Actualizarea listei medicamentelor compensate ar genera un impact pozitiv de aproximativ 0.5% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualizarea listei de medicamente ar genera impact pozitiv la produsul intern brut, se arată într-un studiu realizat de Institutul de Prognoză al Academiei Române, cu susţinerea Local American Working Grup. Concret, studiul relevă faptul că, prin creşterea accesului la medicamente de ultimă generaţie în următorii trei ani, pacienţii vor câştiga 75.000 de ani de viaţă activi datorită tratării cu succes a afecţiunilor.

Astfel, în primi trei ani de la actualizarea listei medicamentelor compensate, efortul suplimentar suportat de stat va depinde de gradul de penetrare a pieţei de către noile molecule şi indicaţii, putând varia între 216 şi 486 milioane de lei, potrivit Agerpres.

Pe termen lung, actualizarea listei medicamentelor compensate ar putea genera un impact economic pozitiv de aproape 0,5% din produsul Intern Brut datorită recâştigării sau menţinerii nivelului de productivitate al pacienţilor, relevă acelaşi studiu. De cealaltă parte, beneficiile economice pe termen lung ale vindecării pacienţilor sau evitării deceselor ar putea ajunge la trei miliarde de lei.

„Suntem din nou la un moment de răscruce, în care un număr extrem de mare de molecule aşteaptă să primească un verdict vizavi de posibilitatea de a fi rambursate în sistemul public de sănătate: 167 de molecule. Dacă acest procedeu ar fi fost unul constant, astăzi nu am fi fost într-o asemenea situaţie. Un lucru care nu este benefic este să actualizeze o listă cu medicamente la jumătatea unui deceniu. Este o actualizare sincopată, care produce costuri extrem de mari”, a subliniat Adrian Pană.

El a precizat că procedurile de evaluare a moleculelor vor continua. „Este o procedură de evaluare destul de complexă, care necesită timp, dar mai ales care necesită persoane care au capacităţi strict specializate. Din păcate, în România, masa critică care ar putea defini un asemenea grup de persoane este în momentul de faţă extrem de redusă. Sunt ţări care au capacităţi de evaluare a tehnologiilor medicale imens mai mari decât România şi evaluează un număr mult mai mic de molecule în fiecare an. Există un interes deosebit pentru a finaliza evaluarea”, a spus secretarul de stat Pană.

Trebuie regândit modul de compensare a medicamentelor

Modul de compensare a medicamentelor ar trebui regândit, unele dintre ele nefiind atât de scumpe încât să fie subvenţionate din fondul de asigurări, a declarat miercuri, în cadrul unei dezbateri, Vasile Cepoi, consilier al primului-ministru.

„Avem o grămadă de medicamente al căror cost nu reprezintă pentru pacient, pentru asigurat un risc financiar, dar el este acoperit de către fondul de asigurări. Asiguratul nu resimte acest sprijin din partea fondului. Anul trecut au beneficiat de reţete aproximativ 8,4 milioane de pacienţi şi, dacă împărţim suma alocată de medicamente la acest număr, rezultă că sistemul de asigurări a plătit pentru fiecare pacient aproximativ 50 de lei pe lună. Din aceşti 8,4 milioane, aproximativ 2 milioane sunt cei care consumă medicamente de peste 200 de lei pe lună. Rezultă că, de fapt, media compensării pentru aceştia este de sub 50 lei pe lună. Acest mod de compensare nu acoperă un risc financiar real. Trebuie regândit modul de compensare”, a spus Cepoi.

Creşterea cheltuielilor, o problemă a sistemului de sănătate

Potrivit acestuia, una dintre probleme sistemului de sănătate o reprezintă creşterea cheltuielilor, fără a avea însă un impact asupra evoluţiei stării de sănătate a populaţiei.

„Consumul de medicamente a crescut an de an fără să existe vreo corelaţie cu evoluţia indicatorilor de sănătate. Dacă ne uităm la consumul de medicamente, constatăm o lipsă de corelaţie a acestuia cu morbiditatea. Nu există nicio corelaţie. Este vorba de o dezvoltare necontrolată a pieţei, deşi piaţa medicamentelor este una reglementată. De-a lungul anilor, mecanismele de reglementare a pieţei nu au fost eficace. Sistemul nu s-a pregătit şi nu a reuşit să construiască mecanismele care să permită o dezvoltare. Constatăm un consum mare de medicamente, a căror eficacitate nu este demonstrată sau, dimpotrivă, chiar sunt medicamente care în ultima perioadă studiile arată nu numai că nu au eficacitate, dar pot să aibă şi efecte secundare nedorite, care nu erau iniţial cunoscute”, a afirmat consilierul de stat.

În opinia sa, înainte de a se face o nouă listă cu medicamente compensate, ar fi trebuit scoase de pe listă sau reduse ca nivel de compensare unele medicamente care nu sunt eficiente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite