Ţigara electronică vs. ţigara normală. Cum vrea Guvernul să taxeze noul viciu al românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii susţin că ţigările electronice sunt cel puţin la fel de toxice ca cele clasice FOTO Dorin Constanda
Specialiştii susţin că ţigările electronice sunt cel puţin la fel de toxice ca cele clasice FOTO Dorin Constanda

Intenţia Guvernului de a taxa ţigările electronice, începând cu anul viitor, asemenea ţigărilor normale, încinge spiritele între partizanii acestora, pe de o parte, şi cei care se opun dispozitivelor, pe altă parte. În timp ce primii spun că ţigările electronice nu sunt toxice şi te ajută să te laşi de fumat, ceilalţi afirmă că, de fapt, acestea sunt mai nocive decât ţigările clasice.

Proiectul actualizat de Cod Fiscal prevede că ţigaretele electronice vor fi accizate, începând cu anul viitor, cu o sumă care va creşte anual în raport cu inflaţia. Guvernul justifică această măsură prin practicile la nivel european.

„Vor fi introduse, printre produsele accizabile, produsele din tutun încălzit care, prin încălzire, emit un aerosol ce poate fi inhalat, fără a avea loc combustia amestecului de tutun şi lichidele cu conţinut de nicotină destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic de tip «Ţigaretă electronică». Această măsură este dictată de practicile la nivel european şi discuţiile în grupurile de lucru din cadrul Comisiei, pe taxarea altor produse destinate fumatului”, este anunţat în documentul datat 13 martie.

Ce sunt ţigările electronice

Ţigara electronică este din ce în ce mai folosită de românii care vor să se lase de fumat şi care o consideră o alternativă mai ieftină şi mai sănătoasă decât fumatul clasic. Cum funcţionează însă aceste dispozitive?

De obicei, acestea includ un element cu rol de încălzire care conţine baterii reîncărcabile, un cartuş cu nicotină sau alte substanţe chimice şi un atomizator (partea care vaporizează soluţia din cartuşul ţigării electronice).

În timpul inhalării, bateria furnizează curent atomizorului, care se încălzeşte şi vaporizează lichidul din cartuş. Vapori rezultaţi în urma procesului de vaporizare conţin nicotină. Nicotina la ţigările electronice vine în trei concentraţii: scăzut, mediu şi mare.

Fiecare cartuş poate dura pâna la 20 de inhalări, însă acestea variază în funcţie de cât de mult fumează utilizatorul.

Comercializată mai mult pe internet, preţul unei astfel de ţigări electronice porneşte de la 50-60 de lei, dar poate ajunge şi la 300 de lei.

Ţigara electronică vs. ţigara normală

Medicii nu cred în efectele terapeutice ale ţigării electronice. Specialiştii arată că dispozitivul este periculos, cu atât mai mult cu cât nu se cunoaşte cu exactitate care este compoziţia lichidului din ţigara electronică.

Vaporii care conţin nicotină produşi de ţigările electronice pot duce la formarea formaldehidei, o substanţă cancerigenă care face ca aceste dispozitive să fie de cinci până la cincisprezece ori mai toxice decât ţigările clasice, potrivit unui studiu american.

Oamenii de ştiinţă au folosit o maşină de „inhalare” a vaporilor produşi de ţigările electronice, la voltaje scăzute şi ridicate, pentru a afla cum se formează formaldehida, un agent cancerigen cunoscut, din substanţele chimice de aromatizare, propilenglicol şi glicerină.

Savanţii nu au descoperit formaldehidă atunci când ţigara electronică, funcţionând la un voltaj scăzut (3,3 volţi), încălzea în mod normal lichidul care se găseşte în rezervorul ei.

Atunci când lichidul era încălzit mult mai mult (rezistenţa folosind o tensiune electrică de 5 volţi), nivelul de formaldehidă care se forma era mult mai ridicat decât cel care apare în cazul ţigărilor clasice.

Astfel, un utilizator de ţigări electronice care inhalează zilnic echivalentul a trei mililitri din acest lichid încălzit la maximum absoarbe aproximativ 14 miligrame de formaldehidă.

Comparativ, o persoană care fumează un pachet de ţigări pe zi absoarbe circa trei miligrame din acest agent cancerigen.

AITE: ţigările electronice, „sănătoase şi ecologice”

Asociaţia Industriei de Ţigări Electronice din România (AITE) nu este de acord cu opiniile specialiştilor care atrag atenţia asupra toxicitătii dispozitivelor electronice de fumat. AITE arată că lichidul pentru ţigările electronice nu este acelaşi lucru cu nicotină pură. 

„Nicotină se găseşte într-o concentraţie de câteva procente în acest lichid, la fel cum se găseşte în câteva procente şi în vinete, ardei graşi, cartofi sau alte alimente. Asta nu înseamnă că salată de vinete pe care o consumăm cu toţii este otravă. Nicotină din lichidul pentru ţigări electronice nu este mai periculoasă decât cea din ţigările tradiţionale. Nu nicotina este substanţa cangerigenă, ci celelalte mii de substanţe care se găsesc în ţigările tradiţionale. (...) Lichidele pentru ţigară electronică sunt create  pentru a fi vaporizate şi nu pentru a fi băute. Aerul, dacă este injectat în corpul uman poate provoca moartea. Asta nu înseamnă că aerul este otrăvitor când îl resipiram”, precizează AITE.

Site-urile care vând ţigări electronice vorbesc despre avantajele ţigărilor electronice. ”Ţigară electronică este mai sănătoasă decât ţigară tradiţională. Acest lucru este posibil deoarece ţigara electronică nu conţine substanţe cancerigene sau agenţi chimici periculoşi, precum gudronul sau monoxidul de carbon. E-lichidele sunt testate şi atent selecţionate pentru a oferii plăcere maximă utilizatorilor. Acestea sunt alcătuite dintr-un amestec de apă distilată, glicerină vegetală, nicotină şi arome. (...) Ţigara electronică este un produs ecologic. Această nu poluează mediul deoarece nu arde şi nu scoate fum. De asemenea componentele sale pot fi uşor reciclate”, susţin vânzătorii ţigărilor electronice.

Ţigări electronice: eficienţă

Cel mai recent studiu derulat în Marea Britanie a arătat că după un an în care unii fumători au primit ţigară electronică cu nicotină iar alţii au fost trataţi cu ţigară electronică fără nicotină, dispozitivul nu a avut mare succes. Concret, 91% din cei care aparţineau primului grup nu s-au lăsat de fumat cu ajutorul ţigării electronice, în timp ce procentajul în cazul celuilalt grup s-a ridicat la 96%.

„Într-adevăr, fumătorilor înrăiţi care ne cer ajutorul le este greu să renunţe la gest. E firesc, pe de-o parte, ca ei să vadă dispozitivul electronic ca fiind cel mai la îndemână. Ideea e ca omul să nu se amăgească şi să înţeleagă că nu există ţigară sănătoasă. Şi, spre deosebire de ţigările clasice, a căror compoziţie o cunoaştem, experţii nu ştiu în momentul de faţă ce conţine acel lichid din ţigara electronică şi care este cantitatea substanţelor din el”, a declarat Magda Ciobanu, coordonatorul programului naţional „Stop Fumat”.

Ţigări electronice - acciză ca la tutunul tradiţional

Acciza pe ţigări electronice, care va fi aplicată din ianuarie anul viitor, va fi în cuantum de 0,5 lei/mililitru pentru lichidul care conţine nicotină şi de 384 lei/kilogram pentru tutunul conţinut în produse din tutun încălzit.

Comparativ, pentru ţigările normale, clasice, acciza pentru tutunul de fumat fin tăiat, destinat rulării în ţigarete, şi alte tutunuri de fumat este de 383 lei/kilogram.

Această taxă va fi însă majorată constant în următorii ani, în raport cu inflaţia din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014-septembrie 2015, comunicată de Institutul Naţional de Statistică până la 15 octombrie. Nivelul actualizat al accizelor va fi publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor până cel târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an.

Noua acciză pe ţigările electronice va fi aplicată la momentul producerii, achiziţiei intracomunitare sau importului şi va fi exigibilă la la data recepţionării produselor provenite din achiziţii intracomunitare, la data efectuării formalităţilor de punere în liberă circulaţie a produselor provenite din operaţiuni de import şi la data vânzării pe piaţa internă a produselor provenite din producţia internă.

Firmele care produc, achiziţionează din alte state membre ale Uniunii Europene sau importă ţigări electronice trebuie să se autorizeze la autoritatea competentă. Cu excepţia importatorilor, aceştea vor fi obligate să depună o declaraţie de accize pentru fiecare lună, indiferent dacă datorează sau nu plata accizei pentru luna respectivă, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei la care se referă declaraţia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite