Alertă InfoCons pentru alte trei tipuri de măşti periculoase. Numărul produselor neconforme aflate pe piaţă ajunge la 56

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Numărul tipurilor de aşa-zise măşti de protecţie a ajuns la 56, după ce alte trei produse au fost identificate pe piaţă, transmite InfoCons, care a emis o a opta alertă pentru produse periculoase. Toate cele trei noi tipuri de produse provin din China, iar unele sunt comercializate „la vrac”.

„InfoCons revine cu o nouă alertă emisă prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare şi periculoase, pentru încă 3 noi tipuri de măşti de protecţie neconforme care se adaugă la cele şapte alerte transmise anterior. (…) Astfel numărul măştilor de protecţie neconforme ajunge la 56”, arată platforma pentru protecţia consumatorilor.

masca neconforma 1

Măştile „Plow” au protecţie scăzută

Primul tip de mască neconformă nou-identificat este cel comercializat sub denumirea „Plow”.

„Capacitatea totală de filtrare a măştii este insuficientă (valoare medie măsurată ≤ 91 %). În consecinţă, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecţie în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecţie suplimentare. Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie. Produsul este înfăşurat individual în folie de plastic turcoaz. Ţara de origine:  Republica Populară Chineză”, precizează sursa citată.

O chinezărie fără denumire

masca neconforma 2

Al doilea produs cu probleme este o mască de protecţie fără denumire. Este vorba despre o mască de filtrare respiratorie de protecţie albastră care se confruntă cu mască de mască din categoria KN95.

„Retenţia de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată ≤ 94 %), iar masca nu se adaptează corespunzător la faţă.În consecinţă, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecţie în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecţie suplimentare. Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie. Produsul este comercializat sub un blister transparent care conţine 40 unităţi. Ţara de origine:  Republica Populară Chineză”, arată InfoCons.

masca neconforma 3

Măştile „Weimeng” nu îndeplinesc cerinţele specifice

Măştile comercializate sub denumirea „Weimeng” sunt de asemenea periculoase.

„Produsul promovează un potenţial de protecţie împotriva particulelor, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism european relevant.Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele privind sănătatea şi siguranţa şi să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare. Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie. Produsul este comercializat într-o cutie albă de carton, care conţine 50 măşti. Ţara de origine: Republica Populară Chineză”, se mai arată în comunicat.

Purtarea măştii care acoperă nasul şi gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise, reaminteşte InfoCons. 

Persoanele care nu respectă obligaţia de a purta mască în spaţiile menţionate pot fi sancţionate în baza Legii nr. 55/2020, art.65, lit.H, respectiv „nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii” cu amendă între 500 de lei şi 2.500 de lei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite