Ţigările electronice favorizează dependenţa de nicotină şi sunt inutile în renunţarea la fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu efectuat pe mai mulţi bolnavi de cancer care au continuat să fumeze a arătat ca ţigările electronice ar putea favoriza dependenţa de nicotină, iar celor care folosesc aceste dipozitive le este la fel de greu să renunţe la fumat ca şi persoanelor care fumează ţigări clasice

Cercetarea efectuată asupra pacienţilor cu cancer care continuă să fumeze a arătat că persoanele care folosesc ţigări electronice prezintă o dependenţă de nicotină mult mai accentuată şi au la fel sau mai puţine şanse de a renunţa la fumat ca şi persoanele care preferă tutunul. Studiul, publicat luni, a fost deja contestat de o serie de alţi cercetători, anunţă Mediafax, potrivit Reuters.

Studiul, apărut în revista Cancer, publicaţia de specialitate a Societăţii Americane pentru Cancer, ridică întrebări legate de eficienţa ţigărilor electronice în a ajuta fumătorii să renunţe la acest viciu. Dar această concluzie a fost contestată de alţi cercetători în domeniul tutunului şi dependenţei, care au spus că modul de selectare a pacienţilor incluşi în studiu a dus la o concluzie prestabilită.

Ţigările electronice favorizează dependenţa de nicotină

Utilizarea ţigărilor electronice, care sunt dispozitive cu baterii ce produc vapori care conţin nicotină, pe care fumătorul îi inhalează, a crescut foarte mult în ultimii doi ani, dar există, de asemenea, o dezbatere aprinsă privind riscurile şi beneficiile acestora.

Dispozitivele sunt pe piaţă de relativ puţină vreme, iar acest lucru înseamnă că nu există dovezi ştiinţifice pe termen lung legate de siguranţa lor. Unii experţii se tem că ţigările electronice ar putea duce la dependenţa de nicotină şi ar fi doar un prim pas către fumatul de tutun clasic, în timp ce alţi cercetători le văd ca pe o modalitate cu un potenţial uriaş de a ajuta fumătorii să renunţe la acest obicei.

Puţinele studii care există pe această temă oferă o serie de concluzii amestecate, unele susţinând că dispozitivele pot ajuta la renunţarea la fumat, iar altele sugerând că ţigările electronice pot prezenta riscuri de sănătate specifice.

Citeşte şi:

Sâmbătă se serbează Ziua Mondială Fără Tutun. OMS solicită creşterea accizei la ţigări. Motivul: asta ar duce la scăderea numărului de fumători cu 4-8%

Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere cu o zi înainte de Ziua Mondială Fără Tutun creşterea taxelor şi accizelor la tutun, astfel încât oamenii să fumeze mai puţin. „Creşterea accizelor determină o creştere a preţului la tutun cu 10% şi o sădere a fumatului cu aproximativ 4% în ţările cu venituri mari şi cu până la 8% în ţările cu venituri mici şi medii”, susţin specialiştii.

STUDIU: Ţigările electronice îi ajută pe fumători să se lase de fumat mai bine decât metodele clasice

Fumătorii care încearcă să se lase de fumat au o şansă cu 60% mai mare să reuşească dacă trec pe ţigările electronice, decât dacă ar folosi produse pe bază de nicotină ca plasturii sau guma de mestecat, potrivit unui nou studiu.

Nicotina din ţigările electronice ne poate îmbolnăvi de inimă

Nicotina din ţigări, chiar şi din cele electronice, poate contribui la apariţia bolilor de inimă, susţine un nou studiu.

Olandezii dau primii alarma împotriva ţigărilor electronice

Ministerul Sănătăţii din Olanda a emis un avertisment cu privire la posibilele riscuri ale ţigărilor electronice, anunţând restricţionări dure ale etichetării acestor ţigări, chiar înainte de intrarea în vigoare a legilor europene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite