Abuzurile asupra copiilor, reclamate direct la Comitetul ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul ONU a aprobat un protocol opţional la Convenţia pentru drepturile copilului, prin care dă posibilitatea copiilor să reclame abuzuri săvârşite de stat, de familie sau de alte persoane direct către Comitet, dacă legile statului nu reuşesc să rezolve cazurile. România a semnat acest protocol, dar încă nu l-a ratificat.

Pe 14 aprilie a intrat în vigoare protocolul la Convenţia ONU pentru Drepturile Copilului, care le va permite copiilor să se plângă direct Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului dacă le sunt încălcate drepturile, se arată într-o informare oficială a instituţiei.

Acest mecanism internaţional poate fi utilizat fie la nivel individual, direct de copii sau de terţe persoane care ştiu de un copil abuzat, fie pentru a semnala situaţii de încălcare a drepturilor copiilor ca fenomen, la nivel naţional, ori pentru a reclama de către un stat lipsa de măsuri din partea guvernului altui stat în ceea ce priveşte asigurarea respectării drepturilor celor mici.

Ca orice mecanism internaţional de protejare de drepturilor omului, acest sistem poate fi utilizat atunci când sistemul de protecţie naţional eşuează.

Ca atare, plângerile către Comitet sunt acceptate doar după ce au fost epuizate toate mijloacele interne de corectare a unei nedreptăţi şi, de asemenea, nu se aplică decât pentru cazurile apărute după 14 aprilie.

Ceea ce înseamnă că ar putea fi şi un mecanism care să pună presiune pe statele semnatare să-şi adapteze legislaţia pentru a se conforma prevederilor Convenţiei ONU.

Pentru a putea fi utilizat, acest mecanism de reclamare trebui ratificat de state. Deocamdată, în această categorie intră Albania, Bolivia, Costa Rica, Gabon, Germania, Muntenegru, Portugalia, Slovacia, Spania şi Thailanda, iar alte 37 de ţări, printre care şi România, au semnat acest protocol, însă nu l-au ratificat încă.


Pe aceeaşi temă:

10 motive greşite pentru care părinţii nu-şi învaţă copiii cum să se ferească de abuzurile sexuale

Aproape două milioane de apeluri de la înfiinţarea Telefonului Copilului. Cele mai multe sesizări, legate de abuz

Reguli pentru „ căpşunarii” care-şi lasă copiii de capul lor. Ce prevede noua Lege pentru Protecţia Copilului

Prima analiză a sistemului public de protecţie a copilului relevă deficienţe de personal şi de cheltuire a banilor alocaţi

Directorul Asociaţiei Telefonul Copilului: „Pentru că nimeni nu-i ascultă acasă, la noi sună unii copii care nu vor decât să ne recite poezia învăţată”

Noi cazuri de copii abuzaţi fizic şi emoţional, raportate la Telefonul Copilului

Sărăcia familiei este principalul motiv pentru care copiii ajung să cerşească

Depresia şi gândurile suicidale, principalele motive pentru care cei mici apelează Asociaţia Telefonul Copilului

Cât cântăreşte un cuvânt. Psihologii avertizează că un copil afectat de violenţa verbală nu îşi mai trăieşte viaţa normal

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite