Al treilea deces de coronavirus în România: Vasile Ouatu, fost viceprimar al municipiului Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook Vasile Ouatu
FOTO Facebook Vasile Ouatu

Duminică seară s-a produs al treilea deces pe teritoriul ţării ca urmare a epidemiei cu noul coronavirus (COVID-19), au transmis autorităţile. Bărbatul, în vârstă de 70 de ani, este omul de afaceri Vasile Ouatu, fost viceprimar al municipiului Piatra Neamţ, afirmă surse medicale. El suferea de afecţiuni cronice.

UPDATE 22:40 

Vasile Ouatu este proprietarul restaurantului Unic din Piatra Neamţ şi a deţinut echipa de volei feminin Unic din localitate.

El a fost viceprimar al oraşului în perioada 2004-2008.

Vasile Ouatu a fost transferat la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi în urmă cu două zile, fiind adus de la spitalul din Piatra Neamţ, după ce a fost confirmat cu coronavirus. Surse medicale afirmă că starea sa de sănătate s-a agravat brusc, el murind în cursul serii de duminică la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

 Miercuri, lui Vasile Ouatu i se deshise un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor” pentru că ar fi refuzat internarea şi alte investigaţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamţ.

Potrivit presei nemţene, Vasile Ouatu ar fi participat înainte de confirmarea infectării cu coronavirus la mai multe evenimente la localul din Piatra Neamţ pe care îl deţinea. Alte două persoane care au luat parte la acelaşi concurs de dans sportiv cu afaceristul au fost depistate pozitive cu coronavirus.

Omul de afaceri avea mai multe afecţiuni cronice, precum diabet şi hipertensiune arterială. Din informaţiile existente, se pare că nu călătorise în străinătate şi nu intrase în contact cu vreo persoană infectată.


Stirea iniţială:

„Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 de ani care a fost internat în Spitalul Judeţean Piatra Neamţ. A fost confirmat pozitiv în data de 19 martie 2020 şi în data de 20 martie 2020 transferat la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit autorităţilor, pacientul avea afecţiuni cronice preexistente (diabet, hipertensiune arteriala). În urma anchetei epidemiologice nu s-a constat istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată.

Anunţul vine după ce azi dimineaţă Grupul de Comunicare Strategică înregistra primele două decese din România ca urmare a infectării cu COVID-19.

„Astăzi, 22 martie, au fost înregistrate primele 2 decese pe teritoriul României ale unor pacienţi infectaţi cu noul tip de coronavirus. Este vorba despre pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiaşi şi transferat în aceeaşi dată la SCBI Craiova, pacientul avea afecţiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer). Al doilea pacient, în vârstă de 74 de ani era internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş – Bucureşti, transferat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, având o boală cronică preexistentă pentru care se afla în programul de dializă”, au transmis autorităţile duminică.

Pe 13 martie, acesta din urmă pacient a mers la spitalul Universitar şi a fost internat la secţia medicală fiind cunoscut cu probleme ale rinichilor. Pacientul a stat internat aici până pe 20 martie. Doi medici au propus testarea lui pentru noul coronavirus însă au fost refuzaţi de şefi pe motiv că bărbatul nu a călătorit şi nici nu a fost plecat din ţară. 

Pe 20 martie când totuşi i s-a făcut testul a ieşit pozitiv. De subliniat este faptul că testul i-a fost făcut dimineaţă, iar rezultatul a ieşit seara la ora 20.00. „Izoleta cu care a fost transportat la Spitalul Victor Babeş a venit la 4 dimineaţa”, se plâng cadrele medicale din spital. Pacientul suferea de insuficienţă renală cronică şi a fost diagnosticat şi cu o pneumonie. Făcea dializă la un centru privat iar la sfârşitul săptămânii a făcut febră. De altfel, de la clinica privată a fost trimis la Spitalul Universitar. 

S-a dat alarma, iar o secţie a unităţii sanitare este izolată după ce pacientul a fost diagnosticat cu COVID-19.

Bărbatul mai stătea în salon cu alţi doi pacienţi, amândoi cu probleme respiratorii. Unul a fost trimis la Victor Babeş, iar al doilea va fi trimis la Matei Balş.

La spitalul Universitar a inceput ancheta epidemiologică: toată echipa care a fost de gardă a ramas izolată în secţie - medicul, trei asistente şi o infirmieră.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 4.803 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 65.799 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite