Şi-a câştigat în instanţă dreptul de a da Bac-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lui Tudor Tătar i s-a permis să se înscrie la examen, deşi la sesiunea din vară a fost prins cu telefonul mobil la proba de matematică. Elevul de la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara“, din municipiul Hunedoara, a câştigat în instanţă dreptul de a fi evaluat din nou.

Caz excepţional la examenul de Bacalaureat din judeţul Hunedoara. Un elev din municipiul cu acelaşi nume are dreptul de a susţine din nou evaluarea, în sesiunea de toamnă, care a început ieri, cu toate că la testarea din luna iunie a anului curent a fost prins cu telefonul mobil la proba de matematică.

Întrucât metodologia interzice utilizarea oricăror surse de inspiraţie, Tudor Tătar a fost eliminat pe loc din examen. Acesta a contestat însă în instanţă decizia comisiei judeţene de Bacalaureat. A dat Inspectoratul Şcolar Judeţean în judecată, iar primul termen a avut loc în data de 13 iulie. Cererea sa de suspendare a executării unui act administrativ a fost admisă. Cauza a fost amânată pentru 25 august.

Ulterior, termenul stabilit iniţial s-a preschimbat pentru data de 14 iulie, când soluţia dată de Tribunalul Hunedoara a fost favorbilă tânărului. În traducere, acesta poate să dea din nou examen în această toamnă, nu în toamna lui 2012, aşa cum ar fi trebuit.

Pentru că Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara a făcut recurs, judecarea dosarului a fost continuată la Curtea de Apel Alba Iulia, unde Tudor Tătar a avut, din nou, câştig de cauză. „În data de 17 august, instanţa a respins recursul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara împotriva sentinţei dată de Tribunalul Hunedoara. Decizia este definitivă, însă are caracter temporar până la judecarea dosarului pe fond de către Tribunalul Hunedoara", a declarat Cosmin Muntean, purtător la Curtea de Apel Alba Iulia.

Inspectoratul Şcolar nu se lasă

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara recunosc că până în momentul de faţă au pierdut la ambele instanţe, însă spun că lucrurile nu se termină aici. Există două dosare care îl implică pe Tudor Tătar, unul pe contencios-administrativ, iar unul pe fond. Întrucât referitor la prima parte a avut câştig de cauză, urmează finalul celei de-a doua părţi.

„Noi am făcut cerere de revizuire a recursului, iar următorul termen de judecată este 7 septembrie. În momentul de faţă, elevul în cauză poate susţine examenul de Bacalaureat, însă dacă la termenul din septembrie va pierde, întreg examenul i se va anula", a precizat Nicolae Bota, juristul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.

Directorul Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara" este la curent cu situaţia elevului Tudor Tătar. Potrivit acestuia, tânărul s-a înscris la cea de-a doua sesiune a examenului şi urmează să fie evaluat în data de 31 august, când va avea loc proba obligatorie a profilului. Exceptând matematica, Tudor Tătar trebuie să dea examen şi la proba la alegere a profilului, pe care nu a mai apucat să o susţină în sesiunea din vară, pentru că a fost eliminat.

Căutat atât la şcoală, cât şi la domiciliu, elevul Tudor Tătar nu a fost găsit, iar avocatul acestuia, Alexandru Sălcianu, nu a răspuns la telefon pentru a oferi un punct de vedere. Exceptând cazul Tudor Tătar, alţi patru elevi hunedoreni au contestat în faţa judecătorilor decizia comisiei judeţene de a fi eliminaţi de la Bacalaureat după ce au fost prinşi cu fiţuici la diverse probe. Potrivit juristului Nicoale Nota, aceştia nu au mai avut câştig de cauză.

Alte patru cazuri la tribunal

Ceilalţi patru elevi care au contestat în instantă decizia de eliminare din examenul de Bacalaureat se numesc Răzvan Balosin, Alexandru Vremii, Alexandru Szekely şi Cristian Cîndea Melha. Dintre aceştia, doar unul singur a fost evaluat la Liceul Agricol „Alexandru Borza" din Geoagiu, iar ceilalţi la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara" din municipiul de pe Cerna. De precizat ca la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat, la nivelul judeţului Hunedoara, au fost eliminaţi din sălile de examen peste 130 de elevi. Cei mai mulţi dintre aceştia, mai precis 111, au fost daţi afară de la testare la Liceul Agricol „Alexandru Borza" din Geoagiu. Aceştia au fost prinşi cu fiţuici la proba de matematică. Ancheta deschisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara a vizat circa 20 de profesori supraveghetori, bănuiţi că ar fi înaintat elevilor fiţuicile de pe care au încercat să copieze.

Măsurile luate de ISJ Hunedoara s-au concretizat doar în interdicţia cadrelor didactice de a mai participa la orice fel de examen naţional  timp de cinci ani. Dosarul penal deschis în acest caz se află încă pe masa procurorilor. Procentul de promovabilitate, la nivelul judeţului Hunedoara, a fost de 39 la sută.

"Noi am făcut cerere de revizuire a recursului, iar următorul termen de judecată este 7 septembrie. În momentul de faţă, elevul în cauză poate susţine examenul de Bacalaureat, însă, dacă la termenul din septembrie va pierde, întreg examenul i se va anula."
Nicolae Bota
juristul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara

"Motivarea sentinţei date de Curtea de apel Alba Iulia nu s-a făcut, pentru că recursul a avut loc recent, în data de 17 august."
Cosmin Muntean
purtător de cuvânt Curtea de Apel Alba Iulia

Ce spune legea despre trişorii de la Bacalaureat

Examenul de Bacalaureat se organizează potrivit unei metodologii date publicităţii la începutul fiecărui an şcolar. Potrivit celei în vigoare, pentru cele două sesiuni ale examenului naţional din 2011, elevii prinşi copiind ori având asupra lor surse de inspiraţie - indiferent dacă ar fi vorba de fiţuici tradiţionale sau electronice, telefoane mobile sau altfel de aparatură de comunicare, sunt automat excluşi din examen.

Liceenii n-au prea luat în serios sesiunea de vară a Bac-ului  Foto: Lucian Muntean



„Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu", se arată în metodologia anunţată în septembrie 2010. Acelaşi document prevede şi sancţiunea pentru o astfel de neregulă: candidatul nu mai poate susţine testarea în următoarele două sesiuni, ceea ce înseamnă că toţi elevii eliminaţi în vara acestui an mai pot susţine examenul, conform metodologiei, în sesiunea de toamnă 2012.

În plus, trişorilor nu li se recunosc nici notele obţinute până la proba la care au fost prinşi încercând să fraudeze examenul, ei fiind nevoiţi să reia toate probele Bacalaureatului. În ciuda avertismentelor, Bac-ul din vară a consemnat un număr-record de eliminaţi: peste 650.

image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite