Adolescenţii cu vârsta între 12 şi 17 ani se vor putea vaccina împotriva COVID şi cu serul Moderna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul anti-COVID produs de compania Moderna are o eficienţă de 96% în cazul adolescenţilor cu vârsta între 12 şi 17 ani. FOTO Shutterstock
Vaccinul anti-COVID produs de compania Moderna are o eficienţă de 96% în cazul adolescenţilor cu vârsta între 12 şi 17 ani. FOTO Shutterstock

Platforma de programare dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale permite, începând de luni, înscrierea la vaccinare a tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, pentru imunizarea împotriva COVID-19, cu vaccinul produs de compania Moderna.

Vaccinarea este gratuită şi voluntară, iar pentru facilitarea procesului de vaccinare se pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât şi formularul de consimţământ informat prin care îşi exprimă acordul în acest sens.

Înscrierea la programare a minorilor în platforma electronică se va putea realiza prin intermediul conturilor părinţilor, tutorilor sau ale aparţinătorilor legali. De asemenea vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough organizate la nivel naţional.

Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinţi, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulţii vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, paşaport, pentru adulţi şi certificatul de naştere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani).

Campania de imunizare  a adolescenţilor cu serul Moderna

Campania de imunizare în rândul adolescenţilor vine după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, luni, 24 iulie, acordarea extinderii indicaţiei vaccinului Moderna împotriva COVID-19 pentru categoria de vârstă 12-17 ani. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 28 de zile, conform RCP.

Este al doilea vaccin autorizat la această categorie de vârstă după vaccinul Pfizer, autorizat la finalul lunii mai şi folosit în România, pentru imunizarea adolescenţilor, de la începutul lunii iunie.

Protecţia oferită de cele două vaccinuri în faţa infectării cu coronavirus este însă similară - peste 90%.

Vaccinul anti-COVID produs de compania Moderna are o eficienţă de 96% în cazul adolescenţilor cu vârsta între 12 şi 17 ani, au arătat rezultatele unor studii clinice, prezentate de companie la începutul lunii mai.
Vaccinul „a fost, în general, bine tolerat, fără a fi identificate până acum probleme serioase de siguranţă", arătau atunci reprezentanţii companiei.

Cele mai frecvente efecte secundare în cadrul studiilor clinice pe adolescenţi efectuate de companie au fost similare cu cele observate la adulţi: durere la locul injectării, cefalee, oboseală, dureri musculare, frisoane.

Moderna a început, de asemenea, în luna martie, studii clinice privind administrarea vaccinului său anti-COVID-19 şi la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 11 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite