A treia doză de vaccin anti-COVID, tot mai probabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile farmaceutice derulează studii pentru obţinerea unui ser anti-COVID eficient împotriva noilor tulpini
Companiile farmaceutice derulează studii pentru obţinerea unui ser anti-COVID eficient împotriva noilor tulpini

Reprezentanţii companiei farmaceutice americane Moderna au declarat că, în toamnă, se speră la obţinerea unei a treia doze, suplimentare, de vaccin anti-COVID.

Această a treia doză ar fi menită să crească imunitatea, în condiţiile creşterii îngrijorărilor legate de apariţia unor variante ale coronavirusului, inclusiv una descoperită prima oară în Africa de Sud, cunoscută şi sub numele de varianta B.1.351. În prezent, în Statele Unite există 453 de cazuri de îmbolnăvire cu varianta B.1.351 a coronavirusului, potrivit datelor Centrului pentru prevenirea şi Controlul Bolilor. Această variantă îngrijorează în mod special experţii din sectorul sănătăţii, pentru că s-a dovedit că reduce eficacitatea actualelor vaccinuri pentru COVID-19, inclusiv a vaccinului dezvoltat de Moderna.

Noul coronavirus nu va dispărea

„Moderna speră să prezinte datele la autorităţile de reglementare în câteva luni. (…) Obiectivul nostru este să muncim din greu pentru a fi pregătiţi până în toamnă”, a afirmat Stephane Bancel, directorul general al companiei farmaceutice. Potrivit lui Bancel, vaccinurile anuale pentru COVID-19 vor deveni un fapt comun, întrucât noul coronavirus „nu va dispărea de pe planetă”.

Procedurile FDA – Administraţia pentru Medicamente şi Alimente – din SUA de a autoriza vaccinuri modificate pentru COVID-19 este similară cu cea pentru vaccinurile anuale pentru gripă, ceea ce înseamnă că acestea pot fi aprobate pentru utilizarea de urgenţă, fără studii clinice îndelungate.

Studii derulate şi de compania Pfizer

La finalul lunii februarie, reprezentanţii companiei Pfizer/BioNTech anunţau că a început un studiu care ia în calcul posibilitatea inoculării unei a treia doze de ser anti-COVID, la şase luni de la rapel, destinată să ofere protecţie în faţa noilor tulpini apărute. Albert Bourla, directorul executiv al companiei, a spus că, deşi nu sunt dovezi în acest moment că noile tulpini apărute ar scădea protecţia oferită de vaccin, vor să fie pregătiţi pentru orice eventualitate.

Noul studiu al companiei germano-americane va monitoriza siguranţa şi eficienţa la două grupe de persoane: cele cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani şi cele cu vârste cuprinse între 65 şi 85 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite