Şpăgile din spitale cu care este de acord Raed Arafat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Cu toate că salariile cadrelor medicale au fost dublate, o parte din medicii şi asistenţii medicali aşteaptă în continuare plicul de la bolnavi. Anormal, spune Raed Arafat, conform căruia personalul medical poate fi răsplătit de pacienţi, dar nu cu bani, ci cu ciocolată, flori sau cărţi.

În ciuda dublării salariilor personalului medical, şpaga nu a fost eliminată din sistemul sanitar. De această dată semnalul de alarmă este tras de doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă(DSU), care spune că fenomenul condiţionării actului medical trebuie să dispară complet din spitale. Recent acelaşi avertisment îl transmitea şi ministrul Sorina Pintea. 

Arafat însă a îndulcit puţin mesajul declarând că nu exlude total un gest de mulţumire adresat medicului. „La noi, sunt medici care primesc şpăgi chiar dacă le-au crescut salariile semnificativ. E vorba de acei medici care făceau mai mulţi bani (din atenţii – n.r.) decât salariile pe care le încasează azi. E foarte greu să-i obişnuieşti să nu continue. Eu, ca secretar de stat, am sub salariul unui medic specialist care a terminat acum o facultate. Iar salariul unui medic specialist tânăr începe de la 13.000 de lei. Şi mai ai gărzile, mai ai sporurile, sunt colegi care pot să atingă şi 20.000 de lei”, a declarat Raed Arafat într-o intervenţie la postul de radio DigiFM.

„Poţi mulţumi cu o chestie simbolică”

Oficialul a explicat însă că e firesc ca pacienţii care sunt mulţumiţi de serviciul primit de la medicul din spitalul de stat să îl poată răsplăti cu o cutie de bomboane de ciocolată, cu flori sau cărţi. „Aşa se procedează şi în străinătate”, a punctat Arafat. Reprezentanţii pacienţilor spun că este o mare diferenţă între condiţionarea actului medical şi răsplătirea unui medic, cu anumite cadouri, dacă bolnavul consideră că a fost tratat bine. 

„Dacă doreşti, dacă îţi face plăcere şi dacă ai posibilitatea, nu văd nimic greşit în a-i oferi medicului un cadou. Nu mi se pare nimic absurd în a-i da o atenţie, dacă tu ca pacient simţi că merită şi îţi doreşti să faci asta. Mi se pare, în schimb, absurd, să îi interzici pacientului să dea o atenţie. Noi, ca popor, am sărit dintr-o extremă în alta. Dacă până acum câţiva ani nu puteai accesa sistemul public de sănătate fără să dai bani în stânga şi în dreapta, începând de la portar şi continuând cu infirmiera, acum nici un buchet de flori fără a trezi suspiciuni”, spune Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor Cronici din România (COPAC). 

Asistentele aşteaptă şpagă, medicii mai puţin

Gănescu subliniază că, la un an de la dublarea salariilor, condiţionarea actului medical încă se practică, în special în spitalele mai mici, din provincie şi mai puţin în spitale mari, unde medicii se cam tem să ceară bani aşa cum făceau înainte.

„În general, medicii au început să îşi schimbe comportamentul, dar mai există şi uscături. Asta nu înseamnă că toţi sunt aşa. Mai avem şi alte categorii care condiţionează, în special personalul auxiliar, asistentele şi infirmierele, cu toate că şi lor li s-au mărit salariile. Sunt situaţii în care vrei să te programezi undeva, te programează asistenta şi ce să vezi, dacă nu scoţi banul, nu îţi găseşte loc decât peste şase luni. Sunt încă în sistem persoane care apelează la buzunarul pacientului”, a completat preşedintele COPAC. 

De cealaltă parte, medicul Felicia Buruiană, care profesează în Anglia, spune că este ruşinos şi inacceptabil ca personalul medical să mai aştepte plicul de la pacienţi odată ce salariile au fost dublate. „Salariile sunt chiar foarte bune pentru România. Intuiesc că, deşi salariile sunt substanţial mărite, şpăgile contribuiau la sume lunare mai mari decât actualele salarii, însă este o practică imorală, lipsită de orice etică profesională şi umană, care treuie oprită imediat. Medicul îşi pierde din integritatea personală, până la urmă, în acest fel”, a declarat Felicia Buruiană pentru „Adevărul”. 

Potrivit acesteia, e firesc ca pacientul să simtă nevoia să-l răsplătească pe medicul care l-a ajutat într-un moment de cumpănă. „Medicul, la rândul său, simte satisfacţie atunci când munca sa a dat rezultate bune”, a completat medicul român. 

Ce primesc medicii din Marea Britanie de la pacienţi

În Marea Britanie este obiceiul ca pacientul sau pacienta să lase o cutie de bomboane şi o felicitare pentru asistentele sau moaşele (depinde de specialitate) salonului unde a stat, iar dacă simte o recunoştinţă deosebită pentru medic, îi lasă şi acestuia o cutie de bomboane şi o felicitare, pe numele său, la recepţia salonului, sau la secretariat, şi respectivul pachet (sau punguţă de carton) îi este înmânată medicului. 

„Pacientul nu dă nimic direct în mână, vine şi lasă. Sunt situaţii în care au lăsat un obiect, cum ar fi o cană, un card cu o suma de bani preîncarcată, de exemplu 10 lire sterline, pentru câteva cafele, sau un buchet de flori. Soţul meu a primit o dată o cutie cu sticle de vin pe care le-a repartizat şi la colegii din echipă, şi o suma substanţială de bani a fost donată spitalului ca semn de recunoştinţă pentru tratamentul pe care el l-a dat pacientei respective. Dacă este vorba de sume mari de bani, acestea sunt donate spitalului (aceste cazuri sunt foarte, foarte rare), dacă vreodată medicului i se dă o suma mai mare de 20 lire (sub formă de card preîncarcat etc), această suma trebuie declarată şi este taxată. Din nou, sunt cazuri excepţionale. Ca şi rutină, medicii primesc o cutie de bomboane şi o felicitare”, a explicat medicul Felicia Buruiană.

Imagine indisponibilă

FOTO Felicia Buruiană

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite