UPDATE Alertă în Capitală. Mai mulţi elevi de la Şcoala 133 care au acuzat stări de rău, duşi la spital. Şcoala fusese igienizată cu o zi în urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi elevi de la şcoala 133 din Sectorul 4 al Capitalei au acuzat, marţi, dureri de cap autortăţile bănuind că s-au intoxicat cu un gaz toxic. În zonă au fost trimise mai multe ambulanţe. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar în unitatea de învăţământ s-a făcut cu o zi în urmă igienizare ca urmare a patru cazuri de gripă confirmate. 19 copii au fost duşi pentru investigaţii la spital.

UPDATE Conducerea Ministerului Sănătăţii anunţă că şcoala va rămâne închisă 72 de ore. „Urmarea primelor verificări, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSPMB) au luat ca prima măsură închiderea operativă a unităţii de învăţământ pe o durată de 72 ore. Controlul DSPMB continua, un raport va fi prezentat ministrului Sănătăţii”, se arată într-un comunicat.

Filmul evenimentelor - În jurul orei 14:28 a fost anuntat la numarul de urgenta 112 faptul că la Scoala nr. 133 din sectorul 4 sunt mai multi copii care prezintă cefalee (durere de cap), care ar putea fi provocată de inhalarea unui gaz.

La locul solicitarii s-au deplasat în mod progresiv 2 autospeciale de stingere şi aproximativ 15 ambulanţe.

„După evaluarea situaţiei, având in vedere numărul tot mai mare de solicitari pentru acordarea asistentei medicale, a fost luată decizia de evacuare a tuturor copiilor din sălile de clasa şi deschiderea ferestrelor pentru ventilare. La momentul anuntarii evenimentului, in incinta unitatii de învăţământ se aflau peste 500 de elevi. Concomitent, echipajul CBRN a afectuat masuratori în intreaga cladire, in urma carora s-a constatat faptul ca nu au fost depasite pragurile de alarmare, în ceea ce priveste componentele aerului”, precizează reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Reacţia primăriei cu privire la igienizarea şcolii

Momentan, nu sunt precizate cauzele stării de rău pe care au acuzat-o elevii, acestea fiind investigate de specialişţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi cei ai Primăriei Sectorului 4. 

Însă specialiştii susţin că Insectum şi Bionet, substanţele folosite la deratizarea din Şcoala 133 nu trebuie combinate, arată Mediafax.

Insectum şi Bionet sunt substanţele folosite la deratizarea de la Şcoala 133 din Capitală, potrivit procesului verbal al acţiunii, au informat reprezentanţii ISU. Potrivit unor surse apropiate intervenţiei, cele două substanţe nu trebuie combinate în cadrul unei deratizări.

 

UPDATE 17.27 Au fost evaluaţi medical 23 de copii, dintre care 5 au refuzat transportul la spital, 18 au fost duşi la spital (16 la Grigore Alexandrescu, doi Marie Curie).

UPDATE 16.46 Până în acest moment au fost transportati 15 copii la spital: 13 la Grigore Alexandrescu şi doi la Marie Curie.

„În urma măsurătorilor efectuate de echipajul Unităţii Chimice, Bacteriologice, Radiologice şi Nucleare nu au fost depăsite pragurile de alarmare”, anunţă reprezentanţii ISU.

UPDATE 15.53 Până in acest sunt 6 copii cu vârste intre 11-14 ani care au fost transportaţi la spital - patru au fost duşi la Grigore Alexandrescu şi doi la Marie Curie.

UPDATE 15.41 Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar susţin că elevii care au fost evacuaţi sunt clasa a VIII-a şi că aceştia au acuzat un disconfort respirator, în urma procedurilor de igienizare efectuate în unitatea de învăţământ.

"Măsura de a nu permite accesul elevilor sau personalului în şcoală, timp de 24 de ore, de la dezinfectare nu a fost prevăzută în procesul verbal realizat după efectuarea dezinfectării. Prin urmare, şcoala a permis accesul elevilor şi personalului. Astăzi, după ce acei elevi au acuzat disconfortul respirator, şcoala a anunţat şi Salvarea şi pompierii", afirmă sursa citată.

Potrivit IŞMB, igienizarea a fost necesară ca urmare a unor cazuri de gripă confirmate.

UPDATE 15.30 În acest moment 15 elevi sunt în evaluare medicală. La faţa locului a fost trimisă şi o autospecială pentru victime multiple. 

La caz au fost directionate ambulante SMURD si un echipaj al Unităţii Chimice, Bacteriologice, Radiologice şi Nucleare pentru a identifica sursa, spun autorităţile.

„Se procedează la evacuarea tuturor elevilor. O elevă de 14 ani a fost transportată la Spitalul Marie Curie”, anunţă ISU. 

In incinta scolii actioneaza două ambulante SMURD si una de la Serviciului de Ambulanţă Bucureşti. „S-a solicitat suplimentarea dispozitivului”, mai spun autorităţile.

Cursurile se suspendă la unele şcoli şi grădiniţe, din cauza gripei

Elevii din mai multe şcoli din Bucureşti vor sta acasă în perioada următoare, din cauza numărului mare de cazuri de gripă care s-a înregistrat în ultimele zile. Decizia a fost luată de Direcţia de Sănătate Publică care a propus suspendarea cursurilor pentru 3 zile la Grădiniţa nr. 116, sector 1, grupa mijlocie 1 şi la Şcoala Generală Pia Bratianu, sector 1, cls. IV G; la Şcoala Generală 195, sector 3, clasa preg G şi Grădiniţa 68, din acelaşi sector; dar şi la şcolile 172 - clasa a IV-a F, şcoala generală 59 - cls. IB, şcoala generală 206 - cls. IC, şcoala 157 - cls. IA şi Grădiniţa nr. 210, din Sectorul 6. În timpul celor trei zile, se vor dezinfecta sălile de clasă. Aşadar, copiii se vor duce la cursuri abia luni, deoarece vineri, 24 ianuarie, este zi liberă. În această perioadă, clasele trebuie dezinfectate.

Stire în curs de actualizare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite