Şora, despre apelul Alexandrei la 112: Copila îşi numeşte propriul agresor «domn». E atât de pură, încât nu-şi imaginează că nu va fi salvată

Şora, despre apelul Alexandrei la 112: Copila îşi numeşte propriul agresor «domn». E atât de pură, încât nu-şi imaginează că nu va fi salvată

Mihai Şora FOTO Inquam

Filosoful Mihai Şora, în vârstă de 102 ani, a scris, în mediul online, un text în care atrage atenţia, în contextul publicării înregistrărilor audio dintre Alexandra Măceşanu şi autorităţi, că societatea actuală are nevoie de „proceduri pentru situaţii de criză“, de „reparaţii sistemice“ şi de „terapia de naţie“. De asemenea, filosoful remarcă modul în care Alexandra a vorbit despre călăul său.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mihai Şora a publicat, pe pagina sa de Facebook, un text în care face referire la convorbirile telefonice dintre Alexandra Măceşanu, fata de 15 ani răpită şi ucisă în Caracal de criminalul Gheorghe Dincă, şi operatorii 112.
 
Filosoful este de părere că devine irelevant cum au ajuns respectivele înregistrări în public şi cu ce scop, important de remarcat fiind vocea Alexandrei şi cuvintele acesteia, Şora observând că adolescenta îşi numea agresorul „domn“.
 
 „Cum au ajuns înregistrările în public, cu ce scop, cu ce motivaţii clare ori ascunse devine irelevant după ce le-ai ascultat. Pentru că ceea ce rămâne în minte, ca un sfredel ţiuitor, ca o bormaşină continuă, sunt cuvintele Alexandrei, vocea ei îngrozită: «Sunt domnişoară, am 15 ani, şi ieri am fost sechestrată de către un domn…». Copila aceasta de 15 ani îşi numeşte propriul agresor «domn». Nu «bărbat», nu «ins», nu «tip», nu «nene», nu «moş», nu «individ», nu «persoană». Nu «atacator», nu «tâlhar», nu «pervers», nu «sadic», nu «violator», nu «criminal». Nimic din tot acest vocabular atât de bogat al limbii române. Ea spune DOMN. E atât de pură, de nevinovată, încât nici nu-şi imaginează că nu va supravieţui, că nu va fi salvată“, a scris Mihai Şora pe Facebook. 
 
Mihai Şora îşi încheie textul prin atragerea atenţiei asupra faptului că societatea actuală are nevoie de „proceduri pentru situaţii de criză, reparaţii sistemice şi de terapia de naţie“, mai mult decât de demisii şi demiteri sau instructaje, educaţie şi terapii de grup. 
 
„Avem nevoie de proceduri pentru situaţii de criză, fireşte. Dar nu doar de atât. Nu doar de instructaje, de educaţie, terapii de grup – profesionale, pe sexe ori mixte. Nu doar de câteva demisii şi demiteri. Avem nevoie de reparaţii sistemice. De terapia de naţie.
   

 
    

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările