Adunarea Bisericească: Participarea la referendum - act de mărturisire a credinţei în iubirea lui Dumnezeu. Duminică, protest în Piaţa Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
LGBT - gay - homosexuali - FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Adunarea Naţională Bisericească, formată din toţi ierarhii Sfântului Sinod întrunită sâmbătă în şedinţă, îi îndeamnă pe toţi cetăţenii ortodocşi români să participe la referendumul privind definirea căsătoriei. În acelaşi timp, Asociaţia MozaiQ acuză Primaria Capitalei că blochează amplasarea unui cort în zona centrală a Bucureştiului, menit să informeze cetăţenii cu privire la referendumul pentru modificarea Constitutiei.

„Participarea la referendum, în zilele de 6 şi 7 octombrie 2018, este un act de mărturisire a credinţei în iubirea lui Dumnezeu pentru familie, un act de maximă responsabilitate pentru viitorul poporului român, precum şi un examen de maturitate spirituală pentru a alege între valori permanente şi ideologii efemere. (...) Participarea cetăţenilor statului la acest referendum decizional pentru definirea căsătoriei în Constituţia României este un act profund democratic şi patriotic-naţional, de o deosebită importanţă pentru întreg poporul român, deoarece se votează pentru apărarea familiei bazată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie şi pentru viitorul copiilor poporului român. (...) În pofida multor acţiuni de boicotare agresivă şi denigrare injustă a referendumului, trebuie să apărăm darul sacru al vieţii persoanei umane care se naşte din iubirea conjugală între un bărbat şi o femeie, preţuind astfel şi generaţiile de părinţi şi copii care au asigurat continuitatea poporului român de-a lungul veacurilor", se precizează în Apelul Adunării Naţionale Bisericeşti. 

Protest în Piaţa Victoriei

În acelaşi timp, Asociaţia MozaiQ acuză Primăria Capitalei că întârzie să aprobe şi blochează astfel amplasarea unui cort în zona centrală a Bucureştiului, menit să informeze cetăţenii cu privire la referendumul pentru modificarea Constituţiei.

protest Victoriei referendum FOTO Elena Stolerciuc

"Organizaţia noastră a iniţiat demersurile pentru aprobarea unui cort imediat după decizia Curţii Constituţionale de avizare a referendumului, însă în acest moment ne aflăm în imposibilitatea de a amplasa în mod legal un cort de informare.

Atât Comisia Tehnică de Circulaţie, cât şi Administraţia Străzilor refuză să deblocheze procesul de autorizare a amplasării cortului care informează cetăţenii cu privire la referendumul de modificare a Constituţiei", se arată într-un comunicat remis presei.

Asociaţia apreciază că acţiunile Primăriei Capitalei contravin Constituţiei şi legii Referendumului, potrivit căreia "în campania pentru referendum partidele politice şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nici o discriminare, prin mitinguri, prin adunări publice şi prin mijloace de informare în masă".

"Blocarea autorizării amplasării unui cort vine în contextul în care şi aprobarea unei manifestaţii publice a comunităţii LGBT s-a obţinut în condiţii dificile, solicitându-se insistent reprezentanţilor MozaiQ modificarea caracterului manifestatiei programată pentru 30 septembrie din marş în protest static, invocându-se indisponibilitatea tuturor rutelor centrale. Mai mult, directorul executiv al direcţiei de administraţie publică, Magda Marinescu, s-a pronunţat în faţă reprezentanţilor MozaiQ că fiind o susţinătoare a familiei tradiţionale. Subliniem că în acest moment MozaiQ are semnat un protocol cu Primăria Bucureşti pentru organizarea legală a unui protest în Piaţă Victoriei, alveola media, duminică, 30 septembrie, de la ora 13. Invităm aliaţii să ni se alăture manifestatiei în solidaritate cu comuntiatea LGBT şi pentru a trage împreună un semnal de alarmă cu privire la importantă libertăţii de exprimare în perioada campaniei electorale", se mai arată, printre altele, în comunicatul citat.

Aproximativ 150 de persoane s-au adunat duminică în Piaţa Victoriei. Aceştia au pancarte cu ”separaţi Biserica de Stat”, ”Boicot” şi ”Staţi acasă dacă vă pasă”. 

Săftoiu: Referendum neconstituţional

Adriana Săftoiu, fost deputat PNL şi fost consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu, spune că referendumul de pe 6 şi 7 octombrie nu ar fi constituţional.

Adriana Săftoiu aminteşte de Articolul 152 din Constituţia României, potrivit căruia nu pot fi făcute revizuiri care să suprime drepturi si libertăţi fundamentale ale cetăţenilor. 

„Prin acest referendum se încalcă un drept fundamental: al familiei. Căsătoria nu este un drept, ci o alegere. În sens juridic, familia desemnează grupul de persoane constituite pe temeiul unor drepturi şi obligaţii, care izvorăsc din căsătorie, rudenie (inclusiv adopţie), precum şi din alte raporturi asimilate relaţiilor de familie. Nicidecum doar prin căsătorie!“, scrie aceasta.  

Săftoiu insistă asupra scopului acestui referendum, şi anume asupra limitării definiţiei familiei la  căsătoria între un bărbat si o femeie. Reacţia ei a venit după ce, pe 11 septembrie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, astfel încât familia să se întemeieze „pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie“. 

Fostul deputat PNL explică şi neconstituţionalitatea consultării de săptămâna viitoare: „Dacă acest referendum definea căsătoria, era perfect corect, dar acest referendum defineşte familia şi intră în coliziune cu Constituţia Romăniei care garantează drepturile si libertăţile cetăţeneşt (art 26, art 152). Deci, un referendum care încalcă dreptul familiei de a se constitui pe baza căsătoriei, a rudeniei, a altor raporturi asimilate relaţiilor de familiei“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite