Agenţia Europeană a Medicamentului ar putea să dea, săptămâna viitoare, un verdict cu privire la siguranţa vaccinului Johnson&Johnson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul Johnson & Johnson (J&J) este autorizat în Uniunea Eurpeană (UE) - sub numele Janssen -, însă nu a fost administrat încă pe teritoriul Uniunii. Foto: shutterstock
Vaccinul Johnson & Johnson (J&J) este autorizat în Uniunea Eurpeană (UE) - sub numele Janssen -, însă nu a fost administrat încă pe teritoriul Uniunii. Foto: shutterstock

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) preconizează să se exprime săptămâna viitoare cu privire la siguranţa vaccinului împotriva covid-19 Janssen (Johnson & Johnson), a cărui utilizare a fost suspendată în Statele Unite şi Africa de Sud din cauza formării unor cheaguri de sânge la pacienţi vaccinaţi cu acest vaccin, relatează AFP.

”EMA anchetează cu privire la toate cazurile semnalate şi va decide dacă este necesară o acţiune de reglementare”, a anunţat agenţia. 

Ea ”prevede în prezent să publice o recomandare săptămâna viitoare”, anunţă EMA, care consideră în prezent că beneficiile vaccinării cu vaccinul Johnson & Johnson sunt mai importante decât riscurile. 

Vaccinul Johnson & Johnson (J&J) este autorizat în Uniunea Eurpeană (UE) - sub numele Janssen -, însă nu a fost administrat încă pe teritoriul Uniunii.

 Laboratorul a decis să amâne desfăşurarea vaccinului său - care se administrează într-o doză unică - în UE, unde este al patrulea vaccin împoriva covid-19 autortizat de către EMA, luna trecută. 

”În timp ce examinarea este în curs, EMA este de părere că avantajele vaccinului (J&J) în prevenirea covid-19 sunt mai importante decât riscurile efectelor secundare”, subliniază agenţia europeană de reglementare.

De altfel, primele 60.000 de doze de vaccin anti-COVID Johnson&Johnson au ajuns miercuri dimineaţă în România, în condiţiile în care compania a anunţat marţi că îşi va limita distribuirea în Europa până la finalizarea anchetei în derulare în SUA, unde au fost înregistrate cazuri de tromboză şi un deces după administrarea vaccinului.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că România aşteaptă precizări de la Agenţia Europeană a Medicamentului cu privite la acest ser şi la legătura dintre acesta şi evenimente trombotice post-imunizare.

„Dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite