Adevărul Live. Despre Marşul PRIDE şi parteneriat civil, cu trei activişti pentru drepturile persoanelor gay

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Ratiu - FOTO Eduard Enea
Robert Ratiu - FOTO Eduard Enea

Cuplul format din Victor Ciobotaru (activist) şi Florin Buhuceanu (activist, membru ACCEPT), precum şi activistul Robert Raţiu (preşedinte MozaiQ) au fost invitaţi la Adevărul Live, de la ora 14:00.

Trei activişti pentru drepturile minorităţilor sexuale au vorbit despre marşul PRIDE, care se va desfăşura sâmbătă în Capitală, despre care este situaţia comunităţii LGBTI după referendumul pentru familie dar şi despre motivele pentru care şase cupluri gay au dat statul român în judecată, la Curtea europeană a drepturilor omului (CEDO).  

„Nu sunt drepturi importante doar pentru noi, ci şi pentru cuplurile heterosexualecare nu vor să se căsătorească, spre exemplu. Vrem să se respecte aceste drepturi, persoanele LGBT să poate avea dreptul la servicii, la un loc de muncă”, a spus membrul ACCEPT, Florin Buhuceanu.

„Eu mă identific ca o persoană gay, creştină, sunt absolvent de Teologie şi îmi asum această identitate, pentru că nu cred că identitatea mea intră în vreun fel în contradicţie cu creştinismul. Ce stă la baza creştinismului stă iubirea de sine şi între semeni”, a spus activistul Victor Ciobotaru, partenerul lui Florin.

„MozaiQ este o organizaţie tânără, s-a înfiinţat acum trei ani. Ne-am luptat mult ca referendumul să nu treacă. Am realizat o campanie ”Iubirea nu se votează”. Creearea unui sentiment de apartenenţă, de comunitate şi de prietene. Sunt foarte mulţi oameni în cadrul comunităţii care sunt vulnerabile, persoane LGBT rome, LGBT şi cu dizabilităţi, care au nevoie de toată susţinerea noastră. Mergem ”, a spus Robert Raţiu.

La Pride, este momentul de mare vizibilitate pentru comunitatea LGBT. Persoanele care vor să afle mai multe despre persoanele minoritare sexual, să înţeleagă greutăţile luptei pentru drepturi. Sărbătorim anul acesta 18 ani de la decriminalizarea homosexualităţii. Cei trei invitaţi au vorbit despre marşul care se va desfăşura mâine, în Capitală, dar şi despre problemele cu care se confruntă persoanele LGBT şi cuplurile minoritare sexual din cauză că statul român nu vrea să recunoască drepturile minorităţilor sexuale. „Nu sunt drepturi importante doar pentru noi, ci şi pentru cuplurile heterosexualecare nu vor să se căsătorească, spre exemplu. Vrem să se respecte aceste drepturi, persoanele LGBT să poate avea dreptul la servicii, la un loc de muncă”, a spus membrul ACCEPT, Florin Buhuceanu.

„Eu mă identific ca o persoană gay, creştină, sunt absolvent de Teologie şi îmi asum această identitate, pentru că nu cred că identitatea mea intră în vreun fel în contradicţie cu creştinismul. Ce stă la baza creştinismului stă iubirea de sine şi între semeni”, a spus activistul Victor Ciobotaru, partenerul lui Florin.

O asociaţie care sprijină sentimentul de solidaritate al persoanelor transgender s-a alăturat campaniei PRIDE, organizată anual

 de către ACCEPT. „MozaiQ este o organizaţie tânără, s-a înfiinţat acum trei ani. Ne-am luptat mult ca referendumul să nu treacă. Am realizat o campanie ”Iubirea nu se votează”. Creearea unui sentiment de apartenenţă, de comunitate şi de prietene. Sunt foarte mulţi oameni în cadrul comunităţii care sunt vulnerabile, persoane LGBT rome, LGBT şi cu dizabilităţi, care au nevoie de toată susţinerea noastră. Mergem ”, a spus Robert Raţiu.

La Pride, este momentul de mare vizibilitate pentru comunitatea LGBT şi vor avea loc multe evenimente, printre care şi marşul de mâine, au precizat invitaţii. „Persoanele care vor să afle mai multe despre persoanele minoritare sexual, să înţeleagă greutăţile luptei pentru drepturi. Sărbătorim anul acesta 18 ani de la decriminalizarea homosexualităţii”, arată Raţiu.

„Ieşirea noastră nu este doar un act de protest ci şi o modalitate de a interacţiona cu ceilalţi şi de a practica solitaritatea”, a mai precizat  Buhuceanu

Florin Buhuceanu este implicat ca membru ACCEPT în mişcarea pentru egalitatea persoanelor LGBTI de mai bine de 20 de ani, militând pentru abrogarea articolului 200 din Codul Penal. 

Victor Ciobotaru este un absolvent al Institutului Teologic Adventist şi organizează periodic un grup de suport pentru persoanele LGBTI cu credinţă în Dumnezeu. Florin şi Victor au o relaţie de cuplu de la începutul anului 2015, fiind în al cincilea an de când formează o familie. 

„Suntem în situaţia să ne expunem viaţa privată în presă. Nu ne dorim să fim în centrul atenţiei, însă trebuie să demonstrăm legiuitorului român că există o nevoie socială pentru reglementarea parteneriatului civil”, a declarat Florin Buhuceanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite