Şefa Asociaţiei Medicilor de Familie, despre frica de vaccin: „În 26 de ani de carieră nu am văzut niciodată o reacţie anafilactică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandra Alexiu FOTO David Muntean
Sandra Alexiu FOTO David Muntean

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti şi membră a Grupului de Vaccinologie, a explicat la Digi24 ce înseamnă reacţie severă la vaccin. Ea spune că nu are nicio legătură cu micile înroşiri, inflamaţii sau mâncărimi care pot apărea la unii şi precizează că în toată cariera ei de medic nu a văzut vreo reacţie de tip şoc anafilactic la vaccin.

Dr. Sandra Alexiu a arătat că, dintre zecile de mii de voluntari testaţi pentru validarea vaccinului Pfizer-BioNTech, doar trei au avut reacţii severe la vaccin.

„Avem două persoane care au făcut reacţii alergice severe de tip anafilaxie în Marea Britanie şi o persoană în SUA. Asta nu e deloc un număr mare. Este exact procentul de persoane alergice care sunt în populaţie, fără să fie neapărat vaccinate”, a declarat medicul. 

Ea a detaliat şi condiţiile în care este contraindicat să fie făcut vaccinul - orice tip de vaccin.

„Pe de altă parte, dacă ştim că suntem alergici, contraindicaţiile actuale pentru orice fel de vaccinare sunt dacă am avut un istoric de reacţie gravă, de tip anafilactic la o vaccinare anterioară, atunci această vaccinare nu se va mai face. Prin urmare, nu se pune problema de mici iritaţii, de mici bubiţe, urticarii sau mâncărimi pe care le avem de la diverse alimente, ci vorbim de o reacţie gravă în antecedentele personale la o vaccinare. Asta este o contraindicaţie foarte clară”, a explicat Sandra Alexiu.

Chiar dacă probabilitatea apariţiei unei reacţii severe este aproape nulă, centrele de vaccinare sunt dotate cu truse de intervenţie în caz de urgenţă.

„În rest, toată lumea care va decide să se vaccineze trebuie să ştie că fiecare centru este dotat cu trusă de intervenţie cu adrenalină, special pentru a combate şocul anafilactic şi nu se va face această vaccinare fără ca fiecare centru să fie dotat cu tot ce trebuie pentru acest lucru”, a dat asigurări dr. Alexiu.

În plus, o eventuală reacţie adversă severă apare imediat după administrarea vaccinului, când pacientul este încă sub supravegerea echipei medicale. Dr. Sandra Alexiu, deşi are o carieră medicală lungă, nu s-a întâlnit cu astfel de cazuri, arată digi24.ro. „Reacţia alergică apare la scurt timp, în primele 15 minute care sunt prevăzute pentru ca pacientul să fie supravegheat. Pe de altă parte, să ştiţi că sunt extrem de rare. Eu, în 26 de ani de carieră nu am văzut niciodată o reacţie anafilactică”.

Capcanele testelor

Medicul Sandra Alexiu a vorbit şi despre testele rapide, avertizând că un rezultat negativ poate fi fals. „Dacă testul iese pozititiv, e clar că trebuie să stam acasă şi să ne izolăm şi să solicităm o testare PCR, care să confirme acest lucru. Dacă testul rapid e negativ, e foarte probabil să fie fals negativ sau să fie într-o perioadă scurtă în care virusul, care deja te-a atacat, să nu înceapă să fie detectabil prin testul rapid. Nu e rău să faci testarea rapidă, dar asta nu e un paşaport către o petrecere cu foarte multă lume”, a mai spus Sandra Alexiu.

Cât despre testele pentru depistarea anticorpilor, principala lor slăbiciune este că nu pot determina cantitatea de anticorpi şi dacă aceştia asigură imunitatea.

„Testele îţi arată dacă ai anticorpi sau nu. Sunt teste calitative, arată dacă da sau nu, dar nu arată şi cât de mult. Nu ştim dacă sunt suficient ca să ne apere de o viitoare reinfectare”, a precizat medicul Sandra Alexiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite