VIDEO Adevărul Live. Cum vrea Ministerul Sănătăţii să îi reţină pe doctori în ţară. Despre practica privată în spitalele de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorii Florin Duicu şi Dorel Săndesc în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Doctorii Florin Duicu şi Dorel Săndesc în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Proiectul de lege care la va da medicilor posibilitatea să facă practică privată în spitalele de stat după încheierea orelor de program va fi dezbătut de parlamentarii din Camera Deputaţilor în primele două săptămâni din septembrie.

Cele mai importante declaraţii

Florin Buicu: Dacă în 2010 în România în sistemul public aveam 20.500 de medici, după tăierea salariilor cu 25% de către Guvernul Boc, am ajuns în 2013 să avem 14.500 de medici, am ajuns în 2015 să avem 13.521 de medici. Deci practic în ultimii patru ani, din diverse motiv, numărul medicilor a scăzut cu aproape o treime. 

Având în vedere de această dinamică, am încercat diverse modele de creştere a veniturilor medicilor.  Şi aici aş vrea să fac un anunţ foarte important, să nu uităm că în timpul Guvernării actuale, venitul rezidenţilor a fost crescut cu aproape 150 de euro. A fost pentru prima dată când un Guvern s-a aplecat asupra veniturilor rezidenţilor. Şi începând de anul trecut, rezidenţii au primit o bursă lunară de 675 de lei, reprezentând 150 de euro. A fost un prim semn al actualei Guvernări către medicii din România.

A mai fost făcut un pas, la începutul acestui an, prin creşterea veniturilor tuturor angajaţilor din sănătate cu 100 de lei. Nu este o sumă importantă, mare, dar pentru angajaţii din sănătate, care au salariul minim, 100 de lei contează.

Şi ajungem la proiectul de lege despre care aţi adus vorba, şi mai este un proiect de lege prin care vrem să oferim posibilitatea medicilor din sistemul public ca în afara orelor de program să obţină venituri aşa cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată. Acest proiect a fost prezentat de către domnul ministru Bănicioiu, a fost susţinut de către 100 de parlamentari, a fost depus pe procedură legislativă al Senat, a fost discutat în Comisia de Sănătate a Senatului, a trecut de Senat, iar după ce a trecut de Senat, a ajuns la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor undeva înainte de sfârşitul sesiunii parlamentare. Pentru că spre deosebire de forma iniţială depusă proiectul a suferit diferite modificări, am avut o dezbatere în Cadrul Comisiei de Sănătate ţi pentru a avea o formă corectă a legii, a rămas ca în prima săptămână din septembrie să poată fi depuse amendamente pe forma Senatului şi să avem o formă finală a legii undeva în luna septembrie.

Claudia Spridon: Spuneaţi că forma depusă la Senat a suferit modificări. Sunt ele pertinente din ce aţi observat?

Florin Buicu: Este dreptul oricărui parlamentare de a depune amendamente şi de a supune discuţiei orice modificare la un act normativ. Faţă de varianta depusă la Senat, modificările sunt importante, începând de la titlul acestuia şi terminând cu sfârşitul, făcând la referire la unele definiţii, ce înseamnă aparţinătorul pacientului, sunt introduse multe alte modalităţi de venituri ale spitalelor şi mai puţin venituri pentru personalul medical. Au fost multe modificări pe care le-am prezentat şi Ministerul Sănătăţii care urmează să vină cu o poziţie finală.

Dorel Săndesc: Urgenţa problemei este absolută. Statului personalului medical. Discutam cu colegul meu şi nu cred că este o urgenţă mai mare salariul parlamentarilor, nu cred că vom avea o criză de parlamentari şi vor pleca toţi în străinătate şi ne vom confrunta cu o dramă aşa cum ne confruntăm de atâţia ani cu această dramă la care soluţia găsită a fost de a tăia salariile şi de a bloca ocuparea posturilor (de personal medical – n.r.). 

Este important de spus că anul trecut s-au deblocat peste 4.000 de posturi în sănătate, iar spitalele şi-au permis, şi o fac în continuare, să angajează medici pentru că era aberant să blochezi posturile atunci când medicii sunt oricum tentaţi să plece în străinătate. 

În ceea ce priveşte legea, câteva principii de bază care au stat la baza iniţiativei parlamentare a ministrului Bănicioiu. În primul rând nu este nimic original. Noi nu propunem nişte soluţii originale româneşti, ci nu facem decât transferăm unele măsuri care există în sisteme de sănătate din ţările dezvoltate. 

În al doilea rând, prevederile din această lege nu au în niciun caz în vedere îmbogăţirea doctorilor prin atragerea de mai mult bani de la pacienţi. Dacă vorbim de beneficiari, principalii beneficiari ai acestei iniţiative parlamentare sunt de fapt spitalele publice, care vor avea resurse financiare suplimentare, şi pacienţii obişnuiţi care nu au posibilităţi financiare, şi întregul personal medico-sanitar.

Trebuie să ştim şi să acceptăm, fără ipocrizie: statutul social, financiar al medicilor este foarte prost şi compensator, există în acest moment acest sistem al plăţilor informale care expun atât medicii, cât şi pacienţii, unui statut de vulnerabilitate la limita legalităţii şi de lipsă de demnitate. Acesta sistem există, iar de acest sistem nu beneficiază nici spitalul, care nu are niciun beneficiu, nici ceilalţi pacienţi, iar de multe ori nici măcar acel pacient care dă aceşti bani informal. 

Prin această propunere spitalul, putând oferi facilităţile în afara programului (inclusiv săli de operaţii, săli de diagnostic, aparatură, etc.) într-un regim contractual, va avea un câştig în plus. 

În prevederea cealaltă, privind faptul că un pacient poate să opteze pentru un medic cu experienţă, chiar dacă el a fost internat la urgenţă, deci îi dai posibilitatea să apeleze la un medic specialist printr-un contract, aşa cum se întâmplă în foarte multe ţări occidentale, este prevăzut în lege că o parte din câştig o are spitalul pentru că intervenţia se întâmplă în unitate. 

Fondurile acestea, atât din închirierea facilităţilor, cât şi din activitatea la cerere a pacientului pentru un anume expert, se vor regăsi în bugetul spitalului li pot avea doar două destinaţii: creşterea venitului întregului personal medical şi creşterea calităţii îngrijirii medicale pentru toţi pacienţii internaţi.

În acest moment, în spitalele private s-a înregistrat un număr foarte mare de naştere. Gravidele aleg aceste servicii din cauza serviciilor, a condiţiilor din aceste unităţi.

Interzicerea de a lucra la spitalul privat sau la stat

Buicu: În momentul în care un medic are timpul de lucru acoperit, acela de 8 ore, şi îşi doreşte dă furnizeze în afara programul servicii medicale în sistemul public, cred că nu va mai avea nici timp şi nici energie pentru a mai merge şi la serviciul privat.

Despre noutăţile proiectului de lege au discutat, la Adevărul Live, profesorul Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi Florin Buicu - preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

Concret, proiectul le permite medicilor şi spitalelor să realizeze venituri suplimentare, prin furnizarea în regim cu plată a unor servicii medicale, investigaţii, tratament, cazare, alimentaţie sau confort suplimentar, dar şi prin închirierea temporară a unor spaţii ori a funcţionalităţilor disponibile, o noutate faţă de varianta propusă de iniţiatori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite