Alarmă: România rămâne fără români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Evoluţia demografică a ţării noastre în perspectiva anilor 2050 este una dintre cele mai îngrijorătoare din lume, fiind aşteptată o scădere a populaţiei de 22 de procente în următorii 35 de ani.

România este a doua ţară a lumii după Bulgaria ca ritm de scădere a populaţiei până în 2050, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite. Mai exact, potrivit ultimelor studii, România va pierde 22% din populaţie în următorii 35 de ani, adică patru milioane de locuitori.

Este una dintre cele mai mari scăderi din lume fiind depăşită doar de vecinii noştri bulgari, a căror populaţie ar putea scădea cu 27%, de la şapte milioane cât este în prezent la puţin peste cinci milioane până în 2050, potrivit ONU.

După Bulgaria şi România, următoarele zece poziţii din clasament sunt ocupate de mai multe ţări din estul Europei: Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Croaţia, Lituania, Letonia.

Iar explicaţiile date de ONU pentru scăderea drastică a populaţiei din ţara noastră sunt la fel de îngrijorătoare: rata scăzută a fertilităţii, mortalitatea infantilă care este la cele mai ridicate cote din întreaga Uniune Europeană cât şi sporul natural negativ. În aceste condiţii, pentru ca nivelul populaţiei să revină la 20 de milioane de locuitori, fiecare femeie din România ar trebui să nască minimum doi copii în acest interval de timp, atrag atenţia experţii.

Fără pensii

În consecinţă, declinul demografic înregistrat în perioada postdecembristă, care se acutizează de la un an la altul, pune în pericol inclusiv sustenabilitatea sistemului de pensii, susţin specialiştii, care adaugă că ţara noastră are nevoie de redresarea natalităţii responsabile.

„Declinul demografic îşi va pune amprenta pe sistemul public de pensii atunci când populaţia în vârstă de muncă (20-64 ani) va fi compusă din generaţiile mici născute după anul 1989 şi care vor avea de susţinut economic o populaţie vârstnică (de 65 ani şi peste) numeroasă, provenită din generaţiile mari dinainte de anul 1989. În populaţia în vârstă de muncă au intrat deja primele generaţii născute după anul 1989 şi procesul se va amplifica continuu în viitor”, declara nu demult pentru ziarul „Adevărul”, profesorul Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române.

Tot statisticile Naţiunilor Unite mai arată că şi vârsta medie în România ar putea să ajungă la aproape 49 de ani în anul 2050, de la 40 de ani în 2015. „La nivel global, are loc tranziţia generaţiei «baby boom» către pensie, tranziţie care, datorită amplorii sale, este cunoscută şi sub denumirea de «tsunami-ul argintiu». Această evoluţie va aduce cu sine provocări din ce în ce mai mari pentru sistemele de pensii în următoarele decenii”, este interpretarea pe care o oferă un alt studiu care analizează tranziţia către perioada pensionării în 18 ţări, printre care şi România.

Astfel, cheltuielile cu pensiile din cele 18 ţări analizate vor creşte în medie cu 29 de procente atunci când membrii generaţiei „baby boom“ vor ieşi la pensie, ţările anglo-saxone situându-se la limita superioară a acestui interval datorită perioadei prelungite de „boom“, potrivit studiului Allianz International Pensions.

La nivel global, populaţia creşte

Totuşi, acestea nu sunt probleme cu care omenirea se confruntă la nivel global. Din contră, populaţia lumii va creşte de la aproape şapte miliarde acum la 9,7 miliarde până în 2050 şi la peste 11 miliarde până în 2100. Cei mai numeroşi vor fi indienii, care vor depăşi populaţia Chinei în cel mult şapte ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite