A reînceput procesul de evaluare a spitalelor din România. Ce riscă unităţile sanitare care nu vor primi acreditare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
53 de spitale vor fi evaluate până la sfârşitul anului 2014 FOTO Adevărul
53 de spitale vor fi evaluate până la sfârşitul anului 2014 FOTO Adevărul

Începând din 6 octombrie, Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CONAS) a reluat procesul de evaluare şi acreditare a unităţilor sanitare din România. Acreditarea, care presupune ca spitalele să îndeplinească mai multe condiţii ce vin în sprijinul pacientului, este obligatorie până la sfârşitul anului 2015. Procesul a stagnat însă pe întreg parcursul acestui an, din cauza unor probleme legislative.

Concret, 23 de spitale urmează să fie evaluate de 65 de evaluatori ai CONAS în perioada 6.10.2014 - 06.11.2014, timp în care circuitele din unităţile sanitare vor fi luate la puricat. În cea de-a doua etapă, care se va desfăşura în perioada 20.11.2014 - 20.12.2014, vor fi evaluate alte 31 de unităţi sanitare.

„În primele 10 luni ale acestui an nu s-a acreditat niciun spital, asta pentru că cei de la Curtea de Conturi au vrut ca angajarea evaluatorilor să se facă prin licitaţie. S-a ajuns în această situaţie pentru că nu au fost nişte proceduri clare şi bine puse la punct”, a declarat pentru adevarul.ro doctorul Vasile Cepoi, preşedintele CONAS, care în urmă cu puţin timp a reuşit să deblocheze procesul de acreditare.

Spitalele au achitat deja taxa de evaluare

Potrivit acestuia, spitalele care vor fi evaluate au plătit deja taxa de evaluare, taxă care variază în funcţie de tipul spitalului, de numărul de paturi dar şi de numărul de zile pe care un evaluator îl petrece în unitatea sanitară.

„Comisiile de evaluare au fost constituite, conform procedurii de repartizare aleatorie şi aprobate de către Comitetul Director al CoNAS”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Ce presupune acreditarea din spitale

Acreditarea spitalelor se bazează pe trei piloni importanţi: sistemul de management al calităţii, organizarea serviciilor de îngrijire şi îmbunătăţirea practicilor medicale. Mai exact, acreditarea se axează pe pacient şi pe modul în care acesta este preluat la internare, dar şi pe felul în care este tratat în unitatea spitalicească, iar schimbările sunt impuse de o Directivă Europeană care garantează nu doar calitatea îngrijirilor medicale, ci şi siguranţa pacienţilor europeni pe teritoriile statelor membre.

Asta pentru că suntem nevoiţi să-i informăm pe posibilii pacienţi din Uniunea Europeană care sunt spitalele în care se pot trata la nivel european.

Procedura va deveni însă o obligativitate pentru unităţile sanitare, un pericol fiind chiar închiderea lor. Prin urmare, unele spitale mici, orăşeneşti, care nu vor primi acreditarea, ar putea fi transformate în unităţi private. Dar specialiştii atenţionează că sunt şi spitale mari care riscă să nu primească acreditare.

Acreditarea se face la solicitarea spitalului

În momentul de faţă, acreditarea se face la solicitarea spitalului, atunci când managementul unităţii sanitare consideră că îndeplineşte indicatorii impuşi de CONAS, iar verificarea este făcută de o echipă de evaluatori certificaţi, care vin din diverse zone: sunt medici, asistenţi medicali, jurişti, economişti.

Rezultatele sunt înaintate Comitetului director al CoNas, care pe baza datelor culese de evaluatori decide dacă spitalul primeşte sau nu acreditare. Ulterior, acesta e încadrat într-unul din cele trei niveluri: acreditat, acreditat cu încredere ridicată, acreditat cu încredere medie.

Totuşi, un spital cu un anumit nivel de acreditare poate solicita o reevaluare. De asemenea, un spital care a primit cea mai înaltă acreditare poate fi retrogradat dacă în urma unui control neaşteptat al Direcţiei de Sănătate Publică se constată nereguli. În principiu, însă, acreditarea este valabilă cinci ani.

Spitale ce urmează să fie evaluate de CONAS în 2014

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite