Absolvenţi străini de Medicină în România acuză Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei că nu le dau dreptul să profeseze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Acuzaţii grave aduse de Confederaţia Naţională a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii România (CAPIMED). Organizaţia acuză Ministerul Sănătăţii că nu vrea să îi dea, de 10 ani, certificat de conformitate unui stomatolog italian care a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Oradea în 2008. De asemenea, CAPIMED spune că există o reţea de escroci care are la bază lipsa de coordonare între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii.

CAPIMED spune că a sesizat şi DIICOT-ul în acest caz, suspectând o reţea în vestul ţării, care ajută absolvenţii de studii medicale să obţină cu mai multă uşurinţă certificate de la Ministerul Sănătăţii, contra unor sume foarte mari care, potrivit organizaţiei, ajung chiar şi la 100.000 de euro. 

Concret, CAPIMED arată, într-un comunicat de presă, că totul a pornit de la cazul stomatologului Michelangelo Sapienza, care după ce a studiat doi ani în Italia specializarea stomatologie a decis să vină în România, unde taxele de şcolarizare erau mai mici. A optat pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, pe care ar fi absolvit-o în 2008. 

„I s-au recunoscut cei doi ani făcuţi în Italia, a luat diploma, şi-a făcut practica în timpul facultăţii. Cetăţeanul italian a fost nevoit să se întoarcă în ţara de origine, imediat după ce a luat examenul de licenţă, din cauza unor probleme grave în familie, şi abia anul următor a putut reveni în România, pentru a-şi cere documentele necesare exercitării profesiei de medic stomatolog. În acest timp a făcut un an de rezidenţiat în Italia, care nu îi este recunoscut acum, în România. A cerut Universităţii din Oradea adeverinţele necesare, care i-au fost eliberate abia în 2017, după ce legislaţia românească s-a modificat, astfel încât Ministerul Sănătăţii pretinde că nu i se poate emite certificatul de conformitate decât dacă mai stă în România şi pentru rezidenţiat”, a declarat Carmen Luminiţa Andrei, preşedinte CAPIMED România.

Un minister recunoaşte studiile, altul nu dă certificat

Aceasta a explicat, pentru „Adevărul”, că Ministerul Săntăţii nu a răspuns la nicio solicitare făcută în numele lui Sapienza. 

„Nu au nicio intenţie de a explica unde este problema. Ca Michelangelo Sapienza sunt mulţi dar ca Matteo Polluti, cel care a fost prins cu opt clase, sunt şi mai mulţi. Întotdeauna a învins banul. Acest om nu are sumele pe care le-a avut celălalt. Şi, deşi a făcut facultatea, nu poate să profeseze în România, e o nedreptate, chiar dacă e cetăţean italian”, a declarat Luminiţa Andrei. 

Potrivit acesteia, Ministerul Educaţiei i-a recunoscut diploma italianului. „Un Minister îi recunoaşte şcoala, iar un minister nu îi dă certificatul. Dosarul medicului este blocat la Ministerul Sănătăţii. Cu ce drept? Nu facem acuzaţii. Eu întreb Ministerul, nu vreau să atac oameni din Minister”, a completat preşedinta confederaţiei, care susţine că în vestul ţării există şi o filieră prin care cei cu bani pot obţine cu mai mare uşurinţă aceste documente. 

„Modul de operare al reţelei de escroci are la bază lipsa de coordonare între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, astfel: studenţii străini sunt îndrumaţi către persoane care-i pot „ajuta” să obţină mai repede certificatul de conformitate, pentru a putea să profeseze, după ce au luat examenul de licenţă. Cele două ministere implicate nu au intervenit în niciun fel pentru a le apăra drepturile absolvenţilor de medicină care au venit la studii în România, plătind taxele de şcolarizare şi toate celelalte cheltuieli de întreţinere, timp de şase ani, dar care nu îşi pot exercita dreptul la profesie”, a conchis reprezentanta CAPIMED.

Contactaţi de redacţia Adevărul, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au oferit încă un răspuns la acuzaţiile aduse de CAPIMED România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite