Ţara şefilor de post

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doamna M. este o persoană la locul ei, pensionară (are 75 de ani), cu o sănătate şubredă (afecţiuni cardiace, operată la plămâni), ajunsă la vreo 40 de kilograme. Trăiește în Braşov dintr-o pensie de 350 de lei.

Vara stă mai mult la ţară, în căsuţa părintească din comuna Șinca Nouă, de lângă Brașov. Are acolo și o mică grădină unde, cât o ţin puterile, cultivă de-ale gurii, roșii, ardei, cartofi, fasole, ridichi etc. Bătrâneţea discretă și neocolită de griji și întristări a Doamnei M. avea să fie zguduită de un incident fortuit: peste petecul ei de pământ din Șinca Nouă, primarul Flucuș a decis, prin încălcarea unui lungi salbe de legi și reglementări, să trântească un drum comunal. Venit la faţa locului pentru a încerca să evite abuzul, unul din băieţii Doamnei M. avea să renunţe repede în faţa ameninţărilor primarului Flucuș, a unui desant de jandarmi, a buldozerelor turate ameninţător și a unui ferm zornăit de cătușe. Doamna M. a devenit inamicul autorităţilor din Șinca Nouă împotriva cărora, la rândul ei, a făcut, fără nicio finalitate deocamdată, mai multe plângeri.

Doamna M. și-a văzut apoi de ale sale. Între altele, a cumpărat de la piaţă seminţe de cânepă de-a noastră, din popor, tricoloră, pe care le-a plantat în grădină pentru ca, la soroc, pe tijele „glojdanilor" să crească vrejii de fasole. Dușmanul veghează însă. E trimis în misiune șeful de post Șerban. 007 din Șinca Nouă fotografiază peste gard glojdanii în devenire din grădina Doamnei M. și dă verdictul înfiorător: e canabis! Se face imediat plângere la DIICOT și, cu trimitere la legea 143/2000, Doamna M. este acuzată de cultivarea, prepararea, vânzarea, distribuirea etc. a drogurilor de risc, cu perspectiva unei pedepse cu închisoarea între trei și 15 ani. În timp ce plângerile Doamnei M. mucegăiesc la Judecătoria din Zărnești, slujbașii DIICOT își intră rapid în rol. Doamna M. primește citaţii peste citaţii, e târâtă prin locuri nenorocite. Asistă cum, în grădina ei de-o viaţă din Șinca Nouă, după procese verbale de predare-primire a câtorva beţe de glojdani, e incinerat „canabisul" din mintea unor glojdani de poliţiști și procurori. N-am scris aceste rânduri cu gândul că Doamna M. este mama unui cunoscut scriitor. E doar un caz ce strigă la cer. Mă întreb numai atât: cine plătește pentru toate suferinţele Doamnei M.? Cine-i decontează bătrâneţea chinuită absurd? Dacă, Doamne ferește!, va păţi ceva și mai rău, cel mai rău? Va asfalta primarul Flucuș și drumul prin grădina Doamnei M. din Rai?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite