Al patrulea deces în România al unei persoane confirmate pozitiv la COVID 19

Al patrulea deces în România al unei persoane confirmate pozitiv la COVID 19

Ţara noastră a înregistrat 433 de cazuri de infectare cu noul coronavirus foto inquam photos

România a înregistrat luni dimineaţă al patrulea deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus. Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 ani, internată în data de 21 martie 2020 in Spitalul Judeţean Suceava, cu afecţiuni asociate cronice - diabet, boli cardiovasculare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În această dimineaţă a fost înregistrat al patrulea deces al unei persoane confirmate pozitiv la COVID 19. Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 ani, internată în data de 21 îmartie 2020 in Spitalul Judeţean Suceava, cu afecţiuni asociate cronice (diabet, boli cardiovasculare), fără context epidemiologic (nu are istoric de călătorie, nu a venit în contact cu o persoană confirmată pozitiv)”, au transmis autorităţile.

Primele decese ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus 

Primul deces a fost anunţat duminică, la primele ore. Bărbatul de 67 de ani din Filiaşi, judeţul Dolj, a locuit în Franţa în ultimii 10 ani, unde a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în fază terminală. La începutul lunii martie, acesta a cerut să fie adus în ţară.  Pe 15 martie, la zece zile de la revenire în România, a sunat la numărul de urgenţe anunţând că nu se simte prea bine. A fost internat la Spitalul din Filiaşi, unde medicii au cerut insistent ca pacientul să fie testat pentru coronavirus.
 
„Am cerut DSP-ului să-l testeze pentru că pacientul ne-a spus că vine din Franţa, dar răspunsul a fost că acest caz nu corespunde protocolului. A doua zi a făcut febră. Am sunat din nou la DSP şi am cerut din nou să i se facă testul. Au venit a doua zi şi l-au făcut. Pe data de 18 martie ni s-a spus că testul a ieşit pozitiv”, au declarat pentru „Adevărul” mai mulţi medici de la Spitalul din Filiaşi. Bărbatul a fost transferat cu izoleta la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova şi internat la Terapie Intensivă, unde a decedat duminică. Procurorii au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor după ce prin gestionarea defectuoasă a acestei situaţii 23 de cadre medicale au fost izolate la domiciliu, iar secţia de primiri urgenţe a spitalului din Filiaşi a fost închisă.
 
Cel de-al doilea pacient decedat, în vârstă de 74 de ani, era internat la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală şi suferea la rândul său de o boală cronică preexistentă pentru care se afla în programul de dializă. Ca şi în cazul pacientului de la Dolj, acestuia nu i s-a făcut testul de coronavirus decât mult prea târziu. Concret, bărbatul a fost internat încă din 13 martie la Spitalul Universitar, în contextul în care bărbatul suferea de insuficienţă renală cronică fiind diagnosticat între timp şi cu o pneumonie, unde a stat până pe 20 martie când i-a fost făcut testul pentru coronavirus. Doi medici au propus testarea lui pentru noul coronavirus, însă au fost refuzaţi de şefi pe motiv că bărbatul nu a călătorit şi nici nu a fost plecat din ţară. De subliniat este faptul că testul i-a fost făcut dimineaţă, iar rezultatul a ieşit seara la ora 20.00. „Izoleta cu care a fost transportat la Spitalul Victor Babeş a venit la 4 dimineata”, s-au plâns cadrele medicale din spital. De altfel, duminică, conducerea Ministerului Sănătăţii l-a demis pe managerul Spitalului Universitar Bucureşti, Adriana Nica, pentru faptul că nu a luat măsurile de prevenire a infectării cu coronavirus a pacienţilor şi personalului medical. „Trebuiau să fie implementate protocoalele pentru coronavirus care nu s-au iniţiat decât după ce s-a descoperit acest pacient cu coronavirus. Corpul de control a evidenţiat că nu erau aceste protocoale şi nu s-au luat măsuri decât după ce s-a confirmat cazul cu coronavirus”, a spus secretarul de stat Nelu Tătaru. Urmare a acestei situaţii, 11 medici şi cadre medicale ale Spitalului Universitar se află în carantină. 
 
Duminică seară s-a produs al treilea deces pe teritoriul ţării ca urmare a epidemiei cu noul coronavirus (COVID-19), au transmis autorităţile. Bărbatul, în vârstă de 70 de ani, este omul de afaceri Vasile Ouatu, fost viceprimar al municipiului Piatra Neamţ, afirmă surse medicale. El suferea de afecţiuni cronice. Vasile Ouatu a fost transferat la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi în urmă cu două zile, fiind adus de la spitalul din Piatra Neamţ, după ce a fost confirmat cu coronavirus. Surse medicale afirmă că starea sa de sănătate s-a agravat brusc, el murind în cursul serii de duminică la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.  Miercuri, lui Vasile Ouatu i se deshisese un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor” pentru că ar fi refuzat internarea şi alte investigaţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamţ.
 

Bilanţul total al cazurilor de coronavirus a ajuns la 433 

Autorităţile au anunţat că dintre cele 433 de cazuri înregistrate cu noul coronavirus la nivel naţional, 14 pacienţi sunt internaţi la secţiile de terapie intensivă, din care 3 în stare gravă. De asemenea, 64 au fost declarate vindecate şi externate (47 la Timişoara, 11 la Bucureşti, 3 la Craiova, 2 la Constanţa şi 1 la Iaşi). În plus, potrivit oficialilor, 4.803 de persoane se află în carantină instituţionalizată şi alte 65.799 în izolare la domiciliu. Asta după ce, sâmbătă, în carantină se aflau 4.207 de persoane şi doar  55.198 în izolare la domiciliu. Ţara noastră a înregistrat primul caz în 26 februarie, şi abia după 16 zile, pe 14 martie, numărul total a trecut de o sută, fiind confirmate atunci 123 de cazuri.
De asemenea, numărul dosarelor penale întocmite pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor a ajuns la 117, fiind aplicate şi 329 de amenzi contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: