Şcolile cu wc-ul în curte, demonstraţia perfectă a neputinţei, indolenţei, nesimţirii instituţiilor statului român

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se scrie de multă vreme despre acest subiect. Degeaba. Dacă la un buget al ţării de 200 miliarde de euro, nu găseşti de cuviinţă să aloci câteva zeci de milioane pentru a nu expune sute de mii de copii riscurilor de sănătate, asta nu poate fi decât nesimţire. Să nu aud că e treaba primarilor. Şi dacă primarii sunt indolenţi, inculţi, nesimţiţi, statul ignoră sănătatea a sute de mii de copii?

Nu are instituţii, ministerul Dezvoltării Regionale, ministerul Educaţiei, ministerul Sănătăţii şi multe alte instituţii capabile să rezolve problema? Câte amenzi s-au dat primarilor care n-au rezolvat aceste minime cerinţe ale comunităţii? Caţi primari au fost suspendaţi de prefecţi din acelaşi motiv? Niciunul.

Există şcoli care nu au apă curentă

Cât de greu este să pui pe nişte stâlpi unul sau mai multe bazine din material plastic, să le umpli cu apă din fântână, să poată fi utilizată la spălatul mâinilor la chiuvetă? Acum, în situaţia adusă de pandemie, când spălatul pe mâini este esenţial? Nesimţire, este singurul termen care poate caracteriza o astfel de situaţie.

Mai mult de 200 de şcoli din judeţul Botoşani au toaleta în fundul curţii, iar 29 nu au apă curentă. Se spală copii pe mâini în albie, ca în evul mediu. Primarii acestor localităţi nu vor, nu pot, au dat banii pe triplarea salariilor. Dar Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar, Ministerul Dezvoltării, n-au găsit câteva sute de mii de euro, să rezolve problema care pune în pericol sănătatea copiilor din judeţul Botoşani? Trebuie să vină cineva din alte ţări, de pe altă planetă, să rezolve această situaţie? Tot nesimţire se cheamă.

De fapt, judeţul Vaslui este „campion” la şcoli cu wc-ul în curte. Primarii au dat banii pe parcuri săteşti, ca şi cum grădinile oamenilor nu erau suficiente. Pe terenuri de sport, pe panseluţe cu 4 euro bucata. Iar proprii copii, ai cetăţenilor din comună, au rămas de 30 de ani pe locul şapte. N-au contat. Iar sătenii, alegătorii, au făcut prostia de a nu-l lua de guler pe primar, şi  a-l încuia în primărie până nu rezolvă problema şcolilor. Aşa ar fi procedat sătenii din alte ţări civilizate.

Iar statul, cu 1,3 milioane de bugetari plătiţi din bugetul de stat cu salarii mai mari ca în privat, a asistat impasibil la nesimţirea primarilor.

Şi actualul regim, în 10 luni de zile putea să rezolve această problemă simplă. Care costă o nimica toată, comparativ cu bugetul total al statului. Dar impotenţa şi nesimţirea instituţiilor statului s-a văzut şi aici. Doar campanii elecorale şi sloganul „totul pentru cetăţeni”. Din gură, că în practică…  Eu i-aş obliga pe premier şi pe miniştri să folosească un wc din fundul curţii al unei şcoli. Să vadă cum e. Să  sperăm că la alegeri cetăţenii vor ţine cont şi de această nesimţire.

În judeţul Tulcea, 16% din şcolile judeţului au toaleta în fundul curţii. De 30 de ani elevii sunt chinuiţi cu aceste condiţii de ev mediu. Elevi care învaţă din manuale care sunt condiţiile necesare unei vieţi civilizate.

Cât de greu era ca un departament special, dintr-un minister sau la SGG, cu fonduri suficiente, să se ocupe de rezolvarea acestei situaţii care pune în pericol sănătatea a sute de mii de copii? Chiar si viaţa, pentru că au căzut copii în fose neamenajate.  Nu era greu, dacă nu exista indolenţă şi nesimţire. De 30 de ani, toate guvernările perindate nu s-au deranjat să rezolve această problemă. Iar cetăţenii, alegătorii au înghiţit şi n-au reacţionat. Măcar la vot, din patru în patru ani.

Pentru viitoarele alegeri, locale sau generale, sper ca unul din principalele criterii de a pune ştampila pe buletinele de vot să fie acela referitor la modul în care respectivele partide, candidaţi la primarii, la Consilii Locale,  la Consilii Judeţene s-au implicat în rezolvarea acestor probleme care ţin de viaţa copiilor lor.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite