Agricultura in 2005, sub semnul inundatiilor si al gripei aviare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2005 a fost unul foarte greu pentru agricultura romaneasca. Ramasa oricum intr-un stadiu incipient de dezvoltare, agricultura a fost lovita anul acesta de numeroase crize. De la o iarna geroasa

Anul 2005 a fost unul foarte greu pentru agricultura romaneasca. Ramasa oricum intr-un stadiu incipient de dezvoltare, agricultura a fost lovita anul acesta de numeroase crize. De la o iarna geroasa si secetoasa la scandalul graului prea mult si prea ieftin, la o perioada de cateva luni de inundatii care au afectat culturile agricole din intreaga tara, la o toamna foarte agitata din cauza depistarii in Romania a gripei aviare si a greutatii punerii in aplicare a Legilor proprietatii.
Sectorul sanitar-veterinar - greu de integrat
Oficialii europeni veniti in Romania in cursul acestui an au avertizat ca principalele probleme in domeniul agricol sunt securitatea alimentara si slaba utilizare a fondurilor europene. Principala dificultate a Romaniei in indeplinirea criteriilor europene este cea a modernizarii unitatilor din industria alimentara. Unitatile de procesare vor trebui sa se alinieze standardelor europene, altfel nu vor putea face fata dupa 1 ianuarie 2007. In situatia in care Romania nu se va putea alinia standardelor europene, ar putea intra in aplicare clauza de salvgardare specifica pietei interne. In acest caz, pe o perioada de trei ani dupa aderare, anumite zone ale tarii nu vor fi considerate ca facand parte din UE, astfel incat fabricile nu vor avea aceleasi drepturi cu cele europene si nu vor putea face comert intracomunitar (nici in UE, nici in Romania). Autoritatile romane vor trebui sa finalizeze crotalierea animalelor si infiintarea si modernizarea punctelor de frontiera sanitar-veterinara.
Programul SAPARD - o piatra de incercare
Programul SAPARD s-a dovedit si in acest an o piatra de incercare pentru autoritati, dar pe ultima suta de metri s-a reusit alocarea banilor care trebuiau cheltuiti anul acesta, altfel ar fi fost pierduti. "Probleme vor aparea anul viitor, cand va trebui sa platim 640 milioane euro si nu avem garantia ca vom reusi din cauza lipsei angajamentelor", spun oficialii Agentiei SAPARD, care spera ca pana la finalul acestui an sa depuna cereri de finantare cat mai multe persoane. "Momentul cel mai greu va fi anul viitor", spun reprezentantii Agentiei SAPARD. Romaniei i s-au alocat in fiecare an in jur de 210 milioane euro. Daca in 2004 a trebuit sa cheltuim banii acordati pentru anul 2000, anul acesta am fost nevoiti sa-i utilizam pe cei alocati anului 2001, iar anul viitor vor trebui cheltuiti banii aferenti a doi ani de finantare: 2002 si 2003. In total, Romania are la dispozitie peste un miliard de euro. Oficialii romani nu au exclus posibilitatea ca tara noastra sa ajunga in situatia de a pierde o parte din banii europeni, spunand ca multe tari comunitare dau bani inapoi din cauza unor plati eronate sau a lipsei angajamentelor. "Anul acesta am reusit sa marim gradul de absorbtie al fondurilor europene, iar 2006 va fi unul foarte important din acest punct de vedere", a precizat Flutur.
"A fost un an in care am avut de gestionat doua crize foarte mari: inundatiile si gripa aviara. Inundatiile au adus pagube semnificative in agricultura. Au fost afectate de ape 650.000 hectare, fiind inregistrate pagube de aproximativ 140 milioane euro (500 milioane RON) in agricultura, silvicultura si imbunatatiri funciare. In plus, de la bugetul de stat au fost acordate despagubiri in valoare de 1.000 miliarde lei pentru 250.000 hectare de culturi agricole. Din cauza inundatiilor, productia agricola s-a diminuat si, in acest fel, aportul agriculturii in PIB scade cu cel putin doua procente fata de anul trecut. Cea de-a doua criza, care inca ne mai chinuie, este cea a gripei aviare care a provocat panica si un recul al industriei de crestere a pasarilor", ne-a declarat Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite