LIVETEXT Raportul european privind drogurile: cocaina continuă să fie stimulentul cel mai consumat în Europa. Canabisul, în topul preferinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drogurile continuă să fie o ameninţare pentru europeni, în condiţiile în care piaţa drogurilor este din ce în ce mai dinamică. Tot mai multe substanţe ilegale se vând pe internet şi pe darknet, arată specialiştii de la Agenţia Naţională Antidrog, care au prezentat marţi raportul european privind drogurile, ediţia 2018.

Există o creştere a disponibilităţii cocainei. Piaţa drogurilor în Europa continuă să fie solidă, dar producţia drogurilor tinde să devină mai semnificativă în interiorul Europei. Iar vânzarea pe Internet creşte. 

În ceea ce priveşte noile substanţe psihoactive, în ultima perioadă au fost mai multe dovezi ale daunelor produse de consumul de psihoactive. De asemenea, am obervat că în multe din ţările europene consumul de substanţe psihoactive devine o problemă în multe închisori europene. 

Pentru cei care au consumat astfel de substanţe, ei sunt la risc să facă supradoză imediat ce părăsesc programul penitenciar. 

Canabisul rămâne în continuare cel mai frecvent utilizat drog în Europa. Aceste tendinţe ale fenomenului influenţează fenomenul. Dar trebuie să fim pregătiţi pentru noi tendinţe în ceea ce priveşte consumul de canabis inclusiv în Europa. 

Capturi impresionante de droguri în Europa

Cocaina continuă să fie stimulentul ilicit cel mai consumat la nivelul Europei, avem semnale că acest drog, cocaina, este mai disponibil pe pieţele din Europa şi chiar dacă preţul rămâne stabil, puritatea cocainei creşte. Iar puritatea cocainei obţinută din confiscări în 2016 a fost cea mai mare de până acum. 

În ceea ce priveşte atât numărul cât şi cantitatea de droguri capturate, este în creştere. Confiscările din 2016 au fost mai multe decât cele din 2015 cu 8.000. 70 de tone de droguri au fost capturate la nivelul Europei în 2016. 

Vedem schimbări în ceea ce priveşte procesul de producţie al drogurilor. Etapele finale ale procesului cocainei şi heroinei se întâmplă în Europa. De asemenea, o parte din noile substanţe psihoactive se produc în Europa, asta în condiţiile în care înainte erau produse în China şi doar împachetate în Europa. 

Canabisul este şi el cultivat în ţările europene şi rămâne drogul ilicit cel mai consumat, peste 88 de milioane de adulţi l-au consumat. Ceea ce produce îngrijorare este acest procent de 1% din adulţi care consumă zilnic canabis. În 2016 au fost înregistrate cereri mari de tratament pentru canabis şi în perioada 2006 2016 cererea a crescut de trei ori. Şi dacă până acum se cerea tratament pentru heroină şi cocaina, acum canabisul este responsabil pentru cele mai multe cereri de tratament. 

Câte droguri se vând pe darknet

Am lansat o publicaţie în comun referitoare la darknet. Şi am identificat peste 100 de pieţe globale de darknet, în cazul acestor pieţe virtuale o treime dintre vânzări sunt în legătură cu drogurile.

Însă o cantitate mare de droguri se vinde şi pe internetul obişnuit. În ceea ce priveşte consumul de noi benzodiazepine şi acestea sunt vândute în mediul virtuale. Dacă ne uităm la substanţele psihoactive noi, au fost identificate 51 de noi astfel de substanţe, este o scădere faţă de anul 2014, dar 51 de substanţe înseamnă practic o substanţă nouă pe săptămână. 

Există dovezi din ce în ce mai frecvente referitoare la intoxicaţiile severe produse de consumul de noi substanţe psihoactive, tocmai de aceea a fost solicitată realizarea unei evaluări de risc referitoare la nouă substanţe psihoactive în 2016: dintre ele, patru erau canabinoizi sintetici, vândute ca amestecuri care se pot fuma, dar sunt disponibile şi sub formă de pudră sau spray-uri. Din celelalte analize de risc s-au referit la opioizi sintentici, care au aceleaşi efecte ca heroina şi morfina şi se regăsesc în diverse forme.

O problemă evidenţiată la nivelul a opt state a fost identificat un consum de canabinoizi sintetici în închisori, unul dintre factorii care influenţează disponibilitatea noilor substanţe este uşurinţa cu care ele ajung în penitenciar. Câteva metode inovatoare: substanţele sunt pulverizate pe plicuri sau pe haine şi sunt introduse în penitenciar şi sunt foarte greu de a fi detectate odată introduse în penitenciar. 

Consumul din penitenciare a crescut 

Acest raport subliniază şi importanţa consumului de substanţe în penitenciar. În 28 de ţări există posibilitatea furnizării tratamentului pentru opiode în penitenciar dar acoperirea este redusă. Având în vedere că mulţi consumatori vor consuma când ies din penitenciar e important să fie continuate măsurile de harm reduction în comunitate. 

E important să fie identificaţi consumatorii care au HIV, hepatite. Perioada imediat după eliberarea din penitenciar e critică pentru consumatorii de droguri pentru că există riscul de supradoză. De aceea e importantă prevenirea supradozei. 

În Europa, anul trecut au fost 9.000 de decese ca urmare a supradozei, cifra este mai mică comparativ cu Statele Unite ale Americii. De obicei decesele sunt cauzate de heroină dar sunt şi situaţii când heroina e combinată cu opioizi. Dar, de asemenea, au fost identificate şi combinaţii de medicamente. 

Ce face ANA în privinţa celor din penitenciare

„Prevenirea în comunitate este orientată spre furnizarea despre substanţele ilicite”, susţine Sorin Oprea, şeful ANA. Încercăm ca distribuţia de seringi să fie redus procentul celor care suferă de boli infecţioase. 

3.544 au intrat în servicii de tratament specializat în 2016. Aici avem în vedere un lucru relevant, DIICOT a participat direct la evaluarea consumatorilor de droguri. Aceşti consumatori au fost puşi în faţa posibilităţii de a accesa programele de asistenţă integrată. În 2016, au fost puse în aplicare în închisorile din România au fost puse la punct trei programe de prevenire.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite