A doua tranşă de vaccin anti-COVID va ajunge în România cu întârziere. Ce s-a întâmplat cu cele 150.000 de doze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Facebook / Guvernul României
Imagine: Facebook / Guvernul României

Următoarea tranşă de vaccinuri pentru România va întârzia. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, transportul care urma să ajungă luni va sosi pe 29 decembrie, întârzierea fiind provocată de probleme tehnice. În opt ţări s-a întârziat livrarea.

UPDATE 22:15 Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că întârzierea celei de-a doua tranşe de vaccin a fost cauzată de o problemă de organizare şi soft a companiei Pfizer.

„Am fost înştiinţat de compania Pfizer că din cauza unor probleme care ţin de fabrica din Belgia, o problemă care ţine de organizare şi de soft, vaccinurile vor fi livrate cu o zi întârziere. Se începe din 29 decembrie şi, respectiv 30 decembrie. (...) În opt ţări europene există această întârziere. O parte din ţări au primit astăzi (duminică – n.r.), o altă parte vor primi mâine şi poimâine. De asemenea, în România (...) pe 29, în România vor ajunge tranşele pentru Bucureşti, pentru Timişoara şi Cluj, şi pe 30 decembrie ajung tranşeele alocate pentru Iaşi, Braşov, Constanţa şi Craiova”, a spus Gheorghiţă la Antena 3, conform Mediafax.

UPDATE 20:55 Grupul de Comunicare strategică a anunţat, duminică seară, că următoarele doze de vaccin anti-COVID-19 vor ajunge pe 29 decembrie în România, întârzierea fiind provocată de probleme tehnice ale producătorului.

„Din informaţiile pe care le deţinem, în opt ţări s-a întârziat livrarea din cauza unor probleme tehnice ale producătorului.

Astfel că, la acest moment ştim că vor sosi noi vaccinuri anti-COVID-19 în România, după cum urmează:
- în data de 29 decembrie în Bucureşti, Cluj şi Timişoara;
- iar în 30 decembrie în Braşov, Constanţa, Craiova şi Iaşi.

Vă vom ţine la curent cu eventualele actualizări sau modificări ale programului de furnizare ale vaccinurilor anti-COVID-19“, se arată în comunicatul GCS.

*****

Ştirea iniţială:

Următoarea tranşă de vaccinuri pentru România ar putea întârzia. Transportul care urma să ajungă mâine ar putea să nu fie expediat de producător la momentul programat iniţial. De altfel, autorităţile spuneau, de dimineaţă, că abia în această seară urmau să primească şi confirmarea că cel de-al doilea transport, de 150.000 de doze, va pleca la timp.

Potrivit transportatorului, vaccinul nu va ajunge mâine în România, pentru că încă nu au fost încărcate cutiile cu vaccin, transmite Digi24.ro.

Problema este de la Pfizer-BioNTech, producătorul vaccinului care, de altfel, şi-a asumat sarcina transportului în condiţii speciale a serului anti-COVID până în România.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat pentru Digi24 că nu are o confirmare oficială în acest moment de la Pfizer.

Cine este prima româncă vaccinată anti-COVID

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început în România în această dimineaţă. Primii imunizaţi sunt medicii şi asistenţii medicali din prima linie, iar o tânără asistentă de 26 de ani de la Institutul Matei Balş, care l-a avut în grijă pe primul pacient infectat cu SARS COV2 a fost şi primul român vaccinat.

Autorităţile îşi propun să încheie, până la începutul lunii februarie, prima etapă, adică să vaccineze peste jumătate de milion de cadre medicale. Iar în jumătate de an ţinta este să atingă un grad de imunizare de peste 60 la sută din populaţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite