VIDEO Bănicioiu, la Adevărul Live: Din toamnă, vom obliga asiguraţii care ignoră consultaţiile preventive să meargă la medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat miercuri, la Adevărul Live, că românii care nu vor merge la consultaţiile preventive impuse de lege vor fi sancţionaţi începând din această toamnă. Bănicioiu a vorbit şi despre cardul de sănătate, despre legea vaccinării şi despre proiectul de lege prin care medicilor li s-ar putea da posibilitatea de a face practică privată în spitalele de stat.

Cele mai importante declaraţii

    

Despre consultaţia periodică obligatorie

Va fi una din obligaţiile pacientului să meargă periodic la consult. Anul trecut şi acum în pachetul de bază am introdus acea prevedere ca până la 39 de ani să meargă la medicul de familie pentru acea riscogramă prin care descoperă anumite boli în stadii incipiente. După 40 de ani consultul este obligatoriu odată pe an. E adevărat că nepunând constrângeri doar cei care într-adevăr au grijă s-au dus.

Ne gândim, într-un termen relativ scurt înainte de toamnă de a introduce acel consult obligatoriu, considerat a fi o măsură nepopulară dar necesară. Va fi una din obligaţiile pacientului, aceea de a merge periodic la medic.

Din păcate, lucrurile nu funcţionează doar prin a fi recomandate. Judecând pe datele de anul trecut, la un an distanţă de la introducerea pachetului de bază, e clar că nu există un imbold al cetăţeanului român de a merge periodic la medicul de familie sau la un control. Proporţia este covârşitoare în a nu te duce la medic. Şi descoperim patologiile în stadii avansate, III şi IV, când nu se mai poate face mare lucru.

Problemele nu s-au rezolvat întrutotul dar începem să auzim de anumite lucruri care au început să funcţioneze.

Despre cardurile de sănătate introduse în bancomate

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu – A exista o campanie amplă, ce-i drept, pe Facebook, care îndemna folosirea cardului de sănătate şi la bancomate şi erau tot felul de comentarii de la oameni care spuneau că au primit nu ştiu câte mii de lei. Normal că totul era fals şi era făcut în scopul de a crea confuzie în rândul asiguraţilor şi nici din informaţiile mele nu rezultă că ar fi fost un fenomen care să ne pună probleme. Era un pic îngrijorătoare în primele zile, faptul că acea campanie era din ce în ce mai incisiv în mediul online, dar eu cred că oamenii au înţeles totuşi că era o glumă. Nimeni nu poate sfida inteligenţa asiguratului român, a cetăţeanului român. 

Bun, au încercat unii, dar uite că nu le-a reuşit. Probabil că şi aceste încercări, destul de ingenioase ale unora, cred că au fost pentru a împiedica şi a amâna introducerea cardului.

Cardul trebuia să intre în vigoare acum şase ani, însă nu s-a putut. Eu am zis că nu era în regulă luna aprilie 2015 să intre în vigoare obligativitatea cardului de sănătate tocmai pentru că mă uitam la nivelul de acoperire cu cititoarele de carduri din sistem şi atunci s-a considerat ca până în luna mai să fie suficient timp pentru a-şi cumpăra toată lumea cititoarele. Ceea ce s-a întâmplat. 

Este adevărat că un astfel de sistem care reglează cheltuielile, să îi zicem aşa într-un sens mai elegant, pentru că acesta a fost scopul încă din anul 2000, de când se vorbeşte de cardul de sănătate. Toată lumea se plânge că sunt pierderi, se scurg banii, nu ştim cum se scurg, dar vedem tot felul de anchete care se concretizează din păcate în mod dureros, dar real, şi confirmă practic bănuielile şi suspiciunile pe care l-am avut cu toţii, şi ca pacienţi, şi media, dar şi celelalte autorităţi, şi iată că s-a ajuns la această idee cu cardul de sănătate.

Nu a fost o idee pur românească. A fost o idee pe care oi am împrumutat-o de la ţările serioase şi civilizate care au informatizat încă de mult sistemele de sănătate şli atunci trebuia făcută clar legătură între serviciul prestat de medic şi banii pe care îi plăteşte statul respectiv pentru a deconta acel serviciu. Iată că astăzi se întâmplă acest fapt.

Şi ca să vă mai spun un argument, apropo de faptul că vă spunea domnul Ciurhea (Vasile Ciurchea, şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate – n.r) de numărul de investigaţii paraclinice care se apropia de 50 de milioane de investigaţii într-un an. 

Eu anul trecut când discutam cu diverşi furnizori, cu diverşi oameni de bine care întotdeauna ştiu mai bine decât autorităţile cum trebuie să procedăm, îmi spuneau că totul merge strună în România, însă pe unde merg, lumea spune că „Domne, eu nu pot să-mi fac un RMN pentru că nu am unde pentru că s-a terminat plafonul” sau „Nu pot să-mi fac un CT pentru că nu am unde, nu mai îmi decontează nimeni”. 

Cum nu, când eu am decontat zeci de milioane de investigaţii, ce se întâmplă?! Nu ştim exact, pentru că nu aveam o informatizare a sistemului. De asta trebuie să înţelegeţi de ce pentru unii este o părere foarte marte de rău, şi au tot interesul de a semăna confuzie, ba că nu merge, ba că nu este aşa, băgaţi cardul în bancomat, nu vă duceţi că staţi la coadă. 

Nu, lucrurile sunt legate, poate că ar trebui să comunicăm din ce în ce mai mult, şi aici vă mulţumesc pentru că şi preşedintele Casei (CNAS – n.r.) a fost la dumnevoastră şi a putut să dea toate informaţiile, astăzi şi eu. Poate ar trebui să facem periodic aceste lucruri pentru ca lumea să înţeleagă şi să nu mai fie confuzii. 

Deci, cardul de sănătate nu este nicio problemă dacă nu l-ai activat în momentul de faţă, nu trebuie să se bulucească nimeni la sediul Caselor de de Asigurări. Deci poţi să îl activezi cu ocazia primei vizite la medicul de familie sau atunci când ai nevoie. Trebuie să te asigură că îl primeşti şi ai şi perioada asta, dacă nu l-ai primit până de 1 mai din diverse motive, pentru că sunt câteva mii de persoane în această situaţie. Acesta a şi fost unul din motivele pentru care ni s-a tot cerut amânarea, pentru că nu au primit toţi asiguraţii cardurile.

Dar de ce s-a întârziat distribuirea?

Distribuirea nu. Noi am început procedurile de distribuire anul trecut în septembrie pentru că eu am venit ministru anul trecut în martie, şi cardurile trebuiau tipărite, iar aceste anu erau. În martie anul trecut mai trebuia să tipărim cam 11 milioane de carduri, iar acestea au fost tipărite din martie şi până în iunie – septembrie când trebuia să ajungem la 14 milioane numărul total de carduri tipărite.

Deci realitatea anului 2014: s-au făcut serviciile de distribuţie, dar mobilitatea populaţiei României este foarte cunoscută. Mulţi lucrând în străinătate, deci noi avem o parte serioasă de cetăţeni care au domiciliu sau sunt cetăţeni români asiguraţi, dar  lucrează în altă parte, sau chiar schimbările foarte dese de domiciliu. Şi atunci ajungeam să amânăm la nesfârşit. Niciodată nu am fi putut ajunge la o acoperire 100% de distribuţie. 

Dar asta nu înseamnă că distribuţia nu continuă, nu înseamnă că oamenii nu îşi vor putea lua cardurile. Repet, noi putem sp mergem la Casele de Asigurări sau la medicii de familie şi ne luăm cardurile şi în perioada asta, şi în perioada imediat următoare. La fel este şi cu activarea cardului. 

Deci nu trebuie activat neapărat mâine sau în cursul lunii mai. Îl puteţi activa oricând veţi avea nevoie şi cu ocazia primei prezentări la medic.

În momentul de faţă, chiar şi un asigurat care are cardul, dar nu vrea să meargă cu el la medic, beneficiază de servicii medicale. Până când se poate face acest lucru?

Eu sper ca şi acest termen să fie foarte scurt. Interesul nostru este să-l limităm şi să nu mai fie situaţii când nu poţi prezenta cardul. Evident că  era nevoie şi de acest fapt pentru că pot înţelege că omul nu era obişnuit cu chestiunea aceasta, avem forate multe zone în care nu a pătruns nici măcar cardul bancar, dar este adevărat că populaţia trebuie un pic învăţată pentru a avea acest exerciţiu. Vor mai fi mici probleme de utilizare, dar încetul cu încetul trebuie să înveţe toată lume şi sunt sigur că vor învăţa. Eu nu cred că cetăţeanul român are o problemă cu asta. Din contră, nu am văzut respingere din parte populaţiei, ba chiar deloc. 

Ştiţi că era şi o campanie. Apropo de reticenţa unora. Era o campanie acum câteva luni care spunea că unii ăl vor respinge din motive de conştiinţa. Iată că nu s-a întâmplat. Au fost câteva mii de persoane care au respins cardul.

Scenarii apocaliptice am tot auzi, dar dacă e luă,m după scenarii precum nu o să fie bine, că o să fie rău, nu o să facem niciodată nimic. 

Despre cititoarele de carduri

Aceasta a fost o temere până la nivelul anului 2014. Dar în 2014 noi am luat acea măsură în care le-am dat posibilitatea de a-şi alege cititoarele. Nu le-a impus nimeni să îşi cumpere un cititor de un anumit preţ pentru că era o problemă pentru că atunci când unul era câteva sute de euro puteai să spui că un cabinet de medic de familie va avea o problemă în achiziţionarea unuia. Dar s-au scăzut preţurile până la 50 de euro un cititor bun, dar sunt şi variante mai ieftine.

O altă chestiune pe care am văzut-o la unii medici: „Domne, creşte timpul de acordare a serviciului medical către pacient”. Însă iniţierea cardului, care se face o singură dată, care durează maxim 1 minut. Dar nu este o dramă că stă pacientul un minut în plus. Sau acum mai auzeam că vor veni oamenii să îşi iniţieze cardurile în timp. Noi tot le spunem oamenilor că nu este nevoie să le activeze acum, însă nu este rău acest lucru, oamenii trebuie să ştie că este bine să te duci la medicul de familie măcar o dată la şase luni, pentru un control, minim odată la 1 an.

Din ce cauză s-au format cozile la Casele de Asigurări?

Unele televiziune au mai şi catalizat acest lucru ca să pară cât mai exclusivă situaţia, însă nu a fost aşa. Dacă mergeţi la sediul unei Case Judeţene sau la Bucureşti unde ai grosul populaţiei, întotdeauna sau mai ales în unele zile, cum ar fi miercurea când vin forte multe pacienţi pentru diverse alte servicii. În goana pentru senzaţional, evident că se va spune că se stă la cozi numai pentru cardul de sănătate sau că nu funcţionează sistemul.

Mie îmi pare rău de fiecare om care stă şi aşteaptă pentru orice serviciu medical în România, nu numai pentru card, sau pentru orice pacient care nu primeşte ceea ce ar trebui să primească conform regulilor şi protocoalelor medicale. 

Medicii de familie se plâng că văd doar jumătate din numărul de pacienţi pe care îi vedeau în mod normal pe zi...

Nu, ei văd toţi pacienţii pe care ar trebui să îi vadă în mod normal. Minutul acela nu poate influenţa nimic.

Un medic de familie spunea că în mod normal vedea 30 de pacienţi pe zi, însă din cauza cardului de sănătate, care a dat câteva rateuri, a văzut doar 15. Ce facem cu aceste cazuri?

De ce credeţi că afară nu se întâmplă lucrul acesta? Pentru că există şi programare. Trebuie să îţi faci o programare foarte serioasă şi aici depinde şi de tine, cum îşi organizezi timpul. 

Trebuie să menţionez faptul că s-au gândit şi variante pentru cazuri în care sistemul ar putea să dea anumite rateuri. Vorbim totuşi de un sistem informatizat. Putem face o comparaţie cu telefonia, când se fac multe apeluri simultan, de sărbători. Asta nu înseamnă că a picat sistemul, ci că nu s-a conectat. Sistemul funcţionează. 

Tocmai pentru că sunt situaţii de acest fel, pentru a nu defavoriza pacientul, sistemul informatic are următoarea posibilitate: cardul este introdus şi chiar dacă dă rateuri, înregistrează amprenta cardului cu toate informaţiile. Deci dacă bagi cardul, nu înseamnă că trebuie să îşi ţi pe pacient până când se repară sau nu ştiu, jumătate de oră, iar serviciul respectiv îl poţi ridica în sistem timp de 72 de ore. 

Singura chestiune pe care trebuie să o înţeleagă pacientul este că nu trebuie să renunţe la card, îl păstrezi la tine. Tu, ca pacient, ai obligaţia să păstrezi cardul şi să nu-l pierzi, să nu-l deteriorezi şi să nu-l laşi nici măcar la medicul curant. După ce se termină consultaţia, îţi iei frumos cardul cu tine, asta trebuie să ştie toată lumea, tocmai pentru a nu apărea idei. 

Că uitasem, dacă ai 30 de pacienţi programaţi, îi faci pe toţi cei 30 de pacienţi. Pacientul nu trebuie refuzat.

Au fost totuşi şi pacienţi refuzaţi, există sancţiuni pentru aceşti medici?

Au fost refuzaţi poate dintr-o teamă de schimbare, nu ştiu. Pentru că este greu să treci de la hârtie la partea electronică. Dar eu aş vrea să facem o comparaţie, apropo de tot felul de oameni care vorbesc de dezastru sau mai ştiu eu ce. Aduceţi-vă aminte ce erori a dat sistemul când s-a introdus CUI-ul. Cât timp nu a funcţionat. La fel şi cu reţetele electronice.  Acum vorbim practic de cel mai mare proiect implementat în România de după 1989. Probleme de sistem nu au fost, Ieri spre exemplu, ajunsesem să avem 70% din serviciile date în România să fie date pe bază de card. 

Câte servicii au fost date în total, până acum, în acest două săptămâni?

Vorbim de sute de mii de servicii care apar pe card, deci foarte multe servicii. Nu este neapărat important ce economii s-au făcut, ci este important ca banii să rămână în sistem.

Beneficiile acestui card. De ce este important pentru pacient?

În primul rând, pentru pacient, îi confirmă calitatea lui de asigurat, Are datele generale pe el (RH, grupa sanguină), iar în momentul în care el permite, dă accesul la dosarul electronic al pacientului, adică istoricul pacientului.  Numai pacientul dă acordul pentru ca un medic să vadă istoric acestuia. Acum este uşor şi când vrei să îţi schimbi medicul de familie.


Despre Legea vaccinării

Scopul ei este de a reglementa în primul rând domeniul vaccinării, trebuie să înţeleagă toată lumea ce obligaţii sunt faţă de acest calendar al vaccinării, ce înseamnă prezenţa copilului în comunitatea de copii, unii sunt vaccinaţi, alţii nu sunt vaccinaţi. Sunt drepturi dar sunt şi obligaţii. În general pacientul român trebuie să înţeleagă că legea îi conferă multe drepturi, şi e normal să aibă drepturi. Dar sunt şi anumite obligaţii pe care trebuie să le respecţi. Am reuşit să scăpăm de anumite boli tocmai pentru că România a avut un calendar serios de vaccinare, acum aţi văzut, apare fenomenul de respingere.

Despre consultaţia periodică obligatorie

Ne gândim, într-un termen relativ scurt înainte de toamnă de a introduce obligativitatea consultului medical periodic. Vom face o delimitare clară între vârste. Va fi una din obligaţiile pacientului să meargă periodic la consult, vom da inclusiv sancţiuni.

Judecând pe datele de anul trecut, la un an distanţă de la introducerea pachetului de bază, e clar că nu există un imbold al cetăţeanului român de a merge periodic la medicul de familie sau la un control. Proporţia este covârşitoare în a nu te duce la medic. Şi descoperim patologiile în stadii avansate, III şi IV, când nu se mai poate face mare lucru.

Despre scăderea preţului la medicamente


Stadiul este foarte avansat, eu cred că preţul medicamentelor trebuie reglat în România. Trebuie să avem cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, când vom ajunge la acest deziderat poţi spune că într-adevăr s-a reglat sistemul şi suntem şi noi mulţumiţi.

Deja sunt unii deţinători de autorizaţie de punere pe piaţă care au dat preţurile jos, chiar înainte ca noi să publicăm procedurile pentru noul catalog de preţuri. Ceea ce e parte din proces, e foarte bine şi pentru sistem şi pentru pacient. Am văzut şi medicamente oncologice care erau foarte scumpe dar care au acum preţurile jos, suntem acum la faza de contestaţii. Lista nouă, cum am calculat noi preţurile, este afişată pe site-ul Ministerului şi aşteptăm să vedem dacă sunt obiecţii din partea deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă.

Nu va mai dura foarte mult, eu aş vrea să se întâmple cât mai repede. Nu ne putem raporta doar la Germania şi Franţa, unde altul este PIB-ul.

Ideea este că tot acest reglaj al pieţei farma trebuie să ne confere posibilitatea de a da aceleaşi medicamente ca în ţările respective.


Scopul este să beneficieze toţi pacienţii, unul din efecte va fi acela că vom reuşi să dăm tratamentul acela de hepatită C şi binecunoscutul tratament pentru ciroză - cel nou pe care îl aşteptăm. În momentul de faţă CNAS este foarte aproape de încheierea acordului cu ei, sper să terminăm în luna mai, asta înseamnă că România va acorda acel tratament interferon free. Nu aş vrea să dau o estimare cu privire la numărul de pacienţi care vor beneficia de el, pentru că modalitatea de accedere la tratament va fi stabilită tot de comisie, însă bănuiesc că accesul se va face în ordinea gravităţii bolii.

 



 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite