A devenit oare TVR salon de masaj erotic?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 28 ianuarie 2016, doamna Irina Radu, nu preşedinte, ci doar şi încă director general interimar al TVR, a convocat o conferinţă de presă în cursul căreia a făcut ceea ce s-ar putea numi cronica neagră a anului 2015 la Televiziunea publică.

După cum bine ne amintim, din dispoziţia fostului preşedinte-director general Stelian Tănase, dispoziţie validată de Consiliul de Administraţie înainte de a fi demis şi el în septembrie 2015 pentru management ineficient, nu ştiu dacă nu cumva şi fraudulos, SRTV nu mai dispune de canalul TVR News. Cel care ar fi fost în măsură de a difuza în direct şi integral întâlnirea doamnei Radu cu jurnaliştii. Unde mai pui că nimănui din TVR nu i-a trecut prin cap că ar fi cum nu se poate mai util, dar şi o dovadă de respect faţă de telespectatori, ca respectiva conferinţă de presă să fie filmată şi postată integral pe site-ul oficial al instituţiei. Omisiunea în cauză e încă o dovadă de management defectuos, de indiferenţă, de PR neprofesionist. Încă o probă a comunicării precare pe care TVR înţelege să o aibă cu beneficiarii săi.

Jurnaliştii prezenţi la respectiva conferinţa de presă au relatat care cum au înţeles, cum au vrut, cum au putut sau cum au fost lăsaţi să o facă de superiorii şi de patronii lor. Adesea în funcţie de interesele proprii ale unor organe de presă aflate în relaţii concurenţiale, dacă nu cumva chiar de adversitate făţişă cu TVR. Mi-a trebuit aşadar ceva timp pentru a pune cap la cap respectivele relatări, am recurs conştiincios, ca la carte, la confruntarea uneia şi aceleiaşi informaţii măcar din trei surse fiindcă prea mi s-au părut gogonate unele lucruri despre care am aflat că ar fi fost spuse de actuala şefă a Televiziunii Române. Care, din câte se pare, e atât de habarnamistă încât nu ştie nici măcar că, din voinţa Parlamentului României, i-a fost dată pe mână, cu titlu, repet, de interimat, conducerea Televiziunii publice. Pe care o întrevede salvată de la falimentul iminent exact prin renunţarea la misiunea, rostul şi rolul existenţei sale ce derivă din caracterul şi condiţia de serviciu public care individualizează ori ar trebui să individualizeze în peisajul mediatic românesc Televiziunea Română. 

În cel mai aiuritor chip cu putinţă, pe guriţa doamnei Irina Radu a ieşit enormitatea în conformitate cu care TVR în integralitatea ei sau măcar unul dintre canalele sale ar trebui reorganizate după criteriile de funcţionare specifice unei televiziuni comerciale. Adică, mai pe româneşte spus, prin anularea condiţiei de serviciu public. Care, prin chiar rostul existenţei sale, trebuie să ofere divertisment, dar şi informaţie, şi educaţie. Doamna Radu revine astfel la o năstruşnicie la care a mai făcut referiri în urmă cu câţiva ani. Noroc că atunci nimeni nu a luat-o în serios, doamna Radu având parte doar de ironii ce i-au amendat neprofesionalismul zicerii.

Cea de-a doua prostie scoasă pe gură cu o sinceritate şi o seninătate dezarmante, primejdioase de-a dreptul de şefa interimară a Televiziunii Române e că, la ora actuală, TVR nu are nici măcar o singură emisiune cu adevărat performantă. După părerea doamnei Radu, TVR ar dispune pe ambele canale la care avem acces cu toţii şi care sunt în totalitate în responsabilitatea Bucureştiului doar de vreo 5-6 emisiuni ce ar merita să fie urmărite de telespectatori.

După o asemenea afirmaţie, firesc ar fi fost ca Irina Radu să îşi dea demisia nu numai din funcţia de director general interimar, ci şi din poziţia de simplu angajat al TVR. Fiindcă astfel doamna Radu a admis că de ani de zile ea personal a ars gazul de pomană. Doamna Irina Radu nu lucrează de ieri-de azi în TVR. Cu intermitenţe, Irina Radu este angajată a TVR din 1990. Vreme de foarte mulţi ani, doamna Irina Radu a deţinut acolo funcţii de conducere. Iar în anii din urmă, în vremea în care în fruntea TVR s-au aflat domnii Claudiu Săftoiu şi Stelian Tănase, doamna Radu a fost nici mai mult, nici mai puţin decât director de programe. Adică principalul responsabil de calitatea producţiilor TVR. D-na Radu a fost binecuvântata cu un post bine remunerat. Or, din ceea ce a spus joi în faţa ziariştilor actuala şefă a TVR rezultă clar că a recunoscut ea însăşi că nu a făcut nimic, că a pierdut vremea, că nu şi-a exercitat atribuţiile de serviciu, că a stat la taclale cu amicele, deci că şi-a luat salariul de pomană. De ce mai stă atunci Irina Radu în TVR? Numai şi numai ca să încaseze pe mai departe şi tot de pomană o leafă încă şi mai mare la fel de nemeritată?

Nu pun la îndoială cifrele furnizate presei de şefa interimară a TVR. E foarte posibil ca TVR să se afle în situaţia de a nu putea folosi decât vreo 5 % din banii de care dispune pentru producerea şi achiziţia de programe. Mă întreb însă cum nu i-a fost teamă Irinei Radu să debiteze minciuna în conformitate cu care de la revenirea ei în TVR, revenire produsă în timpul mandatului intens politizat al d-lui Alexandru Lăzescu, aproape că nu s-au mai achiziţionat filme. Tare mă tem că, dacă nu a fost lovită brusc de amnezie, doamna Irina Radu ne ia de fraieri. Să fi uitat oare actualul director interimar al TVR despre contractul cu cântec semnat în dispreţul legii de fostul preşedinte-director general Claudiu Elwis Săftoiu? A uitat oare d-na Radu numele magic Prorom care, spre a fi scos la vopsea şi a-l salva de DNA pe dl. Săftoiu, a dat atâtea dureri de cap atât Comitetului Director al TVR, din care actuala şefă a TVR a făcut parte, cât şi Consiliului de Administraţie al TVR din acea vreme? Un consiliu care pentru a închide ochii şi a aproba retroactiv contractul Prorom a fost dus la malul mării, hrănit şi cazat în hoteluri de lux de dl. Săftoiu de conivenţă cu fostul producător general, Cristian Zgabercea, astăzi urmărit penal.

În cursul aceleiaşi conferinţe de presă, doamna Irina Radu a avertizat că există riscul ca foarte curând TVR să nu mai fie în stare să plătească lefurile curente a mai mult de 400 de angajaţi. Vor fi cu siguranţă 401. Ultima pe listă, cu voia dumneavoastră, vorba d-lui Iliescu, fiind nimeni alta decât Mădălina Puşcalău. Întrebată de jurnalişti care au fost raţiunile în virtutea cărora a fost a judecată drept oportună ofertarea respectivei ziariste, doamna Irina Radu a dat un răspuns antologic. Doamna Puşcalău are potenţial. Aşa o fi, e părerea Irinei Radu. Ce a urmat e însă absolut fabulos. Fabulos şi scandalos. „Mai trebuie să schimbi fetele, să dai şi altora şanse” a spus Irina Radu.

Am citit şi recitit de câteva ori respectiva zicere a directoarei TVR. Despre care se presupune că ar fi jurnalist. Care se crede unicul profesionist din TVR, înconjurat de neprofesionişti şi de oameni de nimic ce ar trebui să plece acasă. Doamna Radu gîndind cam la fel cum gândeau Claudiu Săftoiu si Stelian Tănase. Deci, Irina Radu e jurnalist. Sau a fost în tinereţe. Adică un om care ştie să îşi cântărească bine cuvintele. Mai întâi am crezut că nu văd bine. Apoi am sperat că publicaţia ce reproducea spusele şefei TVR nu foloseşte diacritice. Am căutat şi în alte părţi. Dar tot despre fete era vorba. Despre fete şi nu despre feţe. Să nu ştie oare doamna Irina Radu ce gafă colosală a comis? Să nu îi fie oare cunoscut că doar patroanele de saloane de masaj erotic ori matroanele de bordel îşi fac reclamă anunţând onorata clientelă că au fete noi? Sau a devenit TVR salon de masaj erotic ori bordel şi nici Parlamentul, nici CNA, şi nici noi, telespectatorii, nu am fost informaţi despre schimbarea obiectului de activitate al TVR şi despre vocaţia de matroană a şefei interimare a TVR?

Fie şi numai pentru această prostie colosală ce i-a ieşit pe gură, doamna Irina Radu ar trebui chemată urgent să dea socoteală în faţa Parlamentului şi demisă cu maximă operativitate. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite