Adrian Streinu-Cercel: „Peste 500 de persoane au fost monitorizate în România pentru virusul Ebola!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 500 de persoane, studenţi străini şi muncitori, au fost monitorizaţi FOTO Adevărul
Peste 500 de persoane, studenţi străini şi muncitori, au fost monitorizaţi FOTO Adevărul

În 15 zile, autorităţile sanitare au monitorizat peste 500 de persoane venite în România din zona endemică a virusului Ebola, fie că este vorba de studenţi străini care învaţă la noi în ţară sau de muncitori veniţi din zonele Africii de Vest.

Anunţul a fost făcut de profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală.

„A fost un lot, la 1 octombrie, de 536 de studenţi, care sunt bine mersi, şi tot mai vin oameni în ţară, urmează aceeaşi procedură. Suntem în contact cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Aceste persoane sunt pe o listă şi ştim pe unde sunt, în aşa fel încât să stabilim, doamne fereşte, şi contacţii, pentru a ne desfăşura activitatea de supraveghere”, a explicat profesorul Streinu-Cercel.

Circa 20 de români, monitorizaţi din două în două zile

Ieri, ministrul Sănătăţii a anunţat că circa 20 de persoane care au venit în România din zona endemică afectată de Ebola se află sub strica supraveghere a autorităţilor române. Declaraţia a fost făcută de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit căruia persoanele respective sunt cetăţeni români care au revenit în ţară.

„Când e identificat un călător din zona endemică el este preluat imediat de autorităţi, i se verifica temperatura regulat de angajaţii direcţiilor de sănătate publică. Avem la ora actuală cazuri care sunt supravegheate de medici. Toţi cei monitorizaţi au lucrat în Africa de Vest”, a explicat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii. 

De altfel, un întreg nivel de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală a fost dotat şi izolat pentru a face faţă potenţialelor cazuri. 

„Un întreg etaj a fost amenajat special pentru asta. Sunt 15 paturi, condiţiile de izolare sunt standard, stabilite de organismele internaţionale, iar personalul se pregăteşte zilnic pentru a îmbrăca echipamentele speciale, dacă este nevoie. La manipularea echipamentului este riscul foarte mare de contaminare. În orice caz, România nu este o poartă de intrare în Africa”, a subliniat Nicolae Bănicioiu, adăugând că echipamentele de protecţie sunt evaluate permanent. 

Implicare mai mare a specialiştilor europeni în zona de focar

Dacă până acum au fost trimişi puţini medici şi asistenţi români în zona endemică pentru a acorda asistenţă medicală celor de acolo situaţia s-ar putea schimba în următoarele săptămâni. Mai exact, se doreşte o implicare mai mare a specialiştilor europeni în zona de focar. 

„Este important să trimitem personal acolo. Dacă ar fi retraşi medici şi asistenţii, economia ar avea şi mai mult de suferit. Nu este o idee bună”, a declarat şi directorul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), Marc Sprenger, care spune că fiecare stat membru al Uniunii Europene are libertatea să decidă dacă face sau nu verificări în aeroporturi. 

Specialistul spune că din 38.000 de persoane a căror stare de sănătate a fost verificată în ultimele luni, 77 aveau febră, însă niciunul dintre aceştia nu era infectat cu virusul Ebola. „Cel mai important este ca epidemia să fie controlată în Africa şi pentru acest lucru este necesar ca persoanele care ies din ţările afectate să fie controlate înainte să părăsească ţara, iar cele care au temperatură să fie împiedicate să plece”, a precizat Sprenger, adăugând că „virusul nu se transmite prin aer ci doar prin contactul direct cu cadavre sau cu secreţii ale persoanei bolnave”. 

Virusul se transmite prin secreţii

Acelaşi lucru l-a subliniat şi şeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, Victor Olsavsky. 

„Aceasta este principala idee: nu se transmite pe calea aerului, se transmite prin contact direct cu persoana, prin secreţiile, prin fluidele pe care corpul le secretă: transpiraţie, vomă, salivă, fecale, urină, sânge şi care ajung pe tegumentul omului sănătos. Care este probabilitate ca un cetăţean român, care nu este medic sau asistent, să vină în contact cu aşa ceva? Este foarte mică, dar obligaţia noastră este să îi informăm că există această problemă”, a explicat Olsavszky. 

Epidemia de Ebola a provocat moartea a peste 4.000 de persoane din 8.000 de cazuri înregistrate în şapte ţări, în principal în Liberia, în Sierra Leone şi în Guineea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite