VIDEO Stelian Tănase: „Dacă Vişinescu ar ajunge în justiţie, abia acum s-ar reuşi condamnarea comunismului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat, este doar unul dintre cei responsabili de moartea a peste 100.000 de deţinuţi politici în lagărele comuniste. Dar cine sunt ceilalţi, câţi dintre ei mai trăiesc astăzi printre noi? La aceste întrebări au căutat răspunsuri jurnaliştii „Adevărul“ Ion M. Ioniţă şi Cezar Paul-Bădescu, alături de istoricul Stelian Tănase.

Cezar Paul-Bădescu: Lumea e revoltată de faptul că Vişinescu are o pensie de 6.000 de lei. Dincolo de această invidie, este vorba de un simbol, din moment ce un astfel de personaj trăieşte liniştit şi se bucură de toate avantajele. Dar nu este singurul: sunt mulţi securişti care sunt afacerişti prosperi. Problema este că suntem conduşi de ei. 

Văzându-i pe aceşti oameni, ajungi să gândeşti altfel. Noi am fost crescuţi să avem respect faţă de „părul alb“ al unei persoane. Cazurile acestea dovedesc că vârsta nu te face mai bun.

Nimeni nu i-a spus lui Vişinescu că a greşit. 

Aceşti oameni nu au conştiinţa vinovăţiei. Nu au cum să ajungă la convingerea că au greşit, dar trebuie arătaţi cu degetul pentru ca asemenea lucruri să nu se mai întâmple.

Stelian Tănase: Surprinzător este efectul asupra opiniei publice. E prima dată când un astfel de caz are un răsunet în presa românească. Acesta este un semn îmbucurător, faptul că societatea are o reacţie. Este cel mai sensibil subiect de după decembrie 1989. De 23 de ani asistăm la faptul că justiţia rămâne închisă. Avem şi disputa cu doamna Kovesi care spune că s-a prescris. Aceşti oameni sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii.

Dacă societatea românească nu pedepseşte pe cei care au ucis şi nu-i răsplăteşte pe cei care au făcut bine, societatea românească nu se poate aşeza. Nu o să fim o societatea normală dacă Vişinescu nu este pedepsit.

Fenomenul Piteşti a fost creat de români. Toţi cei de la vârf, Dej, Chişinevschi, au luat modelul învăţat la Doftana. Biografia lor era închisoarea. Numai că această închisoare a fost mult mai aspră: avea misiunea să extermine. Puşcăriile de la Râmnicu-Sărat, Sighet au fost de exterminare.

image

Vişinescu este instrumentul de distrugere a acestor elite culturale. Mi-ar plăcea să vorbesc cu Vişinescu. Câte secrete duce cu el Vişinescu? Vişinescu şi alţi ca el duc în mormânt mari secrete ale societăţii româneşti. 

Problema răspunderii este individuală. A venit un securist când eram student şi mi-a spus să mă fac turnător. Şi am refuzat şi nu mi s-a întâmplat nimic. Întâi m-a lăudat că sunt student eminent. Mergeau securiştii  în universităţi şi-i „culegeau“ pe cei mai buni. Aveau normă. M-am întâlnit cu un securist care se ocupa de mine în anii 1980 şi care mi-a ţinut un discurs cum că ei sunt elitele, că tot ei conduc societatea. Era un prosper om de afaceri. Aceşti oameni au intrat în media, în televiziuni, în bănci etc.Toate informaţiile şi deciziile trec pe la asemenea personaje. 

Acum s-ar putea ajunge la condamnarea comunismului, dacă Vişinescu ar ajunge în justiţie. 

Pe cine deranjează Vişinescu? Dacă am avea timp, am descoperi încrângături neaşteptate. Aceşti oameni s-au educat în aceleaşi şcoli. Vişinescu reprezintă o lume. Vişinescu e un om al sistemului. Nu e un caz izolat, este vârful icebergului. Societatea românească s-a trezit. Părţi ale ei urmăreşte cu atenţie această problemă. Sunt sceptic că justiţia va merge până la capăt. Ar trebui judecat în caz de urgenţă şi băgat la puşcărie. Cred că justiţia nu va merge până la capăt. Dacă se judecă cazul Vişinescu, mai sunt 10.000 de dosare pe rol. 

image

Vişinescu este un monstru uman care a fost pus în locul ăla să facă mult rău. De exemplu, cazul Mihalache. Ion Mihalache a fost scos din puşcărie şi plimbat prin ţară ca să-şi renege convingerile. A refuzat şi s-a întors la puşcărie. Vişinescu a primit ordin să-l chinuie. El este cel care l-a omorât pe Ion Mihalache care avea 80 de ani. Mihalache este un simbol al rezistenţei pentru că nu a cedat până la capăt. A refuzat. Este un erou, un martir. 

De ce nu există căinţă? Căinţa aparţine societăţii civilizate, europene şi este o renaştere. La noi căinţa înseamnă şi pedeapsă. Căinţa nu aparţine lumii româneşti. Ei au ştiut că sunt protejaţi, în sensul că sistemul încă îi protejează pentru că vărul, cumnatul sunt încă în puncte cheie.


Cine au fost torţionarii din închisorile comuniste

Alexandru Vişinescu locuieşte în Bucureşti, lângă Cişmigiu, are o pensie de 6000 de lei pe lună şi nimeni nu l-ar fi deranjat vreodată dacă Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Cercetarea Exilului Românesc nu ar fi depus un denuţ împotriva sa. De ce în 23 de ani de la căderea lui Ceauşescu , nimeni nu a fost găsit vinovat pentru crimele sistemului, deşi România a condamnat oficial comunismul? 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite