizii politice care nu erau legate de recomandările medicale. O să încercăm să găsim o soluţie. Punctul meu de vedere este că această soluţie trebuie să includă toate cele trei altenative descrise în legislaţia UE, apropo de certificatul verde. Noi, de fapt, ar trebui să nu mai vorbim de certificatul verde pentru că inclusiv la nivelul CE există o oarecare sensibilitate, pentru că certificatul verde se referă strict la libera circulaţie între statele membre şi ar trebui să-i spunem certificat COVID sau de limitare a infecţiei COVID”, a explicat ministrul, potrivit Mediafax.

Ministrul a comentat şi o declaraţiei a preşedintei CE, Ursula von der Leyen, care a spus că Uniunea Europeană ar trebui să ia în calcul introducerea obligativităţii vaccinului împotriva COVID-19 ca reacţie faţă de răspândirea rapidă a noii tulpini Omicron.

„Sunt tot felul de discuţii. Eu aş fi puţin mai reţinut. Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar. Mai este un lucru - trebuie să vedem, în contextul emergenţei acestei noi tulpini, care e eficacitatea vaccinării. Şi acum pledez în continuare (pentru vaccinare - n.r.). Facem din nou apel la toată lumea, dacă doreşte să aibă sărbători în linişte, în siguranţă, să-şi vaccineze în primul rând persoanele vârstnice şi pe cei cu boli cronice din familie. În ceea ce priveşte obligativitatea vaccinării sunt discuţii în interiorul unor state membre, iar această decizie nu a fost adoptată în parlamentele respective”, a mai spus Rafila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite