Şeful Regiunii VEST: Dacă 2014 ne prinde tot nepregătiţi vor fi probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regiunea de Vest care cuprinde judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara se poate lăuda cu una din cele mai mari creşteri economice din UE în anii 2007-2008.

Directorul Agenţiei Regionale de Dezvoltare Vest, Sorin Maxim, a declarat că principalele trei probleme care au diminuat absorbţia fondurilor europene sunt: centralizarea, birocraţia excesivă şi faptul că structurile care gestionează proiectele, pentru evaluare şi aprobare, sunt subdimensionate.

„Nu e normal ca eu la nivel de direcţie regională să fac tot ce se poate ca în cinci zile să predau o documentaţie care apoi stă luni de zile în birourile din ministere", a spus Sorin Maxim. De asemenea, există probleme pe care le au şi beneficiarii proiectelor.

„Ar trebui responsabilizate sută la sută autorităţile locale, să îşi asume atât lucrurile bune, dar şi lucrurile mai puţin bune. De asemenea, ar trebui să există un inginer pe fiecare proiect, care să asigure continuitatea. Şi ar mai trebui să existe o stimulare financiară a angajaţilor care răspund de proiecte. Să existe un raport responsabilizare - cointeresare", a spus Maxim.

Posibililtatea ca în următorul ciclu, din 2014, România să reacţioneze la fel în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor este un scenariu grav care trebuie evitat. Soluţiile propus de Maxim vizează o planificare pe regiuni, în concordanţă cu realitatea fiecărei zone în parte, care să fie corelată şi care să asigure dezvoltare.

„Avem nevoie de o planificare corectă şi coerentă înainte de a se da fondurile. Dacă ne mai prinde un ciclu nepregătiţi vor fi probleme. Trebuie făcută o programare pe regiuni, în funcţie de nevoile fiecăruia, de capacităţile fiecăruia, de potenţialul fiecăruia. O programare la nivel naţional nu poate funcţiona peste tot, pentru că există particularităţi. De aici pleacă tot. Teoria primului venit, primul servit nu asigură dezvoltare".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite