Afganistan: Un militar român a fost ucis de o bombă artizanală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii răniţi au fost transportaţi de urgenţă la spital
Militarii răniţi au fost transportaţi de urgenţă la spital

Un militar român a fost ucis, marţi, în Afganistan, iar un altul a fost rănit, informează Ministerul Apărării Naţionale. Conform sursei citate, pe timpul acordării îngrijirilor, cu toate eforturile depuse de personalul medical, sergentul major Bădiceanu Florin a decedat.

UPDATE 16.40 Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea a semnat, la propunerea şefului Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, ordinul de înaintare la gradul de sublocotenent, post mortem, a sergentului major Florin Bădiceanu, ucis, marţi, în Afganistan.

Ministrul a înaintat, de asemenea, preşedintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului (post mortem) Florin Bădiceanu cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis un mesaj de condoleanţe familiei militarului român ucis, marţi, în Afganistan, precizând totodată că urmăreşte cu atenţie evoluţia stării de sănătate a fruntaşului rănit în timpul misiunii de patrulare în provincia Zabul.

UPDATE 13.00 Un mesaj de condoleanţe a fost transmis familiei şi de premierul Emil Boc.

"Îmi exprim respectul faţă de jertfa militarului nostru, care a căzut cu onoare la datorie, omagiez memoria sa şi nu îi vom uita sacrificiul. Familiei lovite de această tragedie îi transmit sincera mea compasiune. Totodată, îl asigur pe fruntaşul Marian Zamfir, camarad al sergentului Bădiceanu, rănit în timpul aceleaşi misiuni, de preţuirea de care se bucură din partea Guvernului şi îi doresc însănătoşire cât mai grabnică", se arată în mesajul premierului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat că premierul a cerut ministrului Apărării, în şedinţa de marţi a Cabinetului, să dispună măsuri pentru repatrierea militarului ucis şi sprijinirea celui rănit, membrii Executivului păstrând şi un moment de reculegere la începutul reuniunii.

UPDATE 11:40 Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a ofiţerului român Florin Bădiceanu ucis, marţi, în Afganistan.

"În aceste momente, îmi exprim solidaritatea cu familia eroului căzut la datorie şi cu familia militarului rănit în timpul aceleiaşi misiuni de patrulare, în regiunea Zabul din Afganistan. Asumându-şi datoria de militar cu devotament şi credinţă, memoria sergentului major Florin Bădiceanu va rămâne vie prin curajul de care a dat dovadă. Transmit sincere condoleanţe familiei sale! Dumnezeu să-l odihnească!", se arată în mesajul de condoleanţe transmis de preşedintele Băsescu.

UPDATE 10.45 Potrivit MApN, sergentul major Bădiceanu Florin a murit în urma unui incident petrecut în Afganistan. De asemenea, fruntaşul Marian Zamfir a fost rănit în misiune în Afganistan.

Mai citiţi şi:

FOTO Înapoi la Kabul, în numele fratelui ucis

NATO caută noi instructori pentru armata şi poliţia din Afganistan

Un militar român a fost rănit în Afganistan

Băsescu: Prezenţa militarilor români în Afganistan a adus respectul aliaţilor

Militarii, din cadrul Batalionului 33 Manevră, executau o misiune de patrulare într-o coloană formată din patru autovehicule HMMWV, în provincia Zabul, pe autostrada A1, Kandahar-Kabul. În jurul orei 5.00 (ora României), la aproximativ 3 km Nord-Est de Baza Lagman, vehiculul blindat în care se aflau cei doi a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma deflagraţiei, cei cinci membri ai echipajului au fost evacuaţi de urgenţă pe calea aerului la spitalul din Baza Lagman, conform procedurilor, precizează MApN, într-un comunicat remis Mediafax.

Conform sursei citate, pe timpul acordării îngrijirilor, cu toate eforturile depuse de personalul medical, sergentul major Bădiceanu Florin a decedat. Subofiţerul, promoţie 2005, era la a doua misiune în Afganistan. Avea vârsta de 31 de ani, era căsătorit şi tată al unui copil.

Fruntaşul Zamfir Marian este internat în spital pentru tratament medical şi investigaţii de specialitate.

Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, îşi exprimă profundul regret pentru această pierdere şi sunt alături de familia greu încercată, urmărind cu atenţie evoluţia stării de sănătate a fruntaşului Zamfir, mai precizează MApN.

UPDATE 10.35 Un militar român a fost ucis, marţi, în Afganistan, iar un altul a fost rănit, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit MApN, sergentul major Bădiceanu Florin a murit în urma unui incident petrecut în Afganistan. De asemenea, fruntaşul Marian Zamfir a fost rănit în misiune în Afganistan.

Cinci militari români din cadrul forţei NATO au fost răniţi, marţi, de explozia unei mine artizanale la trecerea vehiculului lor blindat, în sudul Afganistanului, au afirmat NATO şi guvernoratul local, transmite AFP.

"O patrulă a fost lovită de o bombă artizanală, într-un district al provinciei Zabul. Cinci persoane au fost rănite. Nu s-au înregistrat morţi", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al NATO din Kabul, fără a preciza naţionalitatea militarilor Alianţei.

Sergent major Florin Bădiceanu

Purtătorul de cuvânt al guvernoratului Zabul, Mohammad Khan Rasoulyar, a precizat pentru AFP că militarii răniţi sunt români.

"Bomba a atins vehiculul blindat românesc pe drumul principal, în apropiere de Qalat, capitala provinciei Zabul", a afirmat Rasoulyar.

România are în prezent 1.020 de militari în Afganistan, dintre care 982 în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a NATO şi 38 în cadrul operaţiunii Enduring Freedom, aflată sub comandament american.

La sfârşitul lui ianuarie, Bucureştiul a decis să trimită în 2010 alţi 600 de militari în Afganistan. Această suplimentare a forţelor se adaugă deciziei din iunie de a trimite încă o sută de militari în 2010.

Numărul militarilor români din Afganistan ar urma astfel să ajungă la 1.800, potrivit preşedinţiei române, citată de AFP.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite