A ajutat China la încetinirea încălzirii globale?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu publicat în această săptămână cu privire la încetinirea încălzirii globale întăreşte ipoteza conform căreia activităţile umane contribuie la încălzirea globală pe termen lung.

Cercetatorii au publicat mai multe studii care încearcă să explice motivul pentru care timp de 10 ani, în perioada 1998-2008, încălzirea globală a fost stopată comparativ cu perioada de la începutul revoluţiei industriale, în care climatul s-a încălzit în mod semnificativ.

Noul studiu, efectuat de cercetători americani şi finlandezi, indică faptul că poluarea, în special emisiile de sulf, este responsabilă pentru efectul de răcire, informează Washington Post.

Analizând creşterea economică rapidă a Chinei, s-a constatat că, în perioada 2003-2007, consumul de cărbune din China s-a dublat, determinând o creştere cu 26% la consumul de cărbune la nivel mondial. Acest lucru a dus la eliberarea mai multor emisii de sulf în atmosferă. Spre deosebire de gazele cu efect de seră, precum dioxidul de carbon, sulful permite formarea aerosolilor. Aceştia răcesc clima, prin respingerea radiaţiei solare înapoi în spaţiu. Particulele de sulf rezultate din arderea carbunelui au redus din intensitatea razelor de soare, determinând un efect de răcire temporară a temperaturii.globale.  

"Activităţile umane au drept consecinţă două lucruri: răcesc şi încălzesc planeta. În mod normal, oamenii se concentrează doar asupra efectuluide încălzire a dioxidului de carbon, dar în timpul expansiunii economice din China a existat o creştere uriaşă a emisiilor de sulf", a explicat autorul studiului, Robert Kaufmann.

De-a lungul timpului au existat şi alte perioade în care emisiile de sulf au domolit temporar încălzirea cauzată de gazele cu efect de seră, şi anume în perioada de după cel doilea Război Mondial, perioadă de creştere economică. După 1970, legile privind îmbunătăţirea calităţii aerului au redus emisiile de sulf. Aceeaşi tendinţă de scădere a emisiilor de sulf are loc în ţările în curs de dezvoltare, inclusiv în China, unde sunt deja luate măsuri pentru a diminua poluarea provenită de la centralele sale.  

Prin urmare, concluzia studiului este că pe măsură ce emisiile de sulf vor scădea din nou, temperatura globală ar trebui să crească într-un ritm mai rapid.

Pe de altă parte, un studiu anterior sugerează că injectarea unei cantităţi mari de sulf în atmosferă, pentru a reduce încălzirea globală, ar distruge statul de ozon arctic şi ar întârzia refacerea găurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii cu până la 70 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite