Afacerile cu patrimoniul universitar privat au picat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Croitoru (stânga) şi Petru Filip, artizanii afacerii cu patrimoniul universităţilor private
Cătălin Croitoru (stânga) şi Petru Filip, artizanii afacerii cu patrimoniul universităţilor private

Curtea Constituţională a declarat, ieri, ca neconstituţionale modificările aduse Legii educaţiei, prin care fondatorii universităţilor particulare ar putea să pună mâna pe patrimoniul acestora.

Curtea Constituţională a României (CCR) a analizat, ieri, sesizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu asupra modificării Legii educaţiei naţionale.

Legea, adoptată tacit de Senat, are numeroase prevederi controversate, care apără interesele afaceriştilor din zona universităţilor private. Astfel, potrivit Legii, patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare trece din proprietatea persoanelor juridice (fundaţiile care administrează universităţile) în proprietatea privată a fondatorilor. Este vorba de imobile de milioane de euro acumulate de universităţile particulare cu banii din taxele de şcolarizare, venituri care au regim de ONG.

În sesizarea la CCR, Traian Băsescu atrăgea atenţia că prevederea privind patrimoniul universităţilor particulare constituie „o îngrădire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor instituţii, ca persoane juridice".  În şedinţa de ieri, CCR a hotărât că modificările aduse Legii educaţiei sunt neconstituţionale.

Iniţiatorii legii, plătiţi de „Dimitrie Cantemir"

Proiectul actului normativ care a modificat Legea educaţiei Naţionale 1/2011 a fost iniţiat, anul trecut, de parlamentarii PSD (foşti PDL) Cătălin Croitoru şi Petru Filip, ambii pe statele de plată ale Universităţii „Dimitrie Cantemir". Astfel, senatorul Petru Filip este profesor universitar, iar deputatul Cătălin Croitoru este lector universitar. La universitatea privată predau şi şi-au luat doctoratul foarte mulţi social-democraţi, fapt care explică de ce a fost sprijinit proiectul de lege de PSD.

Interesul Universităţii „Dimitrie Cantemir" este evident. Unul dintre deputaţii PSD care a ajutat la trecerea legii în Parlament, Cristian Dumitrescu, este soţul Corinei Dumitrescu, rectorul de la „Dimitrie Cantemir". Aceeaşi Corina Dumitrescu a fost nominalizată de Victor Ponta chiar pentru funcţia de ministru al Educaţiei, nominalizare retrasă din cauza incompatibilităţii acesteia şi a scandalului provocat de CV-ul controversat. Corina Dumitrescu a refuzat să discute cu ziariştii „Adevărul".

Un proiect de partid

În expunerea de motive, Croitoru şi Filip au susţinut că proiectul vine în sprijinul universităţilor private, printr-o autonomie mai mare, menită să „determine un plus de calitate al întregului proces de învăţământ superior".

Petru Filip a trecut la PSD pe 23 aprilie 2012, chiar în ziua în care Senatul, dominat de PSD, a adoptat modificările la Legea educaţiei. Cătălin Croitoru, a „trădat" PDL pe 27 aprilie 2012, când a fost votată moţiunea de cenzură.

La 31 mai 2011, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat aviz negativ proiectului. Ulterior, la 23 aprilie 2012, proiectul a fost adoptat tacit de Senat, for decizional. Preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat însă legea, sesizând Curtea Constituţională. Iniţiatorii legii nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere.

Universitatea „Cantemir", fief al PSD

La facultăţile din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir" predau sau au predat numeroşi parlamentari, în special USL. Pe statele de plată ale universităţii particulare se regăsesc nume sonore din politică, plătite pentru posturile de lectori, conferenţiari sau profesori.  Printre acestea se numără Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiţiei din Guvernul Năstase, Titus Corlăţean, actualul ministru PSD al Justiţiei, senatorul PSD Petru Filip şi deputatul PSD Cătălin Croitoru - iniţiatorii modificărilor aduse la Legea educaţiei, Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Năstase, Ana Birchall, membru PSD, fost consilier la Afaceri Externe în ministeriatul lui Mircea Geoană, Vasile Bleotu, deputat PSD de Vâlcea, Daniela Popa, fost deputat şi fost preşedinte al PC, Alina Gorghiu, deputat PNL, Mircea Coşea, fost deputat PNL. La aceeaşi universitate s-au perindat şi potentaţi ai PDL, precum Elena Udrea şi William Brânză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite