Şansele de a te infecta cu coronavirusul în timpul unui zbor cu avionul, potrivit unui profesor de la MIT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să stai înghesuit în mijocul unui număr mare de oameni, la bordul unui avion, ar putea să pară riscant în această perioadă, notează CNN. Dar, potrivit unor experţi care se bazează pe cazurile documentate de transmitere în timpul zborului, şansele de a lua noul coronavirus în acest fel sunt relativ mici.

Într-unul dintre cazurile studiate, 328 de pasageri şi membri ai echipajului au fost testaţi pentru Sars-Cov-2 după ce s-a aflat că pe zborul dinspre SUA spre Taiwan ce a avut loc pe 31 martie erau 12 pasageri simptomatici la acel moment. Totuşi, toţi ceilalţi de la bord nu s-au infectat, arată hotnews.ro. Şi, deşi cu siguranţă au existat, în ultimele luni, cazuri de pasageri care au transmis virusul către ceilalţi de la bord, rata de transmitere este mică.

Un studiu apărut recent în publicaţia medicală JAMA Network Open a descoperit indicii privind răspândirea coronavirusului în timpul unei curse de patru ore de la Tel Aviv la Frankfurt. Doi pasageri care stăteau pe locurile din spate au luat coronavirusul după ce au stat de partea cealaltă a culoarului faţă de şapte pasageri care erau infectaţi anterior, fără să ştie acest lucru.

Singurul caz documentat până acum de transmitere de la o singură persoană la mai multe în timpul unui zbor este cel al unei curse Marea Britanie – Vietnam, în care un pasager se pare că a dat virusul altor 14 pasageri şi unui membru al echipajului.

O explicaţie pentru aparentul risc redus din avioane este faptul că aerul din aeronavele comerciale moderne este înlocuit cu unul proaspăt la fiecare 2-3 minute, iar cele mai multe dintre ele sunt dotate cu filtre care opresc 99,99 dintre particule.

În plus, au fost implementate noi protocoale, precum masca de protecţie, verificarea temperaturii, curăţarea intensivă a cabinei şi limitarea mişcării pasagerilor în timpul zborului.

Arnold Barnett, profesor de statistică la Sloan School of Management de la MIT, a încercat, în cadrul unui studiu recent, să calculeze şansele de a te infecta cu coronavirusul în timpul unui zbor scurt.

Potrivit concluziilor sale, bazate pe cursele scurte din SUA efectuate de aeronave cu câte trei scaune pe fiecare parte a culoarului -precum Airbus 320 sau Boieng 737 - şi presupunând că toată lumea poartă mască, riscul de a lua virusul în timpul unui astfel de zbor este de 1 la 4.300.

Dacă locul din mijloc este liber, şansa de a te infecta scade la 7.700.

Calculele sunt făcute pentru zboruri de două ore din Statele Unite, naţiunea cu cele mai multe cazuri din lume.

Şansele sunt mai scăzute pentru părţile de lume cu mai puţine infecţii şi mai mari pentru zborurile de cursă lungă.

Potrivit lui Burnett, riscul diferă foarte puţin în funcţie de locul ocupat: ”Eşti pus în pericol de cei care stau lângă tine pe acelaşi rând. Şi, în mai mică măsură de cei care stau pe rândul din spate şi din faţă. Statistic vorbind, locul de la geam este puţin mai sigur decât locul din mijloc sau cel de la culoar, într-un avion plin. Dar nu e mare diferenţă”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite