Peste 25 de milioane de euro a cheltuit statul român cu tratamentul persoanelor dependente de alcool în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român a cheltuit nu mai puţin de 25 de milioane de euro cu tratamentul celor aproape 70.000 de persoane care s-au internat în spitale în urma problemelor generate de consumul excesiv de alcool. Astfel, valoarea medie rambursată pe pacient internat la nivelul anului 2012 a fost de 1.537 de lei, peste media naţională a tarifului pe caz ponderat de care a fost de 1.444.

Aceiaşi bani îi primesc spitalele mari pentru cazurile de apendicită la care s-a intervenit chirurgical, spun specialiştii.

Datele sunt desprinse din cel mai recent studiu efectuat de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS) în perioada mai - octombrie 2013. Potrivit specialiştilor, cheltuielile sunt îngrijorătoare pentru sistemul de sănătate românesc, dar şi mai îngrijorător, punctează medicii, e faptul că peste 15 mii de oameni mor anual în ţara noastră din cauza consumului de alcool. Deşi românii nu sunt băutorii de top ai Europei, suntem pe primele locuri în clasament în ceea ce priveşte rata mortalităţii cauzată de alcool.

Concret, peste 3.500 de femei şi 11.600 de bărbaţi decedează an de an din cauza acestui viciu. „Ar trebui să înfiinţăm servicii de identificare precoce a persoanelor care au probleme cu consumul de alcool şi să ajutăm aceste persoane să renunţe la consumul dăunător. De familie este absolut nevoie în acest demers complicat, dar numai familia nu este suficientă. Nevoile unei persoane cu consum dăunător de alcool sunt foarte complexe şi atunci e nevoie de un model integrat de servicii medicale şi sociale care să ajute persoana respectivă să renunţe la alcool şi să se integreze social”, a explicat doctorul Florentina Furtunescu.

Aceasta a completat că, de fapt, cheltuielile cu aceste persoane sunt mult mai mari. „Aceste cifre reprezintă însă o parte foarte mică din costurile reale generate de consumul dăunător de alcool. Multe din aceste costuri nu sunt cunoscute, cum ar fi costurile generate de îngrijrile în ambulatoriul spitalelor”, a mai spus medicul.

Specialişti: dependenţa de alcool este o tulburare mintală

Dependenţa de alcool prezintă o probabilitate crescută de evoluţie progresivă, tulburările asociate consumului de alcool fiind printre primele 10 boli cu impact major la nivel mondial, având consecinţe grave asupra vieţii persoanei dependente de alcool şi a familiei sale, arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Deşi alcoolismul este perceput de societate ca un viciu, cercetările moderne au evidenţiat că dependenţa de alcool este o afecţiune cerebrală, o tulburare mintală şi de comportament recunoscută medical şi una dintre cele mai frecvente afecţiuni mintale în Europa. De asemenea, nivelul de stigmă asociat acestui domeniu continuă să fie la fel de mare atât în rândul medicilor cât şi în rândul populaţiei generale”, a explicat, la rândul său, profesorul Doina Cosman de la Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca.

Centrele în care dependenţa de alcool se tratează gratuit, fără finanţare

O altă problemă o reprezintă faptul că spitalizarea nu este suficientă pentru ca aceste persoane să se vindece. „Doar tramentul în urgenţă nu este suficient, marea majoritate a celor care trec pragul spitalelor va recădea. Tratamentul începe abia după ce persoana respectivă a fost pusă pe picioare din punct de vedere fizic. Este nevoie de instituţii publice, cum sunt centrele de diabet, în care pacienţii care suferă de astfel de probleme să beneficieze de tratament gratuit, iar costurile ar fi mult mai mici. Dependenţa de alcool este o problemă de sănătate publică”, a declarat pentru adevarul.ro medicul psihiatru Eugen Hriscu, directorul organizaţiei neguvernamentale Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniei (ALIAT).

De altfel, ALIAT a deschis în urmă cu câţiva ani două centre unde persoanele care consumă alcool se pot trata gratuit. Insă doar pentru alte şase săptămâni, cât mai este valabilă finanţarea europeană de care beneficiază cele două instituţii.

„Peste 1.200 de pacienţi s-au tratat în centrele din Bucureşti şi din Târgovişte, avem know-how în tratarea dependenţei de alcool, ele ar trebui preluate de bugetul statului ca finanţare, mai ales că nouă ne-ar plăcea să continuăm. În prezent, evaluăm posibilitatea de a transforma aceste servicii în unele cu plată, dar pacienţii cu astfel de probleme deja şi-au pierdut jobul sau au probleme în familie. Ideea era să le oferim un serviciu gratuit, nu să le cerem bani pentru el”, a mai spus Eugen Hriscu.

Şi profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) este de părere că cel mai mult are de suferit familia. „Statul câştigă din accizele de la băutură, dar nu face nimic pentru aceste persoane, ar trebui să dezvolte nişte programe prin care să prevină dependenţa de alcool şi să îi ajute pe cei care se confruntă cu astfel de probleme. Legat de cei 25 de milioane de euro cheltuiţi anul trecut, ei nu reprezintă o pierdere, pentru că au fost trataţi nişte oameni bolnavi. Nu e uman să nu îi tratezi, problema e că persoanele respective au recăderi”, a declarat medicul.

În România se produce alcool necontrolat

De aceeaşi părere este şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor. Acesta susţine, însă, că trebuie umblat la cauză şi nu la efecte, dar mai spune că producţia de alcool trebuie făcută numai într-un mediu controlat. În plus, dependenţa de alcool este mai pregnantă în mediul rural, completează Barbu.

„Este un fenomen de natură să producă cheltuieli în sănătate, asta dacă vorbim despre ciroze, ficatul gras, boli cardiovasculare şi boli neurologice. Din punctul meu de vedere, cauzele sunt următoarele: se produce alcool necontrolat, se consumă necontrolat, unii dintre aceşti oameni sunt asiguraţi, dar nimeni nu îi responsabilizează în vreun fel. Totodată, la noi e gândită prost taxa pe viciu”, a declarat reprezentantul pacienţilor.

În ţara noastră se consumă 10-12 litri de alcool pur pe an, pe cap de locuitor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La nivelul Uniunii Europene sunt 120 de mii de decese anual, din cauza alcoolului, dintre care, aproape 95 de mii sunt bărbaţi. Cele mai multe persoane dependente de alcool mor de ciroză hepatică, boli cardiovasculare şi cauze externe. Rata mortalităţii este mare în special la bărbaţii cu vârste între 45 şi 64 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite