Ţigara electronică. Păreri pro şi contra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigara electronică, tot mai folosită de români FOTO Adevărul
Ţigara electronică, tot mai folosită de români FOTO Adevărul

Ţigara electronică: păreri pro şi contra. Ţigara electronică este din ce în ce mai folosită de românii care vor să se lase de fumat şi care o consideră o alternativă mai ieftină şi mai sănătoasă decât fumatul clasic. Medicii sunt de altă părere: că dispozitivul este periculos, cu atât mai mult cu cât nu se cunoaşte cu exactitate care este compoziţia lichidului din ţigara electronică.

„În primul rând, nu ştim cât de sigure sunt ţigările electronice. Oamenii nu inhalează atâtea substanţe toxice ca la ţigara normală, dar după două-trei săptămâni de folosire, substanţele din acel lichid încep să aibă efecte asupra gâtului şi asupra plămânilor. Deşi e mai puţin toxică, ea nu este lipsită de toxicitate”, a declarat pentru adevarul.ro medicul Magda Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat. 

Potrivit medicului, o altă problemă care se ridică este legată de eficacitatea ţigării electronice. Mulţi consideră că ea este alternativa cea mai bună pentru renunţarea la fumat. Astfel, experţii internaţionali au păreri împărţite în această privinţă. 

Ţigara electronică. Păreri pro şi contra: cât de eficientă este ţigara electronică 

Cel mai recent studiu derulat în Marea Britanie a arătat că după un an în care unii fumători au primit ţigară electronică cu nicotină iar alţii au fost trataţi cu ţigară electronică fără nicotină, dispozitivul nu a avut mare succes. Concret, 91% din cei care aparţineau primului grup nu s-au lăsat de fumat cu ajutorul ţigării electronice, în timp ce procentajul în cazul celuilalt grup s-a ridicat la 96%. 

„Într-adevăr, fumătorilor înrăiţi care ne cer ajutorul le este greu să renunţe la gest. E firesc, pe de-o parte, ca ei să vadă dispozitivul electronic ca fiind cel mai la îndemână. Ideea e ca omul să nu se amăgească şi să înţeleagă că nu există ţigară sănătoasă. Şi, spre deosebire de ţigările clasice, a căror compoziţie o cunoaştem, experţii nu ştiu în momentul de faţă ce conţine acel lichid din ţigara electronică şi care este cantitatea substanţelor din el”, a mai spus Magda Ciobanu. 

Ţigara electronică, nocivitate mai mare decât la ţigara obişnuită

La rândul său, profesorul Constantin Marica, pneumolog la Institutul Marius Nasta din Capitală, spune că le-a recomandat pacienţilor înrăiţi ţigara electronică. La cel mult cinci zile după folosire, aceştia au renunţat la dispozitivul electronic.  

„Din punctul meu de vedere, nocivitatea este chiar mai mare decât la ţigara obişnuită. În primă fază, pacienţii spun că deşi e mai scumpă, vor ţigară electronică, dar renunţă repede. Dacă vrei să te laşi de fumat, trebuie să tai coada pisicii, să te laşi dintr-o dată”, a declarat pentru adevarul.ro profesorul Marica. 

Medicul atrage atenţia că vârsta la care adolescenţii se apucă de fumat a scăzut foarte mult, motiv pentru care sunt necesare campaniile susţinute, în special în şcoli şi în licee. 

„Ne situăm pe locul al treilea în Europa din punct de vedere al cancerelor la plămân. Momentan, cei mai mulţi fumători sunt de sex masculin, dar procentajul a început să crească şi în rândul femeilor. Mai rău e faptul că adolescenţii fumează”, a completat profesorul, adăugând că, în privinţa ţigării electronice ar trebui să existe un control al calităţii.

Ţigara electronică. Păreri pro şi contra: fără acciză

„Importatorilor de ţigări electronice din România nu li se aplică acciză, la fel cum este cea pe tutun şi cea pe alcool. Pe foarte puţine ţigări electronice scrie care sunt ingredientele. Oamenii nu cunosc aceste aspecte, ei inhalează vaporii, dar nu au informaţii despre compoziţia acestora. Ţigara electronică, la fel ca şi ţigara normală, afectează sănătatea”, a explicat Magda Ciobanu, coordonatorul programului Stop Fumat. 

Dacă specialiştii români nu recomandă decât în foarte puţine situaţii ţigara electronică, situaţia este complet diferită în ţări precum Marea Britanie, spre exemplu. „Părerile sunt împărţite ca eficienţă. În Anglia sunt mulţi medici care o recomandă ca alternativă la ţigara clasică, dar există diferenţe importante, din cauza experienţelor diferite ale ţărilor europene. Britanicii luptă împotriva fumatului din 2000, au interzis consumul de tutun în locuri publice şi au consilieri în renunţarea la fumat nu doar din rândul medicilor. La ei, fumătorii care au rămas sunt exclusiv fumători înrăiţi”, a conchis Magda Ciobanu. 

700.000 de europeni mor prematur în fiecare an din cauza fumatului

Datele oficiale arată că 700.000 de cetăţenii ai Uniunii Europene (UE) mor prematur în fiecare an din cauza consumului de tutun şi aproape 13 milioane de persoane din cele 27 de ţări ale UE suferă de boli generate de fumat, cu efecte devastatoare asupra economiilor, societăţilor şi sistemelor de asistenţă medicală. Costul anual estimat, legat de consumul de tutun, pentru economia europeană, depăşeşte de o jumătate de trilion de euro (500 de miliarde de euro) sau aproximativ 4,6% din PIB-ul UE.

Un studiu Eurobarometru publicat în anul 2012 arată că trei sferturi dintre europeni şi 74% dintre români sprijină introducerea avertismentelor ilustrate de mari dimensiuni, iar jumătate dintre români susţin interzicerea logo-urilor, culorilor şi a elementelor de promovare de pe ambalajele produselor din tutun.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite