Şefa Centrului de Prognoză ANM: "Nu schimbăm încă garderoba de vară. Vremea se va încălzi uşor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vara nu părăseşte încă România
Vara nu părăseşte încă România

După o vară caniculară, toamna şi-a intrat cam abrupt în drepturi, cu temperaturi care ne-au făcut să scoatem din şifonier hainele mai groase. Totuşi, şefa Centrului Naţional de Prognoze Meteo, Florinela Georgescu, a explicat pentru adevarul.ro că vremea din această perioadă, deşi mai rece, este una normală pentru luna septembrie, iar mercurul va creşte în termometre spre sfârşitul săptămânii, ajungând chiar la 27 de

"Vremea s-a răcorit în ultimele 36 de ore şi aceeaşi vreme răcoroasă este de aşteptat în cea mai mare parte a acestei săptămâni, însemnând maxime în general între 14 şi 22 de grade în următoarele 2 zile. După care, în a doua parte a săptămânii, vremea se va încălzi uşor, spre weekend, în partea de sud a ţării maximele pot ajunge şi la 27 de grade.", a declarat Florinela Georgescu.

În Bucureşti, maxima următoarelor două zile se va menţine la 23 de grade, în timp ce spre sfârşitul săptămânii, temperaturile pot atinge şi 24-25 de grade Celsius.

Citiţi şi:

Şefa Centrului de Prognoză ANM, Florinela Georgescu: La început de toamnă ne va trebui umbrela, dar e posibil să mai facem şi puţină plajă

Ploile se vor deplasa din vest spre est în următoarele zile

"Codul Galben dat pentru cele 30 de judeţe nu se va extinde ca şi arie, dar, probabil, vom face o actualizare a acestei atenţionări, în cursul zilei de mâine. Ploile care sunt vizate în avertizare vor fi prezente în a doua parte a acestei nopţi şi în prima parte a zilei de mâine, în special, pe jumătatea de vest a ţării, apoi ele se vor deplasa spre est."

"Probabil că mâine se va reveni cu o nunanţare a acestei atenţionări, dar grosul precipitaţiilor va fi în intervalul de timp vizat de această avertizare. Adică de mâine seară nu va ploua mai mult decât plouă astăzi şi mâine", a completat şefa Centrului Naţional de Prognoze Meteo.

Temperaturi normale

"Temperaturile acestea sunt apropiate de mediile multi anuale ale perioadei, dar un pic mai mici, deci caracterizează o vreme răcoroasă pentru începutul lunii septembrie. Sigur, senzaţia este de răcire accentuată pentru că venim după un interval cu temperaturi foarte ridicate", explică Florinela Georgescu.

"Mai degrabă acele temperaturi care au fost până acum erau neobişnuit de mari, iar acum intrăm într-o oarecare normalitate, dar ceva mai răcoare. Însă până la sfârşitul săptămânii când vor fi şi mai puţine ploi, vremea va fi în general frumoasă, se mai şi încălzelşte uşor, deci va fi o vreme normală pentru începtul lui septembrie". 

"În ceea ce priveşte precipitaţiile, nu e ceva excepţional, nu ne aşteptăm să fie evenimente hidrologice în urma acestor ploi", a completat Georgescu.

Un pic mai răcoare decât de obicei

Prognozele nu se mai realizează pe durată lungă, dar climatul României, spune Florinela Georgescu, ne arată că "nu am trecut brusc de la vară la iarnă, am intrat în toamnă. E adevărat că am intrat cam abrupt, dar vom reveni la ceea ce înseamnă toamna de obicei la noi în ţară."

Există perioade uneori lungi cu vreme frumoasă chiar şi toamna. Deşi zilele calde nu mai sunt ca cele de vară, nopţile fiind mai lungi şi mai reci, este posibil să mai fie zile în care temperaturile să depăşească 30 de grade în a doua parte a lunii septembrie sau chiar în octombrie, anticipează şeful Centrului Naţional de Prognoze Meteo

Un an normal din punct de vedere climatologic

Evoluţia temperaturii din acest an se încadrează în normalul climatologic al ţării noastre, "exceptând acele perioade de vară, cam de pe la jumătatea lunii iulie, în care au fost temperaturi de peste 33 de grade, care au generat disconfort termic", spune Florinela Georgescu.

"Anul acesta se apropie destul de mult de ceea ce înseamnă climatologic vremea la noi în ţară".

Deşi s-a vorbit despre 2010 ca fiind cel mai călduros an din istorie, meteorologul Florinela Georgescu a explicat pentru adevarul.ro că estimările se fac la nivel mondial, temperatura fiind calculată la nivel global. "La noi în ţară nu a fost chiar aşa, dar asta se discută în medie. Cum o să iasă la noi anul, o să vedem până la sfârşitul lui. "

"Perioada de caniculă ne-a marcat prin durată, dar ca şi temperaturi nu au fost extreme. Pe când în alţi ani am avut şi 40 şi 42 şi 44,3 de grade Celsius în 2007. Anul acesta nu s-a întâmplat acest lucru."

Păstrăm hainele de vară

Şefa Centrului Naţional de Prognoze Meteo ne sfătuieşte să nu schimbăm deocamdată gardeborba de vară cu cea de iarnă, înturcât zile frumoase vor mai exista în toamna aceasta.

"Deocamdată nu schimbăm de tot garderoba. Mai ţinem aproape şi hainele de vară, e foarte posibil să le mai imbărcăm, chiar dacă deasupra mai punem un pulover dimineaţa, la prânz cu siguranţă ne mai îmbrăcăm şi cu o cămaşă cu mânecă scurtă, aşadar nu băgaţi hainele de vară foarte adânc în valiză."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite