AFP: Sistemul de sănătate din România, un vapor aflat “pe punctul de a se scufunda”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2009, peste 8.000 de medici români lucrau peste hotare
În 2009, peste 8.000 de medici români lucrau peste hotare

Într-un dosar privind criza economică din Europa, jurnaliştii de la AFP, prezenţi la Spitalul de copii Marie Curie din Bucureşti, au realizat un reportaj care aduce în discuţie exodul medicilor români în străinătate. Pe fond crizei economice, tot mai multe cadre didactice din ţară se confruntă cu dilema de a rămâne în ţară sau de a pleca în străinătate pentru salarii mai mari şi condiţii de lucru mai bune. Toate acestea, a

În 2009, peste 8.000 de medici români lucrau peste hotare, adică unul din şapte, potrivit organizaţiilor profesionale.

Citeşte şi:
Cei mai cunoscuţi medici români iau drumul străinătăţii

Cum amplifică statul exodul medicilor români în străinătate

Medic român plătit de 24 de ori mai bine în Anglia

"Dacă toţi medicii români pleacă în străinătate, cine se va ocupa de copiii noştri?", se întreabă Florentina Fulga, al cărei fiu în vârstă de 14 ani suferă de o boală osoasă gravă şi este internat în camera 213 a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Marie Curie din Bucureşti.

Problema emigrării cadrelor medicale a devenit şi mai acută după ce ţara a intrat în criză, comentează AFP, care aminteşte măsurile de austeritate luate de Guvernul României după contractarea împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional.

Deja foarte mici şi încurajând astfel practicile de corupţie, salariile personalului medical au fost reduse cu aproximativ 25% începând din iulie, aşa cum a fost cazul întregului sector public.

Eugenia Udrea, de 25 de ani asistentă la Marie Curie, are un salariu lunar de 162 de euro, faţă de 255 de euro anterior. Salariul mediu în România este de 350 de euro. "Mulţi dintre colegii noştri pleacă în Europa, pentru că salariul este mai bun", mărturiseşte ea.

Condiţiile de lucru şi dotările spitalelor din România sunt alte aspect care îi pun pe fugă pe medicii români.

"O supă dintr-un morcov şi-o ceapă"

Renumitul specialist în ortopedie pediatrică, profesorul Gheorghe Burnei (58 de ani), explică: "Masa pe care este operat acest tânăr pentru a i se reface piciorul este prea veche şi nu este adaptată la ortopedia pediatrică. Staţia centrală de sterilizare ar fi trebuit schimbată de 16 ani. Ea este reparată, dar ne este teamă de infecţii".

"Este ca şi cum cu un morcov şi cu o ceapă ar trebui să faceţi o supă bună pentru mulţi invitaţi", rezumă un coleg al lui Burnei, Constantin Ciobanu, referindu-se la activitatea zilnică a medicilor români.

"În acest ritm, riscăm să ne întoarcem cu 20 de ani în urmă, după ce am ajuns la un nivel performant în ortopedia pediatrică", adaugă profesorul Gheorghe Burnei.

Sistemul de sănătate din România, "injust şi anacronic"

România alocă puţini bani sănătăţii, mai puţin de 4% din produsul intern brut, faţă de alte ţări europene, cum ar fi Franţa, cu 11%, informează Mediafax.

"Un număr redus de persoane cotizează la sistemul de asigurări de sănătate, dar toată lumea vrea să primească îngrijiri medicale", atrage atenţia Radu Tabacaru, directorul medical al spitalului, comparând sistemul de sănătate românesc "injust şi anacronic" cu un vapor aflat "pe punctul de a se scufunda".

Guvernul de la Bucureşti a extins recent la noi categorii de persoane plata contribuţiilor la Fondul asigurărilor de sănătate, în condiţiile în care doar 6,7 milioane de români din 21,5 de milioane erau anterior obligaţi să le plătească.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite