ALERTĂ METEO Meteorologii anunţă ploi şi lapoviţă până la sfârşitul săptămânii viitoare. Când se încălzeşte

ALERTĂ METEO Meteorologii anunţă ploi şi lapoviţă până la sfârşitul săptămânii viitoare. Când se încălzeşte

FOTO: 123RF

Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă o vreme ploioasă şi pentru săptămâna viitoare în majoritatea zonelor ţării, cu precipitaţii sub formă de lapoviţă în unele spaţii restrânse. Hidrologii avertizează că debitele Dunării şi ale râurilor vor fi în creştere în următoarele zile, ca urmare a precipitaţiilor prognozate de specialişti.

UPDATE Debitele Dunării şi ale râurilor vor fi în creştere în următoarele zile, ca urmare a precipitaţiilor prognozate de specialişti. Concret, până în dimineaţa zilei de 20 de aprilie, debitul Dunării la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş) va fi în creştere până la valoarea de 6.800 mc/s, sub media multianuală a lunii aprilie, stabilită la 7.900 mc/s. În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi, de asemenea, în creştere.
 
În ceea ce priveşte situaţia pe râuri din intervalul 14 aprilie, ora 7:00 - 20 aprilie, ora 7:00, prognoza relevă faptul că, în primele două zile, debitele medii zilnice vor fi în creştere pe râurile din jumătatea de sud a ţării, din cauza efectului combinat al precipitaţiilor lichide prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi a propagării. Pe celelalte râuri, debitele vor fi, în general, staţionare, conform Agerpres.
 
Ce arată prognoza meteo
 
„Luni se vor înregistra ploi mai puţine decât în weekend şi mai slabe cantitativ. Ele vor apărea cel mai probabil prin Banat, Oltenia, nord-vestul Munteniei, în sud-vestul ţării. Maximele vor fi de la 4-5 grade în Moldova, înregistrându-se 8-9 grade în nordul Moldovei, până la 16 grade în câmpia de Vest şi între 18-19 grade în vestul Olteniei”, a precizat meteorologul de serviciu al Agenţiei Naţionale de Meteorologie. 
 
Potrivit acestuia, începând de marţi, ploile se extind treptat în nordul, centrul şi estul ţării. La munte, în special în Carpaţii Orientali, local şi în Meridionali, vor fi ploi mixte, iar în zonele mai joase de munte şi la peste 1500 va fi lapoviţă. 
 
„În noaptea de marţi spre miercuri, s-ar putea să apară lapoviţă pe spaţii restrânse şi prin Maramureş, Moldova şi Transilvania. Miercuri se vor înregistra precipitaţii în jumătatea de est a ţării şi local în rest, iar la munte, la altitudini de peste 1700 se vor înregistra ninsori şi maxime între 10-18 grade”, a mai completat acesta. 
 
Finalul săptămânii aduce schimbări ale temperaturii şi vreme însorită, precizează reprezentantul ANM. 
 
Potrivit acestuia, joi se restrâng ploile, care vor apărea local doar în sud şi sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10-20 de grade, iar spre finalul săptămânii va fi o vreme în general frumoasă, cu mai puţine ploi, regimul termic apropiindu-se de cel normal, între 10-20 de grade şi 20 de grade izolat. 
 
„Pentru Capitală, vremea va fi închisă până vineri. Luni şi marţi este posibil să nu se înregistreze ploi. Totuşi, rămâne înnorat, temperaturile fiind cuprinse între 13-14 grade, iar miercuri şi joi va fi temporar ploaie, 12 grade, cu puţin vânt. În weekend se va încălzi uşor şi va apărea soarele”, a conchis meteorologul ANM.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: