Adrian Săftoiu reclamă că şeful ANPD a elimnat un drept pentru persoanele cu dizabilităţi. Replica lui Adrian Chiotan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Adriana Săftoiu îl acuză pe şeful Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD), Adrian Chiota, că a eliminat dreptul persoanelor cu deficienţe de auz de studia la şcoală în limbajul semnelor. Pe de altă parte, preşedintele ANPD, Adrian Chiotan, spune că o astfel de prevedere există deja într-o ordonanţă de urgenţă.

"Acum mai bine de o lună, propun un amendament la următorul articol din OU 51 care prevede: “copii şi tineri cu handicap şi/sau cerinţe educative speciale au dreptul să studieze şi să se instruiască în limba maternă” şi, adaug eu, <<inclusiv în limbajul semnelor>>. Amendamentul e asumat în unanimitate de Comisia pentru Drepturile Omului. Comisia de Muncă votează la fel, în unanimitate, acum câteva săptămâni.

Dar marţi, în Comisia de Muncă, vine domnul de la Autoritate, pus acolo să apere drepturile acestor oameni, şi cere reluarea votului spunând că nu e cazul că limbajul semnelor să primească acest statut, de limba maternă, că e doar un instrument de comunicare. Şi se reia votul, iar PSD se răzgândeşte şi elimina acest drept, de a studia în limbajul semnelor", a explicat deputatul Adriana Săftoiu, pe pagina sa de Facebook, citată de Mediafax

Aceasta a adăugat că singura limbă pe care persoanele cu astfel de dizabiltăţi o cunosc este cea a semnelor. „Doar cine nu a cunoscut o persoană surdă sau cu deficienţe de auz nu pricepe că aceşti oameni nu folosesc limba română în exprimare, ci limba semnelor. O persoană surdă din naştere nu a auzit limba română, drept urmare nu gândeşte în limba română, ci gândeşte şi se exprimă în semne. Această e limba lor oricât de greu ne-ar fi să acceptăm acest lucru", a adăugat Săftoiu.

Replica şefului ANPD: amendamentul există într-o OUG

În replică, şeful Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Adrian Chiotan, a explicat că prevederea dorită de Adriana Săftoiu prin acest amendament există deja, fiind o OUG în acest sens adoptată din vara anului trecut.

"Înţeleg că o doamna deputat e supărată că nu a reuşit să introducă, într-o OUG aflată în dezbatere parlamentară, „limbajul semnelor”, că mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv, pentru că m-am opus eu. Păi, normal că m-am opus, din moment ce prin aceeaşi ordonanţă s-a introdus, de către Ministerul Muncii „limbajul mimico-gestual”, adică denumirea ştiinţifică a ceea ce dumneaei denumeşte „limbajul semnelor”", explică Chiotan, într-o postare pe Facebook.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite