Adevărul Live: Unde este locul homosexualilor în societatea românească?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gay Parade Bucureşti FOTO Sever Gheorghje
Gay Parade Bucureşti FOTO Sever Gheorghje

La Adevărul Live am discutat despre drepturile pe care comunitatea LGBT luptă să le obţină în România, indiferent dacă este vorba despre lesbiene, gay, bisexuali sau transsexuali. Cu o zi înainte ca Marşul Diversităţii să aibă loc la Bucureşti, Florin Buhuceanu, directorul Asociaţiei Accept, alături de preotul Eugen Tănăsescu, şi-au spus părerea despre cum sunt priviţi homosexualii în societatea românească.

Alături de ei, a fost prezent în studioul „Adevărul Live“ şi Cristinel Buzatu – reprezentant APADOR-CH (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki) pentru a clarifica, pe cât posibil, care este locul comunităţii gay în societatea românească. 

Mâine, 7 iunie, va avea loc Marşul Diversităţii, acţiunea din cadrul Bucharest Pride care reaprinde an de an controversa legată de drepturile pe care comunitatea LGBT doreşte să le obţină în România. La ediţia cu numărul 11, evenimentul va lua startul sâmbătă, ora 16:00, şi se va desfăşura pe traseul Arcul de Triumf, Bulevardul Kiseleff , Piaţa Victoriei.

În România, 60% din români nu îşi doresc să aibă în familie persoane homosexuale sau bisexuale, iar 51% nu ar accepta să lucreze în acelaşi loc cu ele, conform datelor existente pe site-ul accept-romania.ro

În condiţiile în care homosexualitatea reprezintă încă un subiect tabu pentru cei mai mulţi români, comunitatea LGBT din ţara noastră se dezvoltă pe an ce trece şi militează pentru recunoaşterea unor drepturi de care membrii comunităţilor gay din alte părţi ale lumii se bucură deja.  

„Ieşim pe stradă o dată pe an pentru ca lumea să ne vadă, să ştie cine suntem”, a declarat Florin Buhuceanu.

Homofobia este un păcat, spune preotul Eugen Tănăsescu. „ Noi avem un conservatorism care uneori este exprimat virulent şi strident. Comunitatea LGBT sunt o comunitate recentă. Lumea nu ştie cine suntem şi are impresia că suntem un grup care ataca valorile tradiţionale, dar nu, nu suntem. Adesea, cei care sunt homofobi sunt şi xenofobi, şi rasişti şi aşa mai departe. Cu toţii ar trebui să ne bucurăm de acelaşi drepturi”, este de părere Florin Buhuceanu.

Marşul Normalităţii, organizat de Noua Dreaptă, are loc în aceeaşi zi cu Marşul Diversităţii 

Florin Buhuceanu FOTO Dorin Constanda

În trecut, reprezentanţilor Noua Dreaptă au avut reacţii foarte violete vizavi de homosexuali. „Sperăm că anul acesta nu se va lăsa cu asemenea reacţii”, afirmă domnul Buhuceanu (dreapta).

„Homosexualitatea a fost interzisă în România şi după căderea regimului ceauşist. O femeie, ultima prizonieră pe acest motiv, a fost eliberată abia în 1999. Aceste lucruri se întâmplau în primul rând din vina opiniei publice”, a amintit Florin Buhuceanu. „Atunci, biserica ortodoxă română a fost factorul de presiune asupra politicienilor români. Ar trebui să se vorbească despre homosexuali ca despre oameni. Nu suntem oamenii noi, nu încercam să educăm majoritatea. Suntem oameni ca toţi oamenii, cu fraţi, surori, familie”, a adăugat acesta.

„Trebuie să despărţim opinia spirituală de homofobie. Sigur că trebuie să acceptăm că toţi suntem oameni, dar asta nu trebuie să ducă la o imputare a unei opinii. Asta se transformă într-un război ideologic. Normal că reprezentanţii LGBT au drepturi, dar aceste lucruri trebuie să se întâmple într-un spaţiu mai bine definit”, a replicat preotul.

Ce-i spune religia unei persoane care face parte din comunitatea LGBT

„Trebuie să vedem dacă omul acela recunoaşte că starea sa este o stare neconformă cu principiul creştin”, a răspuns preotul. „Pastoral, conform principiului, lucrăm cu persoana în cauză. Trebuie să vedem dacă omul conştientizează acest grad şi vedem prin ce mijloace îl putem îndrepta”, a adăugat acesta.

„Eu cred în Dumnezeu. Aşa m-am născut şi nu m-am considerat niciodată un deşeu al creaţiei.Nu cred că Dumnezeu este homofob, rasist sau creştin ortodox”, a spus, pe de altă parte, Florin Buhuceanu.

„Bucharest Pride” ar putea deveni, în viitor, o sărbătoare a Bucureştiului. Totuşi, există 27 de asociaţii care au cerut domnului primar Sorin Oprescu să nu permită persoanelor LGBT să denumească Marşul diversităţii „Bucharest Pride”.

„Oamenii trebuie să înţeleagă că trăim într-o societate complexă, cu oameni albi şi negri, heterosexuali şi homosexuali”, afirmă domnul Buhuceanu.

„Ideea este că foarte mulţi din cei care au reacţionat violent sau nepotrivit la aceste acţiuni ale minorităţii sexuale din cauza întrebării: ce model de familie propunem? Acest lucru a fost o chestiune care a atins zona de care vorbeam. Ţine de valorile fundamentale la care ţine fiecare. Nu poţi să transformi o societate şi ideile acesteia doar arătându-te” este părerea preotului Eugen Tănăsescu.


Cristinel Buzatu – reprezentant APADOR-CH (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki) FOTO Dorin Constanda

Cristinel Buzatu FOTO Dorin Constanda


De la stânga la dreapta: Oana Bâltoc şi Iulia Roşu (jurnalişti), preotul Eugen Tănăsescu (prin Skype), Florin Buhuceanu, director Accept, şi Cristinel Buzatu, reprezentant APADOR-CH FOTO Dorin Constanda

 

Florin Buhuceanu Cristinel Buzatu  FOTO Dorin Constanda
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite