Adevărul despre România: un român din cinci crede în extratereştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
21,7% din români cred că există fiinţe inteligente în Univers, care trăiesc pe alte planete FOTO Reuters
21,7% din români cred că există fiinţe inteligente în Univers, care trăiesc pe alte planete FOTO Reuters

INSCOP Research a analizat apetenţa românilor pentru astrologie, civilizaţii din spaţiul cosmic, reîncarnare, clarvăzători, vrăjitoare şi alte lucruri din sfera paranormalului.

O bună parte din români sunt convinşi că nu suntem singuri în Univers şi mai mult de jumătate cred în predestinare, relevă sondajul „Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research pentru ziarul „Adevărul“. 

La întrebarea  „Credeţi în existenţa extratereştrilor“, 21,7% din cei chestionaţi au răspuns afirmativ, 67,7% au spus „nu“, în timp ce 10,6% au preferat varianta „nu ştiu/ nu răspund“. Mult mai mare a fost ponderea celor care cred în destin (59,7%), faţă de 35,2%, care au respins ideea predestinării. Sondajul a fost realizat în perioada 19-27 martie 2013, pe un eşantion de 1.082 de persoane. Eroarea maximă admisă este de ± 3%.

Românii cred în noroc şi în ghinion

Interesante sunt şi răspunsurile la întrebarea „Credeţi în noroc/ghinion?“. Nu mai puţin de 57% din români au răspuns afirmativ, lucru ce poate fi interpretat drept o expresie a unui tradiţionalism de tip fatalist. Răspunsurile oferite relevă tendinţa de a pune nemulţumirile vizavi de propria viaţă pe seama unor factori externi, asupra cărora nu deţin niciun fel de control.

Puzderia de emisiuni televizate dedicate zodiilor, precum şi numeroasele rubrici în ziare şi reviste au făcut să crească numărul celor pasionaţi de astfel de previziuni. 

Sondajul arată că 40,4% cred în influenţa zodiilor, în timp ce 55,2% din cei chestionaţi rămân sceptici faţă de previziunile astrologice.

Cu toate că aproape 70% din români îşi declară încrederea în Biserică, mult mai puţini cred în viaţa de după moarte, una dintre valorile fundamentale ale creştinismului. Numai 35,4% au răspuns afirmativ cu privire la existenţa vieţii de apoi, în timp ce 49,9% resping această variantă.

Românii sunt şi mai sceptici în ceea ce priveşte reîncarnarea. Doar 13,6% cred în această variantă, în timp ce 73% o resping. 13,4% din respondenţi nu ştiu sau preferă să nu răspundă când sunt întrebaţi ce părere au despre reîncarnare. Reticenţa respondenţilor faţă de o asemenea ipoteză poate fi pusă şi pe seama faptului că reîncarnarea este dezavuată de către tradiţia creştină.

Vrăjitorii, prezicătorii şi clarvăzătorii au pierdut teren în ultimii ani, în special din cauza înşelătoriilor dezvăluite de mass-media. În prezent, doar 15,3% din români mai cred în astfel de practici. Majoritatea respondenţilor, 80,4%, dezaprobă activitatea unor astfel de personaje.

Studiul a scos la iveală şi câteva paradoxuri socio-demografice. Astfel, oamenii cu studii medii şi superioare cred într-o proporţie mai mare în astrologie decât cei cu studii primare. De asemenea, respondenţii cu pregătire superioară sunt mai înclinaţi să creadă în existenţa unor civilizaţii extraterestre. Ce-i drept, acest subiect nu este rodul unor superstiţii sau al unei credinţe tradiţionale, ci este alimentat de un anumit tip de consum cultural.

<b>40,4% </b>

din români cred în influenţa zodiilor. Respondenţii cu studii medii şi superioare acordă mai multă atenţie astrologiei decât cei cu studii primare.

infografie inscop
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite