Ştirile false reprezintă un pericol pentru democraţie, cred 69% din români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii consideră că ştirile şi informaţiile care denaturează realitatea sau chiar sunt false reprezintă un pericol pentru democraţie. Circa 69% din români cred acest lucru, media europeană fiind de 76%.

În plus, 72% dintre români consideră că ştirile false sunt deseori întâlnite, faţă de 68% la nivel european şi reprezintă o problemă la nivel naţional (pentru 69% dintre români; 71%, la nivelul UE). Acestea sunt câteva dintre concluziile Raportului naţional pentru România, parte a studiului Eurobarometru Standard 90.

,,Românii sunt conştienţi de încercările de a fi  dezinformaţi şi manipulaţi în ceea ce citesc, gândesc şi, în cele din urmă, votează. Este foarte important în perspectiva viitoarelor alegeri europene din mai 2019, la care ne dorim să voteze cât mai mulţi români, în cunoştinţă de cauză, pe baza unor informaţii corecte”, a declarat Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene, cu ocazia publicării Raportului naţional.

52% dintre cetăţenii români au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană, peste media la nivel european (43%). Românii rămân optimişti în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene (63%), peste media europeană de 58%.

Cea mai mare reuşită a Uniunii Europene este considerată de români libera circulaţie a cetăţenilor, bunurilor şi serviciilor în interiorul Uniunii, cu 4 puncte procentuale mai mult decât media europeană (31% faţă de 26%, media europeană).

Dacă ne referim la încrederea pe care o acordă românii instituţiilor, peste jumătate dintre români (55%) au încredere în Comisia Europeană (comparativ cu o medie europeană de 43%), în timp ce guvernul se situează la 23%. Şase din zece români au încredere în Parlamentul European (48% media europeană), în timp ce Camera Deputaţilor beneficiază de încrederea a 24% dintre români.

În ceea ce priveşte democraţia, 55% dintre români sunt mulţumiţi de felul în care aceasta funcţionează în UE, ponderea lor fiind în continuare mai mare decât media europeană (50%). În schimb, doar unul din trei români este mulţumit de modul de funcţionare a democraţiei în România.

Dacă ne referim la mass-media, principala sursă de informare rămâne televiziunea – 97% dintre români menţionează că privesc cel puţin o dată pe săptămână programele televizate (UE: 92%), iar mai bine de jumătate dintre români utilizează internetul săptămânal (58% România, 78% UE).

Comparativ cu anii anteriori, reţelele sociale au fost menţionate mai des ca surse de informare folosite. 60% dintre români percep reţele sociale drept o modalitate modernă de a fi la curent cu problemele politice, dar şi ca un mod de exprimare a părerilor în acest sens. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite