Adevăr sau libertate?

„Adevărul vă va face liberi.” (Ioan 8, 32). Oamenii doresc să fie liberi şi în acelaşi timp doresc să cunoască adevărul.
„Adevărul vă va face liberi.” (Ioan 8, 32). Oamenii doresc să fie liberi şi în acelaşi timp doresc să cunoască adevărul.
Multa filozofie. Asa ca mai adaug si eu o picatura ;) In orice sistem filozofic trebuiesc puse bazele, definite ipotezele de lucru. Mai intai ce este libertatea? Libertatea de a face ce? Conform stiintei, cum omul este format din materie care este supusa unor legi deterministe nu este liber ci supus legilor naturii. Si tristul adevar este ca da, atat timp cat omul tarieste la nivel natural este complet supus legilor deterministice ale materiei... Dar mai exista inca un mod de a trai "a trai prin incredere" sau "prin credinta" (ca sa folosesc un limbaj religios desi este mult prea lemnos si fara sens asa ca ma voi abtine): a trai facand alegeri care nu reies din logica determinist naturala ci pe baza unei increderi neclintite in niste lucruri care la timpul prezent nu se vad. Si doar aici oamenii au o oarecare "libertate" in a alege ce dogme si cat sa le creada. In plus libertatea de actiune vine la pachet cu responsabilitatea de a nu face rau altora sau propriei persoane. A fi liber nu inseamna a merge pe mijlocul strazii ca o masina... Din cauza aceasta pe langa faptul ca stiintific oamenii fiind materiali nu sunt liberi si nu pot face prea multe lucruri, nici social nu exista libertate deplina ci doar in limita unor reguli destul de stricte, cu atat mai stricte cu cat o societate este mai dezvoltata. Tarile care promoveaza asemenea idei cum ca la ei exista libertate deplina promoveaza o iluzie de masa si o minciuna colectiva... Apoi ce este adevarul? O intrebare la care rauri de cerneala nu a reusit sa raspunda... Ca poate fi definit in multe feluri... Totusi definitia adevarului la care Domnul Isus se referea este aceea de cunoastere deplina. Si absolut logic daca cineva cunoaste foarte bine atat ce actiuni poate face cat si ce efecte au actiunile lui pentru sine si pentru restul oamenilor si este bine intentionat va fi liber sa faca alegerile care sa ii aduca cel mai mare beneficiu. Ceea ce nu se intampla in mediul actual de manipulare a informatiei. Si in final ce este democratia? A minti oamenii pentru a te sustine si a respecta regulile pe care le impui? Nu sunt regulile gandite sa fie pentru binele celor care le respecta? De ce oamenii nu pot construi o democratie si fara minciuna? Pentru ca marea majoritate a oamenilor traiesc la nivel bazic la care impulsurile si instinctele primeaza si nu ratiunea astfel ca sunt complet subordonati legilor materiei... si care fac ca o societate sa se destrame daca nu sunt controlate... Dar nu aceasta este tipul de caramida pe care societatea care va alcatui raiul este construita...
Libertate a individului este acea de a crede ca este liber,de a crede in adevarul sau,de a crede ca face alegerile corecte...si fiecare individ are aceasta libertate...dar toate aceste libertati individuale, dispar in perspectiva altui individ sau grup de indivizi,fiindca libertatea ta este conditionata de inviolabilitatea libertatii altora...alegerea ta este conditionata de alegerile celorlalti...iar adevarul tau poate fi neadevarul celuilat.Adevarul filosofic nu exista...poate doar cel considerat obiectiv ( ex.,pamantul a aparut inaintea oamenilor),totul este relativ,depinzand de conjunctura,context,spatiu ,timp..Relativitatea adevarului induce relativitatea libertatii .
Si dumneavoastra observati ca exista adevaruri obiective (care nu depind de un centrul de referinta, cum este cel spus de dumneavoastra "pamantul a aparut inaintea oamenilor") si adevaruri relative (care depind de un centru de referinta, sau de o sursa). Si libertatea de a alege depinde de adevarurile obiective: cu cat o persoana stie mai multe cu atat are un orizont mai larg si poate sa faca alegeri dintr-un domeniu mai larg deci este mai liber. Ca exemplu si ca o gluma: Care este definitia unei buruieni? O planta ilustra, dar cu proprietati necunoscute. Pentru ca daca oamenii care o intalnesc nu o cunosc, evident o vor trata ca o buruiana. In concluzie: cu cat este mai mult adevar obiectiv cu atat libertatea este mai mare. Cu cat este mai putin adevar obiectiv si mai multa necunoastere sau manipulare informatica (mnciuna) cu atat libertatea este mai mica pentru ca orizontul real de alegeri posibile este mai mic.