Agenţia Naţională Antidrog: Consumul de cannabis a crescut, în ultimii trei ani, cu aproape 6%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de cannabis a crescut, în ultimii trei ani, cu aproape 6%, arată un studiu realizat de specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA). Peste o treime dintre respondenţi au declarat că au început să consume acest drog de la vârste sub 19 ani, iar dintre cei care au consumat cel puţin o dată cannabis, peste 9% au consumat şi cocaină, peste 6% au consumat şi ecstasy şi peste 3% au consumat şi heroină.

Conform studiului în populaţia generală privind consumul de tutun, alcool şi droguri (GPS) 2016, realizat de specialiştii antidrog o dată la trei ani, la nivelul populaţiei s-a înregistrat o creştere de 5,8 la sută a consumului de droguri

„Consumul de canabis este mai prevalent în rândul bărbaţilor, indiferent de perioada de timp analizată. Pentru toate tipurile de prevalenţe (de-a lungul vieţii, în ultimul an şi în ultima lună) există diferenţe statistice semnificative şi asocieri pozitive între consumul de canabis şi gen”, se arată în studiu.

Peste o treime dintre participanţii la studiu (35 la sută) au declarat că au început să consume cannabis de la vârste mici, de sub 19 ani, iar 43 la sută au spus că au început să consume în jurul vârstei de 20-24 ani.

Cea mai mică vârstă declarată a fost 14 ani, iar media vârstei este de 21,3 ani.

Cei mai mari consumatori de cannabis, între 15 şi 24 de ani

Potrivit ANA, consumul de cannabis este mai des întâlnit la persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, decât la alte categorii de vârstă.

De asemenea, dintre cei care au consumat cel puţin o dată în viaţă cannabis, 9,1 la sută au consumat cel puţin o dată în viaţă şi cocaină/crack, 6,2 la sută au consumat cel puţin o dată în viaţă şi ecstasy, iar 3,1 la sută au consumat cel puţin o dată în viaţă şi heroină.

La categoria de vârstă 15-24 ani, dintre cei care au consumat cel puţin o dată cannabis, 6,9 la sutăă au consumat cel puţin o dată în viaţă şi cocaină/ crack, 6,1 la sută au consumat cel puţin o dată în viaţă şi ecstasy, iar 0,9 la sută au consumat cel puţin o dată în viaţă şi heroină.

„În plus, atât în populaţia generală, cât şi în categoria de vârstă 15-24 ani, există asocieri pozitive între consumul de canabis de-a lungul vieţii şi consumul de tutun, ecstasy, cocaină/crack, LSD, ciuperci halucinogene, amfetamine şi NSP”, mai precizează specialiştii antidrog.

Un sudiu, internaţional care se bazează pe consumul de substanţe psihoactive la adolescenţi în vârstă de 15-16 ani, efectuat în 2015 şi la care România a participat cu un eşantion de 3.500 de elevi, arată că a fost înregistrată o creştere a consumului ca cannabis/haşiş cu 8,1 la sută (de-a lungul vieţii), 6,1 la sută în ultimul an şi cu 2,9 la sută în ultima lună, aflându-se pe poziţia a doua după consumul de inhalante.

Astfel, 1,4% din participanţi au spus că au început consumul de cannabis la vârsta de 13 ani.

De asemenea, cannabisul este menţionat de către 14 la sută dintre respondenţi pe al doilea loc în topul drogurilor cel mai uşor de procuroat dintre adolescenţii de 16 ani.

Studiul mai arată că o treime dintre adolescenţii de 16 ani din România consideră consumul experimental (o dată/ de două ori) şi ocazional (rareori) de cannabis ca având un risc ridicat (37,5 la sută, respectiv 37,2 la sută).

Aproape 600 de urgenţe din cauza consumului în 2015

Potrivit ANA, în 2015 au fost 587 de cazuri de urgenţe medicale din cauza consumului de cannabis, singular sau în combinaţie cu alt drog, reprezentând o creştere cu 29,6 la sută faţă de anul precedent, când au fost înregistrate 453 de astfel de cazuri. În 58,3 la sută dintre aceste cazuri, persoanele aveau vârsta sub 25 ani, iar 40 la sută dintre ele erau elevi sau studenţi.

Agenţia Naţională Antidrog a lansat, marţi, o campanie de prevenire a consumului de cannabis, „#POTALTFEL”, care se va desfăşura în perioada 5 septembrie 2017 – 31 iulie 2018.

„#POTALTFEL are drept scop creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei generale (15-64 de ani), cu accent pe populaţia şcolară (15-24 de ani), asupra efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, în vederea neînceperii, respectiv, evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional, la consumul regulat de canabis”, spun reprezentanţii Agenţiei Antidrog.

La nivel naţional, vor fi organizate sesiuni de prevenire a consumului de canabis în instituţii de învăţământ, pentru categoria de vârstă 15-24 de ani, activităţi de informare şi promovare a alternativelor de viaţă sănătoasă, în zone în care tinerii aleg sa-şi petreacă timpul liber (spaţii recreaţionale), cu sprijinul voluntarilor ANA, precum şi activităţi de informare în comunitate, cu ocazia marcării Zilei Internaţionale Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri 2018.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite